Μπαργιώτας: Ο προϋπολογισμός του 2016 είναι ευθύνη και κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η ζημία που αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό είναι ευθύνη και κατόρθωμα της Αριστεράς»

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΠΟΤΑΜΙ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

«Οριζόντια, άδικα και αντιαναπτυξιακά» χαρακτήρισε όλα τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2016 στην εισήγησή του ο κ. Κ. Μπαργιώτας ως Ειδικός Εισηγητής του Ποταμιού. Συγκεκριμένα είπε «Μπαίνουμε στο 2016 με ύφεση, ενώ οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 2014 μιλούσαν για ανάπτυξη σημαντική και για το 2015 και για το 2016. Η ζημιά που αποτυπώνεται στην εκτίμηση του Προϋπολογισμού είναι απόρροια των οικονομικών επιλογών και των πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης. Είναι ευθύνη και κατόρθωμα της Αριστεράς. Το λογαριασμό τον πληρώνουμε όλοι και δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς. Τα μέτρα του 2016 προέρχονται κατά 90% από φόρους, μόλις το 10% προέρχεται από μείωση των δαπανών. Που είναι η στήριξη της ανάπτυξης; Δεν έχουν αποφασιστεί καν τα έργα που θα μπουν στη λίστα του πακέτου Γιουνκέρ, που αποτέλεσαν πυλώνα της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης προεκλογικά και στη διάρκεια του Καλοκαιριού για την υπογραφή του Μνημονίου 3».
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο δομικό πρόβλημα του Προϋπολογισμού ο βουλευτής τόνισε «Ο προϋπολογισμός δεν είναι προγραμματικός. Δεν υπάρχει πουθενά αποτυπωμένος εθνικός και πολιτικός στόχος για την επόμενη πενταετία. Είδα σε πολλά σημεία καταθέσεις προθέσεων του στυλ «Θα αντιμετωπίσουμε την διαφθορά, θα μειώσουμε την εισφοροδιαφυγή, θα βελτιώσουμε την λειτουργία των νοσοκομείων». Πώς; Πότε; Πότε θα αρχίσει; Με ποιον τρόπο θα γίνει; Τι ποσά θα κοστίσει ή θα φέρει; Ο τέταρτος πυλώνας προγράμματος της Θεσσαλονίκης μιλά για θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Πού είναι; Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που έχουν μηδενικό κόστος και υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Ο προϋπολογισμός κάνει ότι δεν βλέπει τις «μεγάλες» μεταρρυθμίσεις, διότι δεν νομίζω ότι το ασφαλιστικό θα έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Τελικά, η μόνη μεταρρύθμιση που βαίνει καλώς είναι ο διορισμός «ημετέρων».
Σχετικά με τον Κοινωνικό Προϋπολογισμό ο κ. Μπαργιώτας τόνισε «Μπερδεύετε μερικές φορές τη φιλανθρωπία με την Αριστερά. Αριστερή πολιτική, αριστερός προοδευτικός προϋπολογισμός, είναι αυτός που αυξάνει την απασχόληση, ενισχύει τα λαϊκά στρώματα. Τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων έχουν διπλασιαστεί μέσα σε ένα εννεάμηνο και έχουν φτάσει τα 1,2 δισ. το Σεπτέμβριο του 2015 και αυξάνουν. Και ο κοινωνικός μισθός, είναι μειωμένος. Ο ΕΟΠΥΥ χρωστούσε τον Αύγουστο 1,8 δισεκατομμύρια πρέπει να είναι γύρω 2,2 αυτή τη στιγμή. Δεν πρόκειται να μπορέσει να αποδώσει όλα τα χρωστούμενα μέσα στο 2016. Από πού θα πληρωθούν οι 3.500 -κατά τον Υπουργό-, 4.500 κατά τον Πρωθυπουργό προσλήψεις που θα γίνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2016; Από ποιο κονδύλι θα προκύψουν μισθοδοσίες καινούριου προσωπικού, από τη στιγμή που δεν προβλέπεται;. Προβληματική είναι η έγγραφή ότι η φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία για το 2016 είναι 707.000.000. Χθες ψηφίζαμε κάτι διαφορετικό, ψηφίσαμε ένα claw back. Τι από τα δύο ισχύει; Είναι λάθος η εγγραφή, είναι πονηριά ή απλώς από κεκτημένη ταχύτητα δεν αναγράφει το καινούριο ποσό;»

«Επίσκεψη στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας»

IMG_5076 [800x600]

IMG_5081 [800x600]

Επίσκεψη στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας πραγματοποίησαν οι βουλευτές Λάρισας και Ηρακλείου με το Ποτάμι, κ.κ. Kώστας Μπαργιώτας και Σπύρος Δανέλλης αντίστοιχα. Οι δύο βουλευτές ξεναγήθηκαν στους χώρους της σχολής από τον διευθυντή και τους 2 εργαζόμενους της Σχολής και διαπίστωσαν από κοντά την πλήρη εγκατάλειψη της από την πολιτεία, που έχει καταφέρει και λειτουργεί χάρη στην αυτοθυσία και το φιλότιμο των υπαλλήλων της. Οι δυο βουλευτές τόνισαν την ανάγκη να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων που έχουν κριθεί διατηρητέα μνημεία και είναι σπάνιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς και που αν δεν συντηρηθούν άμεσα κινδυνεύουν με κατάρρευση. Τόνισαν επίσης, ότι θα πρέπει να αλλάξει το νομικό καθεστώς της Σχολής ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ελευθερία στην διαχείριση της περιουσίας της, που δυστυχώς παραμένει ανεκμετάλλευτη λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και της στρεβλής άποψης περί δημοσίου συμφέροντος που διέπει την κρατική μηχανή.

Μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων

Τα κυτταροστατικά φάρμακα, που χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για χημειοθεραπείες καρκινοπαθών ασθενών, είναι λόγω της φύσης τους εξαιρετικά τοξικά, ενώ ενδέχεται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς. Στην Ελλάδα υπάρχει η απαραίτητη νομοθεσία, που ρυθμίζει τις σχετικές διαδικασίες χειρισμού τέτοιων φαρμάκων, όπως το ΠΔ 108/1993, που καθορίζει ότι «τα κυτταροστατικά φάρμακα διαλύονται μόνον στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμακείου από το προσωπικό που ανήκει σε αυτό». Επίσης, όλα τα νομοθετήματα που ισχύουν, προβλέπουν ότι ο χειρισμός των κυταροστατικών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και σε χώρους ειδικώς και καταλλήλως εξοπλισμένους. Ο καλύτερος τρόπος, για να επιτευχθεί αυτό, είναι μέσω της δημιουργίας μιας κεντρικής μονάδας διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε κάθε νοσοκομείο, που θα διαχειρίζεται τέτοιες ουσίες. Παρ’ όλα αυτά, είναι ελάχιστα τα νοσοκομεία που χειρίζονται τα εν λόγω φάρμακα με την παραπάνω εξειδικευμένη μέθοδο. Συνήθως, τα κυτταροστατικά φάρμακα προετοιμάζονται από νοσηλευτικό προσωπικό που και δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις και διακινδυνεύει την υγεία του λόγω της τοξικότητας των φαρμάκων αυτών.
Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι η δημιουργία μιας κεντρικής μονάδας διαχείρισης κυτταροστατικών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει τόσο μείωση στον όγκο φαρμάκων που χορηγούνται (10%) όσο και σημαντική μείωση του κόστους για το νοσοκομείο (77.5%) – και κατ’ επέκταση και για τον έλληνα φορολογούμενο – μέσω της ορθότερης διαχείρισης των φαρμάκων, που πολλά από αυτά καταστρέφονται μετά από μια χρήση, λόγω της μη ύπαρξης τέτοιας μονάδας. Στην Ελλάδα ένα από τα νοσοκομεία που ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία χειρισμού των κυτταροστατικών φαρμάκων, το νοσοκομείο «Μεταξά», πέραν όλων των άλλων, εξοικονομεί ετησίως 600.000 ευρώ εξαιτίας της ορθής διαχείρισης των κυτταροστατικών φαρμάκων.
Το Ποτάμι ρωτά το Υπουργό: Πόσα και ποια νοσοκομεία έχουν κεντρικές μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων; Προτίθεστε να προχωρήσετε στην δημιουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων σε όσα ογκολογικά νοσοκομεία δεν έχουν τέτοια, τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, όπου χρειάζεται, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που περιλαμβάνουν τέτοιες μονάδες;

Add Comment