Γιορτάστηκε η επέτειος του ΟΧΙ στην Ελασσόνα

ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Χρέος μας στους προγόνους σήμερα να πούμε τα δικά μας ΟΧΙ!»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η επέτειος του έπους του ΄40 γιορτάστηκε και στην πόλη της Ελασσόνας με την καθιερωμένη επισημότητα, με επίκαιρα και ηχηρά μηνύματα για τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, της συλλογικότητας και της μαχητικότητας, αλλά και …με χειμωνιάτικο καιρό.
Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι ιερείς π. Νικ. Πνευματικός, π. Αλέξ. Ρουμπιές, π. Δημ. Παπαγεωργίου, π. Ευάγγ. Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας.
Στη συνέχεια, τελέστηκε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Χρήστο Δημητριάδη, που στάθηκε «στην υπέροχη σελίδα δόξας και λεβεντιάς, μιας σελίδας που αποτελεί σταθμό στην ιστορία της πατρίδας μας». «Όλοι κατάλαβαν ότι αν οι λαοί είναι σήμερα ελεύθεροι από τη Ναζιστική τυραννία, αν η ανθρωπότητα είναι υπερήφανη για την πρόοδο και τον πολιτισμό, αυτό κατά πολύ οφείλεται στους Έλληνες, στη φούχτα αυτή των ανθρώπων με τις μεγάλες παραδόσεις, τα υψηλά ιδανικά και τις αγνές επιδιώξεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, και ολοκλήρωσε, σε συνδυασμό και με την δύσκολη εποχή που βιώνει ο κόσμος, «καταθέτοντας» με νόημα: «Ας αποτελέσει η 28η Οκτωβρίου, η σημερινή επέτειος, παράδειγμα και δίδαγμα μαχητικότητας και επαγρύπνησης για τις οδυνηρές και επώδυνες μέρες που βιώνουμε, με όλα αυτά τα μέτρα λιτότητας και φορολογίας που καθημερινά ανακοινώνονται χωρίς να έχει «πάτο» το βαρέλι, ισοπεδώνοντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Να συμβάλλουμε όλοι στην κατανόηση της αναγκαιότητας της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της συλλογικότητας. Γιατί αν δεν μιλήσουμε και δεν δράσουμε σήμερα, αύριο δεν θα έχουμε καν το δικαίωμα να μιλάμε. Έχουμε χρέος σήμερα να πούμε τα δικά μας ΟΧΙ! Ας μας εμψυχώνει όλους μας το παράδειγμα των προγόνων μας που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την χιλιάκριβη και πανανθρώπινη λευτεριά. Τιμή σ΄ αυτούς που μας την χάρισαν…».
[wpg_thumb]
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς, και τις σχολικές μονάδες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ. Στη συνέχεια, επί της κεντρικής οδού της 6ης Οκτωβρίου έγινε η καθιερωμένη παρέλαση της Φιλαρμονικής και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο για τις αρχές και το κοινό.
Στις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ανέστ. Σερετίδης, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσ. Προβίδα, Αστ. Στούπας, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο επισμηναγός κ. Κων. Σταμπουλάκης, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου κ. Γεώργ. Γιαννούλας(Πρωτοβάθμιας) και κ. Αναστ. Γκατζιούρας(Δευτεροβάθμιας), δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, ο αντιπύραρχος της Πυροσβεστικής – πρ. διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και κ. Πέτρος Χατζήνας, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί του Στρατού, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, η Σχολική σύμβουλος της 6ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου, διευθυντές υπηρεσιών, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γ. Μπαμπάλης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πολύς κόσμος, παρά τον συννεφιασμένο και κρύο καιρό.

Add Comment