Μάξιμος: Δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις και αναχρονισμός στην εκπαίδευση

Μάξιμος-Μορφωτικών [800x600]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Στα μέσα της χρονιάς και η Ενισχυτική Διδασκαλία δεν ξεκίνησε!

«Η φετινή χρονιά είναι φανερό ότι παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Μια από αυτές είναι και η μη έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας αν και μπαίνουμε στο δεύτερο μισό του εκπαιδευτικού έτους. Το τίμημα αυτών των καθυστερήσεων πληρώνουν εν τέλει οι ίδιοι οι μαθητές» Τα παραπάνω δήλωσε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.
Στην ερώτηση,με πρώτο υπογράφοντατο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστο Μπουκώρο, αναφέρεται ότι «βρισκόμαστε ήδη στα μέσα της σχολικής χρονιάς και ενώ το ΦΕΚ για την Πρόσθετη Ενισχυτική Διδασκαλία έχει δημοσιευτεί από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, το πρόγραμμα παραμένει ανενεργό.
Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι γονείς που δυσκολεύονται οικονομικά να ανταπεξέλθουν στα δυσβάστακτα έξοδα των φροντιστηρίων, να αδυνατούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που σε τρεις μήνες θα κληθούν να πάρουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις».
Και η ερώτηση καταλήγει ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει «πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ώστε να το αξιοποιήσουν εγκαίρως οι μαθητές και αν θα καλύψει τις ανάγκες όλων των αδυνάτων μαθητών».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε αναχρονισμούς που στοίχειωσαν την παιδεία!

«Η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια πολύ αρνητική συγκυρία. Έχουμε μπει σε έναν κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας, κυβερνητικής αναξιοπιστίας, κοινωνικής αναταραχής και εξωτερικών πιέσεων που δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξουν. Όλα αυτά τα αναφέρω γιατί εκ των πραγμάτων επηρεάζουν και το κλίμα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής κατά΄την ακρόαση φορέων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Συμμερίζομαι την επιφύλαξη των εκπροσώπων της εκπαίδευσης ο διάλογος να μην είναι προσχηματικός, αποσπασματικός και άλλοθι για επιβολή προειλημμένων αποφάσεων. Λυπούμαι διότι επιβεβαιώνονται από τα πράγματα, καθώς παράλληλα με το διάλογο ψηφίζονται ρυθμίσεις για την παιδεία και αυτό δεν είναι καλός οιωνός.
Τα τελευταία χρόνια η εκπαίδευση έχει γνωρίσει μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών. Οι περισσότεροι υπουργοί που θέλουν να περάσουν στην ιστορία ως μεταρρυθμιστές εστιάζουν την προσοχή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά είναι εκείνα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο, οι βάσεις μπαίνουν νωρίτερα, στην προσχολική αγωγή, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Γι’ αυτό και θα έλεγα να αποφεύγουμε όλοι, και πρώτη η κυβέρνηση, μεγάλα λόγια, βαριές υποσχέσεις, με αποτέλεσμα πενιχρό αν όχι μηδενικό».
Ο κ. Χαρακόπουλος αναρωτήθηκε: «πώς αλήθεια μπορεί να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε κάθε συντηρητικό, αναχρονιστικό στοιχείο που έχει στοιχειώσει την εκπαίδευση τις τελευταίες δεκαετίες; Πώς θα υπάρξει θετική αλλαγή αν δεν αναδειχθεί στην πράξη η αξιοκρατία ως βασική αρχή επιλογής στελεχών; Πώς θα έχουμε αλλαγή νοοτροπίας αν δεν εμπεδωθεί η επιδίωξη της αριστείας, η αρετή της εργασίας και της προσπάθειας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες;». Και κατέληξε με την ευχή «μακάρι να διαψευσθούμε, αλλά οι οιωνοί για το διάλογο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση μάλλον είναι αρνητικοί».

«Τραγικά τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία.
Μετέωρες οι εξαγγελίες του υπουργού εδώ και 5 μήνες»

Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας, βουλευτής Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου, η Τομεάρχης Αθλητισμού, βουλευτής Β΄ Αθηνών κυρία Άννα Καραμανλή και ο Τομεάρχης Πολιτισμού, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Κώστας Γκιουλέκας, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, για τα τραγικά κενά στα σχολεία.

Για το θέμα αυτό ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περίπου πέντε μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό σε Γυμνάσια και Λύκεια, ξεπερνούν τις 1.000 σε καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πάνω από 2.500  κενά εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλά σχολεία χρειάστηκαν εβδομάδες ή και μήνες για να ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους, ενώ σε πολλά άλλα εξακολουθούν να υφίσταται σοβαρά λειτουργικά κενά.

Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, οι σοβαρές δυσλειτουργίες στα σχολεία συνεχίζονται. Και αυτό, ενώ ήδη βρισκόμαστε, στο δεύτερο μισό του εκπαιδευτικού έτους, και σε λιγότερο από τέσσερεις μήνες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κύρια αιτία είναι η πρωτοφανής ολιγωρία και η ανεπίτρεπτη ανοργανωσιά που έχει επιδείξει το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, που εμφανίζεται σταθερά καθησυχαστικό προς τους φορείς των εκπαιδευτικών, αλλά και προς τους γονείς που βλέπουν τους μήνες να περνούν χωρίς να αποκαθίσταται η φυσιολογική εκπαιδευτική διαδικασία – ιδιαίτερα, στα Μουσικά σχολεία και στην εκπαίδευση της Ειδικής Αγωγής- μένουν μετέωρες».

Add Comment