«Προφανώς και η Ευρώπη δεν επιδεικνύει την επιβεβλημένη αλληλεγγύη στην Ελλάδα στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς αρκετές χώρες αρνούνται να μοιραστούν το βάρος, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης, έστω και λίγων μεταναστών. Ωστόσο, είναι δυσάρεστο να ελέγχεται η κυβέρνηση από την ΕΕ γιατί δεν απορροφά ευρωπαικούς πόρους για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη σύσκεψη με φορείς της Λέρου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκάλεσε ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Κόλιας.
ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ...
Ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε «στα λάθη και τις παραλήψεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όπως στις καθυστερήσεις απονομής ή όχι του ασύλου που γιγαντώνει το πρόβλημα στα νησιά. Ακόμη και στη Λέρο, όπου το πρόβλημα δεν έχει τις εκρηκτικές διαστάσεις άλλων νησιών, οι μετανάστες είναι σήμερα το 10% του πληθυσμού. Εκτός, λοιπόν, της φύλαξης των συνόρων και της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία -για την συνεπή υλοποίηση της οποίας χρειάζεται η άσκηση πίεσης και από την ΕΕ-, σημασία έχει και τι μηνύματα στέλνεις κάθε φορά στην απέναντι μεριά. Δυστυχώς, το πρώτο διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την πολιτική των “ανοικτών συνόρων” και τους “μετανάστες που λιάζονται” έδωσε την εντύπωση ότι εδώ είμαστε “ξέφραγο αμπέλι”. Η ΝΔ έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική για την συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χίο».
ΕΙΚΟΝΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Λέρο και τα Δωδεκάνησα, «η ενσωμάτωση των οποίων ήταν η τελευταία φορά που η Ελλάδα μεγάλωσε. Κι αυτό έχει αξία να το τονίζουμε σήμερα, που οι εξ ανατολών γείτονές μας έφτασαν να αμφισβητούν ακόμη και κατοικημένα νησιά. Ασχέτως αν αυτό εντάσσεται σε μια πλειοδοσία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Το επισημαίνω αυτό γιατί πέραν της μακροχρόνιας στρατηγικής της Τουρκίας, το γεγονός ότι η κλιμάκωση της επιθετικότητας εκδηλώνεται τώρα, οφείλεται στην εικόνα αδυναμίας που εκπέμπει η χώρα λόγω της κρίσης. Θα πρέπει, λοιπόν, η Ελλάδα γρήγορα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να ανακτήσει την ισχύ της πριν οδηγηθούμε σε άλλου είδους κρίσεις».
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που χαρακτήρισε τη σύσκεψη με τους φορείς «άσκηση διακυβέρνησης», υπογράμμισε ότι «το όραμα για το νησί, που για δεκαετίες ταυτίστηκε με το κρατικό θεραπευτήριο ψυχασθενών και σήμερα επιβαρύνεται από το hotspot των μεταναστών, δεν μπορεί να είναι άλλο από την τουριστική ανάπτυξη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η πολιτεία να κάνει πράξη τη συνταγματική επιταγή για την ιδιαίτερη μέριμνα στη νησιωτικότητα».
Νωρίτερα, ο τομεάρχης της ΝΔ, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα και την πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ της ΝΔ κ. Κατερίνα Εμμανουήλ, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Λέρου κ. Μιλτιάδη Κόλια.