«Αξιολογούνται με άριστα οι άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής και αξίζουν συγχαρητήρια στους εθελοντές, οι κυβερνώντες δεν ανταποκρίθηκαν με επάρκεια, οι ευθύνες είναι σοβαρές», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, και αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Προσθέτει ότι ο αρμόδιος υπουργός δεν θα παραιτηθεί αφού «η καρέκλα της εξουσίας είναι πλέον η πραγματική ιδεολογία τους, όσο και να κάνουν τους ιδεολόγους». Δεν αποκλείει εκλογές, παρότι «οι κυβερνώντες έχουν βιδωθεί στις καρέκλες τους», λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Θεωρεί ότι στον χώρο των ΜΜΕ ζούμε αλλαγή εποχής και εκτιμά ότι αυτό κατ' αρχάς είναι θετικό, «αρκεί, να επικρατήσει η διαφάνεια και τα ΜΜΕ να μην είναι η βιτρίνα άλλων δραστηριοτήτων, όπως συνέβη στο παρελθόν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Σπύρο Γκουτζάνη:

Οι πυρκαγιές ανέβασαν και το πολιτικό θερμόμετρο. Έντονη κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση για τις ευθύνες της αλλά και στην αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, για τους υψηλούς τόνους ενώ ήταν σε εξέλιξη οι καταστροφικές πυρκαγιές. 

Κατ’ αρχάς να επισημάνουμε ότι σε αυτού του μεγέθους τις φυσικές καταστροφές δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια. Ούτε βεβαίως μπαίνουν στο ζύγι οι καταστροφές. Εδώ μιλάμε για ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον, στην χλωρίδα και την πανίδα, όπως και σε ανθρώπινες περιουσίες. Σε αυτές τις στιγμές, κάθε κυβέρνηση μετριέται με την πραγματικότητα και βαθμολογείται για την αποτελεσματικότητά της. Αντιθέτως, με άριστα βαθμολογήθηκαν οι άντρες και οι γυναίκες της πυροσβεστικής που υπερέβαλαν εαυτούς και μας έσωσαν από τα χειρότερα. Συγχαρητήρια αξίζουν, επίσης, και στους εθελοντές πυροσβέστες, όπως και στους κατοίκους που αγωνίστηκαν με τα περιορισμένα μέσα που είχαν για να περιορίσουν τις φλόγες. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σ’ αυτήν την περίπτωση απέδειξε την αδυναμία της να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Κι αυτό αφορά και στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που θα εκδηλώνονταν το φετινό θέρος, και στον συντονισμό στην κατάσβεσή τους, αλλά και στην διαχείριση του θέματος όταν έσβησαν τα πύρινα μέτωπα. Σε όλες τις φάσεις οι κυβερνώντες δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν επαρκώς. 

Είχαμε, για παράδειγμα, εγκαίρως επισημάνει το ζήτημα της εξοργιστικής καθυστέρησης στην ενοικίαση των επτά ελικοπτέρων για την πυρόσβεση. Ενώ κάθε χρόνο ενοικιάζονται για 120 ημέρες, δηλαδή για όλη την θερινή περίοδο, εφέτος, λόγω της αβελτηρίας του αρμόδιου υπουργείου, είχε μπει ο Αύγουστος και τα ελικόπτερα δεν είχαν ενταχθεί στο επιχειρησιακό δυναμικό της πυροσβεστικής. Όλους τους προηγούμενους μήνες είχαν καταγραφεί οι φωνές αγωνίας των πυροσβεστών για τις ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπους. Το υπουργείο, ωστόσο, κώφευε και προτιμούσε να ασχολείται με τους λεβέντες του «Ρουβίκωνα». Αλλά και όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές αντί να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα της κρατικής μηχανής, το Μαξίμου έπαιξε με το χαρτί της αποσταθεροποίησης. Οι φωτιές έμπαιναν για να ανατρέψουν τον κ. Πολάκη! Και όταν έσβησαν οι εστίες, εμφανίστηκε και ο κ. Τσίπρας, που αγνοείτο η τύχη του τις δύσκολες ημέρες, για να μας πει ότι κάηκαν μόνον 15 χιλιάδες στρέμματα σε αντίθεση με τα 150 χιλιάδες το 2009. Είναι αδιανόητο ένας πρωθυπουργός να κάνει τέτοιες κυνικές συγκρίσεις –που ήταν και λανθασμένες καθώς τα καμένα στην Ανατολική Αττική ξεπέρασαν στις 26 χιλιάδες. Δεν μπορεί τον πόνο των ανθρώπων, την αυτοθυσία όσων συμμετείχαν στην πυρόσβεση, να τα χρησιμοποιεί για να βγει «λάδι» επικοινωνιακά. Γιατί φαίνεται ότι εν τέλει μόνον αυτό είναι που τον ενδιαφέρει, κι αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. 

Θεωρείτε ότι έχει την πολιτική ευθύνη για την έκταση της καταστροφής ο υπουργός Νίκος Τόσκας; Νομίζετε ότι πρέπει να παραιτηθεί;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ευθύνες υπάρχουν και είναι σοβαρές. Ιδίως στην ανεπαρκή προετοιμασία του πυροσβεστικού σώματος, κυρίως με εναέρια μέσα. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι ο κ. Τόσκας έχει συναίσθηση αυτών των ευθυνών. Γενικά στην κυβέρνηση αυτή η υπευθυνότητα είναι είδος εν ανεπαρκεία. Κανείς ποτέ δεν θεωρεί ότι έσφαλε. Η καρέκλα της εξουσίας είναι πλέον η πραγματική ιδεολογία τους, όσο και να κάνουν τους ιδεολόγους. 

Είναι οι καιρικές συνθήκες και η κλιματική αλλαγή ή η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού που ευθύνονται; 

Οι καιρικές συνθήκες, όπως και το γεωφυσικό περιβάλλον της χώρας είναι δεδομένα. Αλλά και η άναρχη δόμηση εντός των δασικών εκτάσεων, που είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Το ζητούμενο είναι, όμως, να αποκτήσουμε τις υποδομές και την τεχνογνωσία έτσι ώστε αυτό το, επαναλαμβανόμενο κάθε θέρος, φαινόμενο να το περιορίσουμε στο ελάχιστο. Και αυτό είναι κάτι εφικτό, στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια δέσμη έξι προτάσεων που νομίζω ότι θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης, ώστε να οδηγηθούμε σε δυναμικές αποφάσεις. Η δημιουργία ενός Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και η συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομάντος εντός της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θα παρεμβαίνουν άμεσα στο αρχικό στάδιο της πυρκαγιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε και θα βοηθήσει πολύ, όπως και ο προληπτικός καθαρισμός των δασών και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας για τον έγκαιρο εντοπισμό των εστιών πυρκαγιάς. 

Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι, λόγω και των μνημονίων, ευθύνονται για την ελλιπή προετοιμασία και αντιμετώπιση των πυρκαγιών; 

Ας μην τα φορτώνουμε όλα στην κακή τρόικα ή τα μνημόνια, για να κρύψουμε τις ευθύνες μας. Το να καθαρίσουμε τα δάση μας, το να βελτιώσουμε τον συντονισμό των φορέων στην κατάσβεση των πυρκαγιών, το να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα βοηθήσουν την φυσική αναδάσωση, αποτρέποντας οικοπεδοφάγους να κτίσουν σε καμένες περιοχές, δεν απαιτούν χρήματα ούτε έγκριση από κανέναν. Αν πραγματικά το θέλουμε θα το πράξουμε. Στην εξασφάλιση εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης, καθώς και στην επαρκή συντήρηση των υπαρχόντων, σίγουρα η οικονομική ευχέρεια παίζει βασικό ρόλο. Θα σας έλεγα, ωστόσο, ότι όλα είναι θέμα ιεράρχησης της πολιτείας. Επειδή, όμως, τους περισσότερους μήνες τον χρόνο το θέμα «πυρκαγιές» δεν παίζει επικοινωνιακά, ξεχνιέται και έτσι στο τέλος αντί για Προμηθείς γινόμαστε Επιμηθείς.  

Βλέπετε προϋποθέσεις ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας μέσα στο 2018 (με δεδομένη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο στις αγορές); 

Παρά την επιχείρηση ωραιοποίησης των προοπτικών της οικονομίας που εξαπέλυσε η κυβέρνηση, η κατάσταση είναι ακόμη «σκούρα». Και αυτό το βλέπουμε στην πραγματική οικονομία. Ίσως το καλοκαίρι, με την χαλαρή διάθεση που δημιουργεί, με τον τουρισμό που πάει καλά, να μην δίνεται η πραγματική εικόνα. Όμως, σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον της αλήθειας. Τα μπιλιετάκια των φόρων περιμένουν τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν το τίμημα μιας απόλυτα αποτυχημένης κυβέρνησης, που παραπλάνησε με ψεύδη έναν ολόκληρο λαό, για να τον οδηγήσει σε έναν δρόμο χωρίς διέξοδο. Μπροστά μας έχουμε και την τρίτη αξιολόγηση, και νέα μέτρα. Και κυρίως έχουμε την αδυναμία αυτής της κυβέρνησης να προωθήσει με συνέπεια ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας, που θα κερδίσει τους επενδυτές. Όσο θα προχωράμε με ένα βήμα μπρος και δύο πίσω, όσο η κυβέρνηση θα εμφανίζεται με δύο πρόσωπα –ένα εξωτερικού εκσυγχρονιστικό και ένα εσωτερικού ψευδοεπαναστατικό- κανείς εχέφρων επενδυτής δεν θα ρίξει εδώ τα λεφτά του. 

Η αντιπολίτευση επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για κάθε τι που κάνει ή που δεν κάνει. Τελικά δεν γίνεται τίποτε σωστό στην χώρα; 

Μακάρι να μπορούσα να απαντήσω θετικά. Αλλά όποιον τομέα και αν πιάσουμε θα δούμε την αλλοπρόσαλλη και καταστροφική πολιτική που ακολουθείται. Στην οικονομία υπογράφουν μνημόνια που δεσμεύουν τη χώρα για 40 ή 99 χρόνια και από την άλλη συντηρούν τον πιο σκληρό κρατισμό, για να κολακεύουν μια εκλογική πελατεία που συρρικνώνεται. Στη δημόσια τάξη αφήνουν να εξαπλώνονται τα Εξαρχιστάν, και παρέχουν προστασία σε κάθε περιθωριακή ομάδα που ασκεί βία. Επιτίθενται κατά της Δικαιοσύνης γιατί δεν πάει με τα νερά τους, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Στα ΜΜΕ επιχείρησαν την φίμωση και τον έλεγχό τους. Στην εκπαίδευση προωθούν μια μεγάλη αντιμεταρρύθμιση που θέλει να γυρίσει το ρολόι της λειτουργίας των ΑΕΙ στο 1982. Ταυτόχρονα, καταργούν την αξιοκρατία σε κάθε επίπεδο, όπως έγινε με τους σημαιοφόρους, ενώ ανοίγουν μέτωπο με την Εκκλησία για μικροπολιτικούς σκοπούς, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κοινωνικό κόστος. 

Ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή θα βοηθήσει την χώρα; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε ημέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση, που αποτελεί την επιτομή του λαϊκισμού, είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα. Όσα συνέβησαν κατά το διάστημα που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, νομίζω ότι θα γραφούν με μελανά χρώματα στην νεοελληνική ιστορία. Τέτοιο επίπεδο ανευθυνότητας, τυχοδιωκτισμού και εξουσιολαγνείας δεν έχει ξαναϋπάρξει. Η πολιτική αλλαγή είναι μια αναγκαιότητα για να χαραχθεί μια νέα αρχή για τον τόπο. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που με σοβαρότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα θα κάνει τη διαφορά στην οικονομία, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους επενδυτές, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για να μείνουν οι νέοι μας στην πατρίδα. Κι αυτό η ΝΔ μπορεί να το κάνει και θα το κάνει ελπίζω λίαν συντόμως. 

Βλέπετε εκλογές πριν την λήξη της θητείας της κυβέρνησης; 

Αν και οι σημερινοί κυβερνώντες έχουν βιδωθεί στις καρέκλες τους, τα προβλήματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει ίσως τους αναγκάσουν να οδηγηθούν στις εκλογές νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019. Αλλά αυτό μένει να το δούμε. Προέχει, όμως, οι πολίτες να κατανοήσουν αυτό που πρέπει να γίνει, να ξεπεράσουμε τη φάση της αγανάκτησης αλλά και της απελπισίας, να δούμε με νηφαλιότητα και ρεαλισμό τις πολιτικές μας επιλογές. Ελπίζω ότι μας δίδαξαν όλους τα λάθη του παρελθόντος και να γίναμε σοφότεροι. 

Στις περιοδείες που κάνετε στην εκλογική σας περιφέρεια τι σας λένε οι πολίτες; 

Κυριαρχεί μεγάλη απογοήτευση. Οι άνθρωποι βιώνουν τα αδιέξοδα της ανελέητης φορολογίας, που κτυπά ό,τι πιο παραγωγικό έχει ο τόπος. Δουλειές δεν υπάρχουν. Εκτός από εποχιακές ή ευέλικτης εργασίας χαμηλά αμειβόμενες, κι έτσι φεύγουν ολοένα και περισσότεροι νέοι, αλλά και οι γονείς που έχουν παιδιά στο σχολείο τα ετοιμάζουν για την ξενιτιά. Στον αγροτικό τομέα, που τον γνωρίζω καλά μιας και προέρχομαι από αγροτική περιοχή, οι παραγωγοί βρίσκονται σε απελπισία. Η κυβέρνηση αυτή τους έχει κηρύξει κανονικό οικονομικό πόλεμο, με αύξηση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών. Είναι επιτακτική η ανάγκη να γεννηθεί και πάλι η ελπίδα ότι μπορούμε να νικήσουμε την κρίση. Και πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να προσφέρει σ’ αυτό τον στόχο. 

Με τις αγοραπωλησίες που έχουν γίνει και που είναι σε εξέλιξη, θεωρείτε ότι θα αλλάξει το τοπίο στα Μέσα Ενημέρωσης; 

Στο χώρο των ΜΜΕ ζούμε αλλαγή εποχής. Μεγάλα συγκροτήματα του τύπου, που επηρέασαν όχι μόνον την πληροφόρηση αλλά και την ίδια την πολιτική ζωή της χώρας, χρεοκόπησαν. Στη θέση τους αναδύονται νέα. Αυτό κατ’ αρχάς είναι θετικό, διότι πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σ’ αυτόν τον χώρο θα βρουν εργασία. Επίσης, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση είναι πλούτος για την δημοκρατία. Αρκεί, βεβαίως, να επικρατήσει η διαφάνεια και τα ΜΜΕ να μην είναι η βιτρίνα άλλων δραστηριοτήτων, όπως συνέβη στο παρελθόν. 

Πόσο σοβαρές θεωρείτε ότι είναι οι συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας;

Η σημερινή Τουρκία βρίσκεται σε μια επικίνδυνη καμπή. Ο Ερντογάν φαίνεται ότι ενστερνίζεται απόλυτα τα νεο-οθωμανικά οράματα, ενώ αισθάνεται ανασφαλής, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ταυτόχρονα, στο νότο βλέπει τον εφιάλτη της δημιουργίας κυρίαρχης κουρδικής οντότητας να γίνεται πραγματικότητα, κι αυτό είναι κάτι που του αυξάνει και τις εσωτερικές πιέσεις, μετά και την αποτυχία του στην Κύπρο, όπου δεν έγιναν αποδεκτές οι αξιώσεις του για τον έλεγχο όλης της νήσου. Αναζητά, λοιπόν, απεγνωσμένα τρόπους αντίδρασης. Οι κινήσεις στο Αιγαίο, όπου έχει ανασύρει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών διεκδικήσεων, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν. Η Ελλάδα πρέπει να αντιδρά με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας τις σωστές συμμαχίες, που θα κάνουν την Άγκυρα να σκεφτεί δυο και τρείς φορές το κόστος μιας αστόχαστης επιθετικής ενέργειας.