Εκδήλωση με θέμα «Οικονομία στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού», διοργανώθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων στο πλαίσιο του προγράμματος του «Πανεπιστημίου Πολιτών».

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο πρώην υπουργός και μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Φίλιππος Σαχινίδης.

Επίσης, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Σωτήρης Γιαννακόπουλος και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Κοτσιμπογεώργος.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στην ύφεση που θα υπάρξει λόγω της πανδημίας, σημειώνοντας ότι «η ύφεση στη Λάρισα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το σύνολο της χώρας», καθώς -όπως είπε- η περιοχή στηρίζεται στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και όχι τόσο στον τουρισμό, που θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η κρίση του κορονοϊού θα κρατήσει για τους επόμενους μήνες, τονίζοντας πως θα πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για την ανάπτυξη το 2021 με την ορθή αξιοποίηση του ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν έχει αρπάξει την ευκαιρία για να φέρει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας».

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι από την πανδημία έγινε εμφανές πως «μόνο το κράτος μπορεί να συντονίσει τη δραστηριότητα της οικονομίας» και είπε πως χρειάζεται περισσότερη παρέμβαση ώστε να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας.

«Έχουμε σχέδιο για τη στήριξη των επιχειρήσεων αλλά με πρόγραμμα και συντονισμό. Στηρίζουμε την εργασία και τις επιχειρήσεις αλλά λέμε στις επιχειρήσεις πώς θα κρατήσετε τις θέσεις εργασίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως «όταν η οικονομία πάει καλά θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε πλεονάσματα, έτσι ώστε όταν ξεσπάσουν κρίσεις να έχουμε επαρκή δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να τονώσουμε τη ζήτηση, να βοηθήσουμε την οικονομία για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες δυσκολίες».

Κατά την τοποθέτηση του, ο δήμαρχος Λαρισαίων σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθεί η αυτοδιοίκηση, ώστε στο νέο περιβάλλον να μπορέσει να βοηθήσει τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι ο δήμος «θα βάλει πλάτη στην ανάκαμψη της οικονομίας» και κάλεσε την κεντρική διοίκηση να πιστέψει στην αυτοδιοίκηση.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, με παρέμβασή του στη συζήτηση, επισήμανε ότι χρειάζεται να γίνουν δομικές αλλαγές στο κράτος ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό, να λειτουργεί με ταχύτητα και αυτοματισμό.

Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο ένα παραγωγικό μοντέλο με επίκεντρο τη μεταποίηση υψηλής ποιότητας.

Τέλος. ο κ. Κοτσιμπογεώργος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει στήριξη με νέα μέτρα για την οικονομία και σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει ένα κράτος πιο φιλικό στο πολίτη έχοντας στο επίκεντρο την επιχείρηση.

newsit.gr