Κίνηση πολιτών Τσαριτσάνης για το Μνημείο της Μελούνας

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕΛΟΥΝΑΣ (1)

Επανέρχεται η Κίνηση Πολιτών για το μνημείο της Τσαριτσάνης εν όψει του εορτασμού της απελευθέρωσης της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό.
Με ανακοίνωσή της που έστειλε στα ΜΜΕ θυμίζει τον αγώνα για την αποκατάσταση του μνημείου, προκειμένου να αναγραφεί η “Τσαριτσάνη” στη μαρμάρινη πλάκα, καθώς και τις πρώτες μάχες που έγιναν το 1912 στη Μελούνα και τον κάμπο της Τσαριτσάνης.
Παράπονα εκφράζει για ακόμη μια φορά στην ανακοίνωσή της για τον πρώην δήμαρχο κ. Γ. Πασχόπουλο, ο οποίος είχε την εποπτεία της κατασκευής του μνημείου, αλλά και τους Ελασσονίτες που δεν υποστήριξαν το δίκαιο αγώνα τους.
Μπορεί βέβαια να μη διεκδικούν την απόλυτη ιστορική αλήθεια, αλλά σ’ αυτή τη χώρα δε συνηθίζουμε να θεωρούμε “εθνικόν το αληθές”. Τι ψυχή έχει μια λέξη παραπάνω…;

Η ανακοίνωση της Κίνησης:

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

Πλησιάζοντας στην ημερομηνία 5-10-2014 έρχονται στο μυαλό μας περασμένα γεγονότα που μας ένωσαν και μας έδωσαν παράλληλα το δικαίωμα με την συλλογική δράση φορέων της ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ να αποκαταστήσουμε εν μέρει την ταυτότητα του ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΟΥΝΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ.
Γίνεται αφορμή να κάνουμε επίσης την αυτοκριτική ,που τόσα χρόνια ακούγαμε, περισπούδαστους σοφούς να μιλούν και να γράφουν για την μάχη της Ελασσόνας, αγνοώντας πλήρως την πρώην συνοριακή και μαρτυρική πόλη που τα χρόνια του ξεσηκωμού κρατούσε αμείωτο το εθνικό φρόνημα και με την έναρξη του αγώνα οι πρώτες μάχες δόθηκαν στη ΜΕΛΟΥΝΑ ,ΣΤΗ ΤΖΟΥΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ. Πρέπει επίσης να κάνουμε την αυτοκριτική μας ,γιατί παρόλο το πατριωτικό φρόνημα μας, δεν αντιδράσαμε έγκαιρα στον απερχόμενο Δήμαρχο που καλλιέργησε την άποψη ,περί μνημείου συμφιλίωσης ενώ είναι ιστορική αυθαιρεσία.
Με την δράση των πολιτών και φορέων της ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ έχει αποκατασταθεί εν μέρει η ιστορική αλήθεια ,ελπίζουμε ο νέος δήμαρχος θα δώσει την πρέπουσα προσοχή στο χώρο , στο χρόνο, στους νεκρούς καθώς και την σημασία ,το νόημα που πρέπει να έχει ένα μνημείο.
Πρέπει να τονίσουμε με παράπονο ,ότι αρκετοί Ελασσονίτες συμπολίτες μας ,αδιαφόρησαν και δεν συμπαραταχθήκανε στους συντοπίτες τους ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΙΩΤΕΣ σαν να μην τους αφορούσε το γεγονός, λες και ήταν κάτι μακρινό, από άλλη ήπειρο.

ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΛΟΥΝΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ

[wpg_thumb]

Add Comment