Τις δικές τους προτάσεις καταθέτουν οι νέοι της Καβάλας για την ανάδειξη της χερσονήσου της Παναγίας και συγκεκριμένα η ομάδα ‘’Διάλογος των νέων Καβάλας- LocalYouthNetwork’’.

 

Ακολουθεί η εισήγηση της ομάδας και οι προτάσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας ’Συνοικία της Παναγίας: Μελετούμε το παρόν-σχεδιάζουμε το μέλλον’’ προχωρήσαμε στη κατάθεση των προτάσεών μας που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. 

 

Αγαπητοί συμπολίτες, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι διότι πριν από περίπου 2 χρόνια στην αίθουσα της παλιάς μουσικής κηρύτταμε την πρώτη προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου Καβάλας για τους νέους. Ξεκινούσαμε το δυναμικό εγχείρημα οι νέοι να βγουν μπροστά για τη πόλη τους και το κάναμε από τον ιστορικό χώρο της Παναγίας, για να αναδείξουμε την αξία του. Πλέον από τον ίδιο χώρο, το περασμένο Σάββατο, στα πλαίσια της ημερίδας ‘’Συνοικία της Παναγίας: Μελετούμε το παρόν-σχεδιάζουμε το μέλλον’’ προχωρήσαμε στη κατάθεση των προτάσεών μας.

 

Ποιες είναι οι 15 προτάσεις που προτείνει η νέα γενιά για τη τουριστική ανάδειξη της Παναγίας;

 

 

  1. Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την έναρξη των διαδικασιών ένταξης της Παλιάς Πόλης ως προστατευόμενο μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η ένταξη θα πραγματοποιηθεί  βάσει του τέταρτου κριτηρίου του Καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τουτέστιν της εξαίρετης αρχιτεκτονικής δομής που παρουσιάζει ο τόπος και της εξαιρετικής παγκόσμιας ιστορικής σημασίας της Παναγίας για την πόλη.  

 

  1. Την δημιουργία μιας ενιαίας ταυτότητας (brand) της Παλιάς Πόλης υπό το όνομα KavalaoldtownFrourio:  Α lookintothepast  με το λογότυπο που ενυπάρχει στα πρακτικά του συνεδρίου.

 

  1. Την καθιέρωση της δράσης INTOTHEHOUSESκατά την οποία το πρώτο σαββατοκύριακο του μήνα, σπίτια με αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία του Δήμου Καβάλας, μεταξύ άλλων το τζαμί του Χαλίλ Μπέη, το Ιμαρέτ καθώς και το σπίτι του Μεχμέτ Αλή θα είναι ανοικτά στο κοινό, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα τους. Η ξενάγηση του κοινού στα κτίρια θα ανατίθεται αποκλειστικά σε νέους εθελοντές του Δήμου Καβάλας, με τη σύμπραξη της  Δημωφέλεια, η οποία θα ορίζει ένα κόμιστρο για την εν λόγω δράση.

                                                           

  1. Την ολοκλήρωση του ProjectFRURIO2020: ένας σύγχρονος χώρος εμπειρίας, το οποίο θα  περιλαμβάνει τη λειτουργική αξιοποίηση του κοιτώνα αξιωματικών, κυκλικών πύργων, και τη φυλακή που βρίσκεται στο  Φρούριο Καβάλας.  Μερικές παράμετροι του προγράμματος αυτού είναι οι υποστηρικτικές κατασκευές, ο εμπλουτισμός της εμπειρίας του επισκέπτη, η υλοποίηση σύγχρονων βιωματικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων καθώς και η ενίσχυση των ενεργειών προβολής του Φρουρίου. Οι Φορείς υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Καβάλας και η  Δημωφέλεια με χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ 2014-2019.

 

  1. Την τοποθέτηση σημάνσεων, επί παραδείγματι πινακίδων και ψηφιοποιημένων σημείων σε κεντρικό σημείο της Παλιάς Πόλης που θα διευκολύνουν τη διέλευση και την περιήγηση των επισκεπτών στην περιοχή, κατόπιν διαβούλευσης με τους Συλλόγους της περιοχής και συναντήσεων όλων των σχετικών παραγόντων. Ταυτόχρονα κρίνεται σημαντική και η εγκατάσταση ενός ψηφιοποιημένου χάρτη στο αμφιθέατρο της πλατείας του Μεχμέτ Αλή. Το εν  λόγω μέτρο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Καβάλας σε συνεργασία με τη Δημωφέλεια ενώ χρηματοδότηση δύναται θα αντληθεί από το INTERREGή το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (EFSD).

 

  1. Την εγκατάσταση εξωτερικής κυλιόμενης σκάλας στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου κατά το πρότυπο της μελέτης το οποίο έχει εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Βαρκελώνης. Φορείς υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Καβάλας, ενώ η χρηματοδότηση θα αντληθεί είτε από το πρόγραμμα Jessicaείτε ακόμα μέσω της προώθησης του συγκριμένου έργου με σκοπό την επιλογή  του σε αρχικό στάδιο  και της εφαρμογής του από ειδικούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

  1. Την δημιουργία κεντρικού περιπτέρου στην κενή ευρεία περιοχή του λιμανιού πριν το τελωνείο με στόχο την ενοικίαση scooter, για τη διευκόλυνση της μετάβασης των επισκεπτών και  των δημοτών στην περιοχή της Παναγίας. Το έργο θα αναλάβει η Δημωφέλεια με τη χρηματοδότηση του ΕΚΤ και ΕΤΣ καθώς και στα πλαίσια του ΣΒΑΑ.

 

 

  1. Την διεξαγωγή μελέτης για την αρχιτεκτονική αναβάθμιση κτιρίων της περιοχής της Παναγίας που τελούν υπό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Καβάλας. Το έργο αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία του Δήμου Καβάλας με αρχιτέκτονες ιδιώτες.  Η  ανάληψη του έργου θα πραγματοποιηθεί από τους τελευταίους, η επιλογή των οποίων θα πραγματοποιηθεί  μέσω ανοιχτού διαγωνισμού. Οι κατασκευαστικές αρχές οικοδόμησης  και ανακαίνισης κτιρίων στην περιοχή της Παναγίας θα οριστούν από τους αρμόδιους, για το έργο, αρχιτέκτονες.  Ανάμεσα στις αρχές θα συμπεριληφθούν :  

 

  1. Διατήρηση των χρωματισμών του νεοκλασικού στυλ  
  1. Απαγόρευση οικοδόμησης κτιρίου άνω των δύο ορόφων 
  2. Αντίστοιχη εξωτερική όψη  με τον υπόλοιπο οικισμό της Παναγίας

 

  1. Την παρότρυνση αξιοποίησης του φρουρίου με εγκατάσταση οπτικοακουστικού υλικού με ολογράμματα η μελέτη των οποίων ενυπάρχει στα πρακτικά του συνεδρίου. Ο Φορέας υλοποίησης θα είναι η Δημωφέλεια με χρηματοδότηση από το Ψηφιακό Άλμα.

 

  1. Την επαναχρησιμοποίηση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου στην περιοχή του Καρνάγιου και την παράλληλη ανάπλαση του Αιγιαλού για την τουριστική αξιοποίηση της παραλίας της Παναγίας,  με την μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου.  

 

  1. Την ανάληψη της διοργάνωσης πανελλήνιου συνεδρίου φωτογραφίας από τον Δήμο Καβάλας με την ονομασία «(K)ulture Art»,το οποίο θα πραγματοποιείται ετησίως τον μήνα Ιούνιο. Κεντρικό θέμα του σεμιναρίου θα αποτελεί η επίδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής των κτιρίων της Παναγίας αλλά και των λοιπών ιστορικών χώρων στη Χερσόνησο. Η πιθανή χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω της επιλογής του αρχικά και της εφαρμογής του τελικά από ειδικούς συμβούλους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

 

  1. Την ανέγερση τουριστικών περιπτέρων (infopoints) στην περιοχή της Παναγίας και στα νευραλγικής σημασίας αξιοθέατα της πόλης, στα οποία θα παρέχεται ξενάγηση από ντόπιους ξεναγούς τους οποίους θα παρέχει η Δημωφέλεια για τις ανάγκες της τουριστικής ενίσχυσης. Η εγκατάστασή τους προτείνεται να γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας.  Το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω της προώθησης του με στόχο την χρηματοδότηση του από το πακέτο του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, κατόπιν έγκρισης της πραγματοποίησης του έργου από το αρμόδιο Υπουργείο.

 

  1. Την εγκαθίδρυση γιορτής κρασιού στους δρόμους της συνοικίας της Παναγίας για την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, με σκοπό την τόνωση της εγχώριας παραγωγής. Το φεστιβάλ αυτό δύναται να λάβει μέρος υπό τον οικονομικό προϋπολογισμό τε του Δήμου Καβάλας.

 

 

  1. Την δημιουργία της «Ημέρας Φώτων» στο κέντρο της πόλης, με διάρκεια 4 ημερών κατά την θερινή περίοδο σύμφωνα με τα πρότυπα της Λυών, πόλης που βρίσκεται στη Γαλλία. Η πραγματοποίηση της φωταγώγησης των κτιρίων – σημείων αναφοράς στη περιοχή της Παναγίας θα διεξάγεται κατά τις βραδινές ώρες, με στόχο να σχηματιστεί  ένα δρώμενο μουσικής και εικόνας πάνω στους τείχους. Το έργο αυτό θα περατωθεί από τη Δημωφέλεια, η οποία αναλαμβάνει αντίστοιχες δράσεις τουριστικής προώθησης. Η πιθανή χρηματοδότηση του εγχειρήματος αυτού μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω του οικονομικού προϋπολογισμού  της Δημοτικής Αρχής  που αφορά τις κοινωνικές εκδηλώσεις, είτε μέσω της επιλογής του αρχικά και της εφαρμογής του τελικά από ειδικούς συμβούλους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ.

 

  1. Tην διοργάνωση Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου, το οποίο θα πραγματοποιείται πριν από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Το εν λόγω φεστιβάλ θα πραγματοποιείται στον χώρο του Φρουρίου που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα σε υπαίθριο θέατρο και φιλοξενεί συναφείς πολιτισμικές εκδηλώσεις. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ θα μπορούσαν να συμμετάσχουν θεατρικές ομάδες από όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δραστηριοποιούνται στο χώρο του παιδικού θεάματος. Ο προγραμματισμός του φεστιβάλ περιλαμβάνει την ετήσια διοργάνωσή του κατά την τελευταία εβδομάδα της άνοιξης. Τέλος,  την διοργάνωσή του συστήνεται να αναλάβει η «Δημωφέλεια», ορίζοντας το αντίτιμο του εισιτηρίου. 

 

Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται και ήδη υπάρχουσες που έχουν καθυστερήσει για χρόνια. Θεωρήσαμε ότι μόνο έτσι θα μπορούσαμε να πιέσουμε με το τρόπο μας να γίνουν πράξη. Επίσης οι προτάσεις μας στηρίζονται στη τουριστική επιτροπή της προσομοίωσης του δημοτικού μας συμβουλίου. Δεσμευόμαστε για το μέλλον ώστε να κοιτάξουμε το θέμα και από άλλες πλευρές. Προτάσεις σχετικά με τη πρόσβαση στη Παναγία των ατόμων με αναπηρία δεν περιλάβαμε καθώς έχουμε ήδη έτοιμες συνολικά για όλη την πόλη και όχι μόνο για μία περιοχή.

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους διοργανωτές της ημερίδας αλλά κυρίως όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν σε αυτή, καθώς και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα. Η νέα γενιά βγαίνει μπροστά για τη πόλη της.

Η ομάδα ‘’Διάλογος των νέων Καβάλας- LocalYouthNetwork’’