3ο Φεστιβάλ «…στου Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα

ΤΡΙΤΗ 25 – ΤΕΤΑΡΤΗ 26 – ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ «ΑΡΩΜΑ» ΕΛΛΑΔΟΣ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ – ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ – ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΦΙΣΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΕΕ

Όλα είναι έτοιμα στην Ελασσόνα για το 3ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που διοργανώνει η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις του ξεκινούν την Τρίτη 25 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Πέμπτη 27 Αυγούστου. Για 3 ημέρες, η «καρδιά» της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών θα βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, στην «αυλή» του Ολύμπου, στη «ζωντανή» πόλη της Ελασσόνας. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, μουσικοχορευτικές παραδοσιακές παραστάσεις με «άρωμα» Ελλάδος – Σερβίας – Πολωνίας, εικαστικά, μουσικές βραδιές, δρώμενα, θα ξετυλιχτούν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν με κάθε φροντίδα οι άνθρωποι του δραστήριου Ελασσονίτικου Συλλόγου, με την στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας – Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και του Δήμου Ελασσόνας. Τις εκδηλώσεις στηρίζει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ» και η οργανωτική επιτροπή της υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «larisa2021». Ακόμη, η όλη διοργάνωση στηρίζεται από δεκάδες χορηγούς.
Όλες οι εκδηλώσεις του τριημέρου έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην πλατεία Λαού, απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Ελασσόνας, πολύ κοντά στον Ελασσονίτη ποταμό.
Χαρακτηριστικά, τα όσα επισημαίνει η Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας για την συγκεκριμένη ετήσια διοργάνωση της: «Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί, όπως πολλοί πιστεύουν και λένε, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση. Όμως «Πολιτισμός» δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι τέχνες, αλλά το σύνολο των εκφάνσεων μιας κοινωνίας, δηλαδή των κυρίαρχων αντιλήψεών της, των θεσμών και του τρόπου λειτουργίας τους, των καθημερινών συμπεριφορών, των πεπραγμένων της. Όχι μόνο αυτών που επαινούμε και μας καταξιώνουν. Αλλά και αυτών που καταδικάζουμε ή έστω συντηρούμε και μας κρατούν υποτελείς στην υπανάπτυξη ή σε σισύφειες προσπάθειες. Για αυτό λοιπόν πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Αρκεί να δοθεί στις υγιείς δυνάμεις του πολιτισμού, η δυνατότητα να προσφέρουν και να κάνουν αυτό που χρόνια έκαναν. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών στην Ελασσόνα, υλοποιήθηκε με αυτό τον στόχο. Να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους να πάει όσο πιο μακριά τα πολιτιστικά δρώμενα «…στου Ολύμπου την αυλή». Ξεκινήσαμε σιγά – σιγά το 2013…να μπουσουλάμε. Πέρυσι σταθήκαμε όρθιοι. Φέτος κάνουμε το πρώτο μας βήμα. Κάθε χρόνο θα βάζουμε και ένα μεγαλύτερο στόχο. Θέλουμε πολλά να κάνουμε, αλλά χωρίς βιασύνη. Έχουμε πολλές ιδέες και οράματα. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο επίπονη και αν είναι για μας. Πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε… και είμαστε σίγουροι… Στην προσπάθειά μας φέτος είναι μαζί μας η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, ο Δήμος Ελασσόνας και οι δεκάδες χορηγοί και υποστηρικτές μας και τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ευχαριστούμε επίσης την οργανωτική επιτροπή της υποψηφιότητας της Λάρισας για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας “larisa2021” για την ηθική στήριξή της. Δηλώνουμε «παρών» και θα βοηθήσουμε και εμείς στην διεκδίκηση του θεσμού. Το δικαιούμαστε όλοι μας και προπάντων ο Όλυμπος και η «αυλή» του!». Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:
ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
8 μ.μ.: Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που έχει τίτλο «ΟΝΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ Τ’ ΟΥΡΑΝΟΥ», με δημιουργίες των παιδιών των εικαστικών τμημάτων του συλλόγου. Υπεύθυνη εικαστικός η Εύα Βασδέκη. Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο μέχρι την Πέμπτη 27 Αυγούστου.
8.30 μ.μ.: Μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση με τον τίτλο «τι καλά το λέει τ΄ αηδόνι». Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου με τον Μάριο Σαρακατσιάνο στο τραγούδι και την παραδοσιακή χορωδία της Λαογραφικής Εταιρείας, θα προσπαθήσουν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους στο να προστατευθεί η παράδοση μας ως ανεκτίμητος θησαυρός.
ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
7 μ.μ.: Παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Ελασσόνας από χορευτικά συγκροτήματα. Συμμετέχουν: Σύλλογος Έρευνας & Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη / Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας(Ελλάδα) – Χορευτικό συγκρότημα «Academic Folklore ensemble ORO of Students Cultural Center of University of Nis»(Σερβία) – Χορευτικά συγκροτήματα ŚLĄZACZEK and BAWINEK από την πόλη Katowice(Πολωνία).
8.30 μ.μ.: Διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, του Κρητικού συλλόγου «ΙΔΑΙΑ ΓΗ» και τα συγκροτήματα ŚLĄZACZEK and BAWINEK από το Katowice της Πολωνίας θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».
10.30 μ.μ.: Συναυλία με τον ερμηνευτή Θάνο Παπανικολάου.
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
8.30 μ.μ.: Διεθνής μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση. Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και το συγκρότημα «Academic Folklore ensemble ORO of Students Cultural Center of University of Nis» από τη Σερβία θα ζωντανέψουν με τραγούδια και χορούς του τόπου τους «την αυλή του Ολύμπου».
10.30 μ.μ.: Λήξη Φεστιβάλ – πάρτι νεολαίας.

Τέλος, να αναφερθεί ότι οι χοροδιδάσκαλοι της Λ.Α.Ε.Ε., που φρόντισαν για τις εμφανίσεις των χορευτικών τμημάτων είναι οι: Ευαγγελία  Ανδρέου, Αθηνά Νατσιούλη, Γεώργιος Παπαχρήστου, Ιωάννης Σαμώτας. Την επιμέλεια της παράστασης «τι καλά το λέει τ’ αηδόνι» έχουν οι Ιωάννης Σαμώτας και Μάριος Σαρακατσιάνος, την παρουσίαση ο Αλέξανδρος Κιόρογλου και στην αφήγηση είναι η Λένα Χαϊδούτη. Υπεύθυνη εικαστικός είναι η Εύα Βασδέκη και για την κατασκευή του σκηνικού φρόντισαν οι Ευάγγελος Χαλκιάς και Μαρία Καραγκούνη. Την οργανωτική υποστήριξη – επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ».
Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, δεν θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις.

Add Comment