• Εκτύπωση

Στο οικόπεδο «2» της κυπριακής ΑΟΖ το τουρκικό Barbaros



Στο οικόπεδο «2» της κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 22 ν. μιλίων (40 χλμ) από το Ακρωτήριο Κιτίου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros.

Στο οικόπεδο «2» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και σε απόσταση περίπου 22 ν. μιλίων (40 χλμ) από το Ακρωτήριο Κιτίου βρίσκεται το τουρκικό σεοσμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» («Barbaros Hayrettin Pasa») μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία.

Από τα ξημερώματα της Τρίτης αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του τεμαχίου «3», το Barbaros άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο τεμάχιο «2». Oπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος ήδη έχει περάσει σε απόσταση περίπου 35 χλμ εντός του τεμαχίου «2», πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές, δηλαδή 22 ν. μίλια (40 χλμ). Να σημειωθεί ότι βρίσκεται εντός της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία με το Navtex.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το sigma, η Λευκωσία εξετάζει πολιτικά, νομικά και διπλωματικά μέτρα αντίδρασης στις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. Στην κωδικοποίηση των μέτρων αντίδρασης θα προβεί στη σημερινή του συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιδιωχθεί η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, μέσα από τη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και γειτονικά κράτη.

Η Λευκωσία θα θέσει πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το sigma μεταξύ των εναλλακτικών μέτρων, που εξετάζονται, είναι η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η μελέτη για νομικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας και εταιρειών, που επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ, η επιβολή διοικητικού κόστους σε όσους χρησιμοποιούν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και πολιτικές παρεμβάσεις κομμάτων προς αδελφά κόμματα.

Ο Nίκος Αναστασιάδης προτίθεται να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσει θα είναι και το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Οι διπλωματικές προσπάθειες θα ενταθούν, είπε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της.

thetoc.gr



Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Επικοινωνία  |   Ταυτότητα  |   Σύνδεση  |   Αναφορά σφάλματος  |   Όροι χρήσης  |   Επάνω
Copyright © 2010-2024 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.  |   Powered by LR WEB