Το νέο Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας επισκέφτηκαν τα παιδικά τμήματα της Λαογραφικής

Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣΔ (1) [4]

Με ιδιαίτερη χαρά δέχθηκαν τα μέλη των παιδικών τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας την επίσκεψη τους στο νέο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας, το Σάββατο 22 Νοεμβρίου.
Τα παιδιά επισκέφθηκαν το μουσείο για να θαυμάσουν εκτός από τα εκθέματά του και την περιοδική έκθεση «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα» που διοργάνωσε το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης & Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η κινητή έκθεση του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας, που γίνεται με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, περιλάμβανε περίπου 200 αντικείμενα που καλύπτουν τις 4 βασικές κατηγορίες μουσικών οργάνων:
1. Χορδόφωνα (ταμπουράς, λαγούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρες αχλαδόσχημες και φιαλόσχημες, σαντούρι, κανονάκι)
2. Αερόφωνα (φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα)
3. Μεμβρανόφωνα (τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι) και
4. Ιδιόφωνα (κουδούνια, ζίλια, σφυρίχτρες, ηχητικά αντικείμενα).
Στην έκθεση παρουσιάζονταν ο πλούτος και η ποικιλία στα σχήματα, την κατασκευή και την τεχνική παιξίματος των λαϊκών μουσικών οργάνων μέσα από τις τοπικές παραλλαγές τους στις διάφορες περιοχές του Ελληνισμού και η συμμετοχή τους στα λαϊκά δρώμενα και τελετουργίες. Μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά των τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, που θα τους μείνει αξέχαστη.

[wpg_thumb]

Add Comment