Μακαρία η οδός. Αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ από τον Αναγνώστη Ευαγ. Παπακυπαρίσση
(πρόλογος – επιμέλεια : καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικάνωρ και οι συν αυτώ εν Χριστώ αδελφοί της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Σπαρμού Ολύμπου), έκδοσις Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου (σειρά : Ι.Μ.Σ. 5), Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης 2014, σσ. 144 (illustration), σχήμα 4ο.

ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ (1)

Ευγνώμονα προσφορά και μικρή ανταπόδοση ευεργεσίας με αφορμή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της εκδημίας τού ποιμενάρχη Ελασσόνος μακαριστού κυρού Βασιλείου (3.3.1953-16.5.2014) αποτελεί ο καλαίσθητος τόμος που επιμελήθηκαν και ετοίμασαν με περισσή φροντίδα, έμπλεοι συναισθημάτων και αναμνήσεων για τον πνευματικό τους πατέρα, ο ηγούμενος και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού. Στην δεκαεννιάχρονη ποιμαντορία του (21.7.1995-16.5.2014) ο αοίδιμος Ιεράρχης παρείχε αφειδώλευτα την πατρική του στοργή στους λειτουργούς τής Μονής, καθιστώντας την θαυμαστό παράδειγμα μοναχικής εγκαταβίωσης, πνευματικό και εκδοτικό εργαστήριο του μοναστηριακού πλούτου της, σημείο αναφοράς και συνάντησης αρχιερέων ακόμη και προκαθήμενων εκκλησιών. Από την πλευρά τους οι μοναχοί στο παρόν αφιέρωμα «Μακαρία η οδός» έχουν επιδαψιλεύσει φωτογραφικό υλικό από την πανθομολογουμένως πολυσχιδή δραστηριότητα του αείμνηστου Ιεράρχη τους, με το οποίο πλαισιώνονται κείμενα για τον προ της αρχιερατείας βίο αλλά και για το έργο που επιτέλεσε στην Μητρόπολη Ελασσόνος, τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εκκλησιαστική ζωή τού τόπου, την προσφορά του στο συνοδικό σώμα της Εκκλησίας της Ελλάδος, την δυναμική παρουσία του στα διορθόδοξα τεκταινόμενα.
Στις 144 περιεχόμενες σελίδες του τόμου προτάσσεται ο Πρόλογος των επιμελητών «Τελειωθείς εν ολίγω επλήρωσε χρόνους μακρούς» (σσ. 3-6) και ακολουθεί «Βιογραφικό Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου» (σσ. 7-57). Στην επόμενη ενότητα παρατίθενται οι Επικήδειοι Λόγοι (σσ. 58-85), οι οποίοι εκφωνήθηκαν κατά την εξόδιο ακολουθία από τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον Αντιδήμαρχο Ελασσόνας, τον εκπρόσωπο της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, τον πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Ελασσόνος. Έπονται οι Δηλώσεις (σσ. 86-113), οι οποίες έγιναν για την αποδημία του μακαριστού Μητροπολίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ΄ πάσης Ελλάδος, Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Ιεράρχες του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, Μητροπολίτες και Επισκόπους της Ελλαδικής Εκκλησίας, την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας, θεολόγο καθηγητή του ΑΠΘ, αλλά και Αποσπάσματα Επιστολών (σσ. 115-121) που εστάλησαν στην Μητρόπολη Ελασσόνος και αναφέρονται με συγκινητικά λόγια στον μεταστάντα, καθώς και σχετικά Δημοσιεύματα (σσ. 122-133). Το επιμνημόσυνο αφιέρωμα κλείνουν κείμενα από το Βιβλίο Συλλυπητηρίων (σσ. 134-141) και ποιητικός αποχαιρετισμός «Στον Ελασσώνος Βασίλειο» (σ. 142).
Στον τόμο υπάρχουν και αναφορές στην Τσαριτσάνη είτε λόγω του ονόματος του Κωνσταντίνου Οικονόμου είτε λόγω της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη, τον Σεπτέμβριο του 2009.

[wpg_thumb]

Add Comment