• Εκτύπωση

Σουηδία: Νίκη της κεντροαριστεράς στις βουλευτικές εκλογές



Η αντιπολίτευση κερδίζει τις εκλογές στη Σουηδία. Έντονη ανησυχία από την άνοδο της ακροδεξιάς

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στη Σουηδία διατηρούν το προβάδισμα και θα καταλάβουν 160 έδρες στην επόμενη Βουλή, όμως χρειάζονταν 175 για να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με μια προβολή με βάση τα αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος των εκλογικών τμημάτων.

Η αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς θα είναι η ισχυρότερη συμμαχία στη Βουλή, η οποία έχει 349 έδρες, σύμφωνα με την προβολή του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT με βάση τα αποτελέσματα σε σχεδόν 5.000 από τα λίγα λιγότερα από 6.000 εκλογικά τμήματα όπου έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι. Σύμφωνα με την ίδια προβολή, η συμμαχία της κεντροδεξιάς υπό τον πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελτ καταλαμβάνει 142 έδρες.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας κερδίζει 47 έδρες.

Τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς συγκεντρώνουν το 43,7% των ψήφων έναντι ενός 39,1% για το συντηρητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ. Το αποτέλεσμα μοιάζει να σημαίνει πως θα σχηματισθεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας χωρίς μεγάλα περιθώρια για την προώθηση σημαντικών νομοθετημάτων. Ο Ράινφελτ —ο οποίος τάσσεται εναντίον της συνεργασίας με την άκρα δεξιά— είχε υποσχεθεί πως θα επιτρέψει στην κεντροαριστερά να σχηματίσει κυβέρνηση εάν το ποσοστό της είναι υψηλότερο από αυτό της δικής του συμμαχίας κομμάτων.

Οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με το 13% των ψήφων που συγκέντρωσαν στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, έγιναν το τρίτο κόμμα και είναι σε θέση πλέον να κρίνουν την ισορροπία των δυνάμεων στη Βουλή—όλα τα υπόλοιπα κόμματα όμως αρνούνται να συνεργαστούν μαζί τους.

Εάν η προβολή αυτή επαληθευτεί, οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης εκτιμάται πως πρόκειται να είναι δύσκολες και παρατεταμένες.

Παρότι οι Σοσιαλδημοκράτες αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, πρόκειται για μια από τις χειρότερες εκλογικές τους επιδόσεις τον τελευταίο αιώνα.

Μια ακόμη εξέλιξη που χαρακτηρίζεται πλήγμα για την κεντροαριστερά είναι ότι το κόμμα Φεμινιστική Πρωτοβουλία συγκεντρώνει σύμφωνα με την προβολή του SVT 3,2% και επομένως δεν εκλέγει μέλη στη Βουλή, κάτι για το οποίο απαιτείται ένα κόμμα να φθάσει το όριο του 4%.

news247.gr

 


Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB