Θύμισε την πλημμύρα του 2005 η νεροποντή στην Τσαριτσάνη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ «ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ» ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη
Φώτο: Βαγγέλης Σαπουνάς

ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΠΟΤΑΜΟΥ - ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ ΑΥΓ 2015 (4)

«Ξύπνησαν» πρόσφατα για τα καλά οι μνήμες του Αυγούστου του 2005, πριν δέκα χρόνια, στην Τσαριτσάνη, μετά από ασυνήθιστη νεροποντή και «κατεβασιά» του ποταμού που ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα, το μεσημέρι της παραμονής της Παναγίας, λίγες ώρες πριν ο «Οικονόμος» Τσαριτσάνης υποδεχθεί την Α.Ε. Λάρισας για το φιλικό τους παιχνίδι.
Χαρακτηριστικό είναι πως η δυνατή βροχή ξεκίνησε γύρω στη 1 το μεσημέρι και το πολύ νερό πέρασε από το ποτάμι από τις 2.30 το μεσημέρι και μετά!
Μέσα σε λίγη ώρα, μεγάλες ποσότητες νερού διέσχισαν τον «Πόντικα» και φυσικό ήταν τα ορμητικά νερά να συμπαρασύρουν στο διάβα τους ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, αντικείμενα μικρά και μεγάλα(…από την τοποθεσία «Κρυόβρυση»), φερτά υλικά, στεγνά δένδρα από τα βουνά και τη φύση της κωμόπολης.
Δημιουργήθηκαν προσωρινά προβλήματα στην πρόσβαση κτηνοτρόφων στις στάνες και σε αγροτικούς δρόμους, ενώ νερά μπήκαν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αρμεκτηρίων. Τα δέντρα και οι φερτές ύλες απομακρύνθηκαν από μηχανήματα, αφού ο Δήμος Ελασσόνας κινητοποιήθηκε άμεσα, και με τη φροντίδα αντιδημάρχων και του Τσαριτσανιώτη δημοτικού συμβούλου Κώστα Καραγιάννη, η κατάσταση ομαλοποιήθηκε γρήγορα. Η «θεομηνία» ήταν προσωρινή και τα άσχημα καιρικά φαινόμενα σύντομα κόπασαν, αφού λίγη ώρα αργότερα, ξαναβγήκε ο ήλιος.
[wpg_thumb]
Οι κάτοικοι της κωμόπολης ξαφνιάστηκαν από το αιφνίδιο Αυγουστιάτικο έντονο καιρικό φαινόμενο και φυσικό ήταν να ανησυχήσουν και βέβαια ξαναθυμήθηκαν την αξέχαστη ημέρα που στην κυριολεξία «πνίγηκε» η κωμόπολη, τον Αύγουστο του 2005, τότε που μεγάλες ποσότητες νερού και λάσπης απλώθηκαν σε όλη την Τσαριτσάνη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε υποδομές και σε περιουσίες των κατοίκων.

Add Comment