Αγωγές Δημοσίου στα Βριλήσσια

Αγωγές Δημοσίου στα Βριλήσσια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγωγές κατά κατοίκων των Βριλησσίων στέλνει από τον Σεπτέμβριο το Δημόσιο, διεκδικώντας περίπου 60-70 ακίνητα σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές. Ολα αυτά, 14 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας κτηματολογικού γραφείου στην περιοχή και λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την οριστικοποίηση των εγγραφών στο κτηματολόγιο. Το Δημόσιο υποστηρίζει ότι πρόκειται για αδιάθετα οικόπεδα διανομής του 1951 που καταπατήθηκαν, ενώ δήμος και ιδιώτες ζητούν μια «τίμια» επίλυση του θέματος που έχει ανακύψει.

Ο Δήμος Βριλησσίων έτυχε να είναι ανάμεσα σε εκείνους που εντάχθηκαν στην πρώτη (πιλοτική) γενιά κτηματογράφησης. Ετσι, η διαδικασία ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 με την ίδρυση κτηματολογικού γραφείου (στο Μαρούσι, στο υποθηκοφυλακείο του οποίου υπαγόταν μέχρι τότε). Επειτα από αρκετές παρατάσεις, η προθεσμία οριστικοποίησης των εγγραφών στο κτηματολόγιο παρήλθε στις 19 Νοεμβρίου του 2018. Να σημειωθεί ότι η δήλωση της δημόσιας περιουσίας στο κτηματολόγιο κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης έγινε υποχρεωτική μόλις το 2013.

Αίφνης, το φετινό φθινόπωρο το Δημόσιο… θυμήθηκε να διεκδικήσει την περιουσία του στην περιοχή. «Από τον Σεπτέμβριο ξεκίνησαν να έρχονται αγωγές κατά ιδιοκτητών από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών», λέει ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης. «Οι αγωγές αφορούν 60-70 ακίνητα, δηλαδή περισσότερους από 100 ιδιοκτήτες. Οπως είναι επόμενο, έχει προκληθεί αναστάτωση. Οι άνθρωποι έχουν τίτλους, δήλωσαν κανονικά τα ακίνητα κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, δεν είχαν καμία ένσταση στη διαδικασία, πήραν απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος και συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ακίνητά τους. Και ξαφνικά, λίγο πριν οι εγγραφές γίνουν οριστικές (σ.σ. άρα και αμάχητες), έρχεται το Δημόσιο να εγείρει θέμα».

Αδιάθετα οικόπεδα

Στις αγωγές του το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι εκτάσεις που διεκδικεί είναι αδιάθετα οικόπεδα παλαιάς διανομής. Οπως αναφέρει, τα εν λόγω «κληροτεμάχια» αποτελούν τμήμα έκτασης –9.937 στρέμματα από τις 17.826 στρέμματα– του αγροκτήματος «Γέρακα» που ανήκε στην Ι. Μ. Πεντέλης και απαλλοτριώθηκε από το Δημόσιο το 1918-1920. Η απόφαση (της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Αθήνας) μεταγράφηκε στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου Κρωπίας, τα αρχεία του οποίου καταστράφηκαν το 1944. Το 1951 οι εκτάσεις του αγροκτήματος διανεμήθηκαν (για την αποκατάσταση ακτημόνων καλλιεργητών Λιοπεσίου – Αμαρουσίου – Χαλανδρίου) από το τότε υπουργείο Γεωργίας, ενώ κάποιες εκτάσεις παρέμειναν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου («κοινόχρηστες και διαθέσιμες αδιανέμητες»).

Τα ακίνητα που το Δημόσιο διεκδικεί βρίσκονται στην εκτός σχεδίου πόλης περιοχή Κρασά (περί την οδό Κρήτης), όσο και σε εντός σχεδίου κομμάτι, περί τη λεωφόρο Πεντέλης και την οδό Τροίας. Να σημειωθεί ότι, όπως παραδέχεται το Δημόσιο στις αγωγές του, υπέβαλε κάποια στιγμή εκπρόθεσμα δήλωση… στην περιοχή του Γέρακα, δηλαδή σε λάθος γραφείο κτηματογράφησης. Το πώς το λάθος δεν έγινε αντιληπτό είναι μια άλλη υπόθεση.

«Το 2003 θεσπίστηκε ένας νόμος για να λύσει τέτοιες περιπτώσεις (ν. 3127). Οπως ορίζει, αν σε μια εντός σχεδίου περιοχή κάποιος νέμεται ένα ακίνητο για 30 χρόνια, τότε θεωρείται ιδιοκτήτης του έναντι του Δημοσίου», λέει ο κ. Μανιατογιάννης. «Ο νόμος αυτός δεν “πρόλαβε” την περιοχή μας, γιατί η κτηματογράφηση έληξε νωρίτερα, είναι όμως σε ισχύ. Επομένως θεωρούμε ότι πρέπει το Δημόσιο να εφαρμόσει τη διάταξη και να αποσύρει τις αγωγές του. Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτησίες δεν αντιστοιχούν στον χάρτη της διανομής (σ.σ. ο οποίος δεν ελήφθη υπόψη προφανώς κατά την κτηματογράφηση της περιοχής). Επομένως, όσοι έχουν τίτλους για… μετατοπισμένα, ίσης έκτασης οικόπεδα θα πρέπει να απαλλαχθούν και όσοι κατέχουν μεγαλύτερης έκτασης, συνήθως κατά λίγα τετραγωνικά, να τους δοθεί η δυνατότητα να τα εξαγοράσουν στο 50% της αντικειμενικής αξίας. Εχουμε καταθέσει σχετική νομοθετική πρόταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή