1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στη Λάρισα

υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας
4 – 5 Μαΐου στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου και στο Φρούριο

ΑΦΙΣΑ [800x600]

Στις 4 και  5 Μαΐου 2016 η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» σε συνεργασία με τους «Μικρούς Ήρωες» διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής στη Λάρισα.  Το φεστιβάλ έχει σαν σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας μας και την παρουσίαση αυτού μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Μαΐου στον πεζόδρομο της οδού Παπαναστασίου. Την δεύτερη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ μετά το πέρας των δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρο στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου, οι ορχήστρες θα μεταφερθούν στον χώρο του Φρουρίου για το γλέντι που θα στηθεί εκεί. Στο Μπεζεστένι θα υπάρχει η κεντρική σκηνή πάνω στην οποία θα παίξουν όλες οι ορχήστρες που έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ. Εκεί θα στηθεί ένα δίωρο γλέντι για τους πολίτες της Λάρισας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να «μεταφέρονται» μουσικά από την μια περιοχή στην άλλη μέσα από χορούς και τραγούδια.
[wpg_thumb]
Κώστας Αγοραστός – περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μάιου στη Λάρισα και στην οδό Παπαναστασίου, η οποία οδηγεί στο αρχαίο θέατρο διεξάγεται το πρώτο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής. Θα συμμετέχουν παραδοσιακά σχήματα από όλη την Ελλάδα σε μια διοργάνωση την οποία ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζουμε ενεργά. Είναι μια μεγάλη γιορτή αλλά ταυτόχρονα είναι και μια υπενθύμιση και διάδοση του πολιτισμού μας, γατί πρέπει να γνωρίζουμε τις ρίζες μας. Είναι μια πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, που αγαπούν την παράδοση και τον πολιτισμό, αλλά και ταυτόχρονα πιστεύουν ότι μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση μπορούμε να βρούμε δυνάμεις ουσίας, αγάπης, πίστης, συνεργασίας και δημιουργίας για το συνάνθρωπό μας. 4 και 5 Μαΐου η Λάρισα θα είναι το κέντρο της παράδοσης σε όλη την Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους οι οποίοι θα συμμετέχουν εθελοντικά σ’ αυτή τη γιορτή».

Κώστας Κωστούλης – εκ μέρους των οργανωτών: «Μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας την οποία και ευχαριστούμε που μας στηρίζει οργανώνουμε το πρώτο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσική; Στη Λάρισα. Το φεστιβάλ γίνεται στον πεζόδρομο της Παπαναστασίου όπου εκεί φιλοξενούμε ορχήστρες από όλη την Ελλάδα, τον Έβρο, την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Αττική, ενώ σχήματα του εργαστηρίου «Μελωδία» θα παίξουνε μουσικές από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Την τελευταία μέρα θα κάνουμε μια παρέλαση ως το Μπεζεστένι στο Φρούριο και εκεί θα στηθεί ένα γλέντι, όπου θα παίξουν όλες οι ορχήστρες του φεστιβάλ. Έτσι ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, να συμμετέχει, να μάθει και εμείς να πετύχουμε το στόχο μας, δηλαδή να εξαπλώσουμε τον πολιτισμό μας μέσα από την παράδοση.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμα οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Χρήστος Καλομπάτσιος και Θανάσης Παιδής, και οι από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ η κα Δήμητρα Μπαράτση και ο κ. Θανάσης Ρούμπος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Τετάρτη 4 Μαΐου
18:00-18:20 Σύνολο παραδοσιακής μουσικής του Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία
18:20-19:00 Μουσικό σύνολο «Ρυθμικής Καλλιέργειας».
19:00-19:40 Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από την περιοχή της Αττικής.
19:40-20:20 Μουσικό σχήμα «Μπάντα τέτοια».
20:20-21:00 Σύνολο Καθηγητών Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.

Πέμπτη 5 Μαΐου
18:00-18:20 Μουσικό σύνολο «Ρυθμικής Καλλιέργειας».
18:20-18:40 Παραδοσιακή μουσική από Κρήτη (Καθηγητές Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία)
18:40-19:00 Ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής από την περιοχή της Αττικής.
19:00-19:20 Παραδοσιακή Μουσική από Πόντο (Καθηγητές Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία)
19:20-19:40 Μουσικό σχήμα «Μπάντα τέτοια».
19:40-20:00 Σύνολο Καθηγητών Εργαστηρίου Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία.
20:00-20:20 Ορχήστρα χάλκινων πνευστών «Λόζιος και Ανακατωσιά».

Έναρξη Παρέλασης
20:20 Έναρξη Μουσικής Παρέλασης από τον Πεζόδρομο της Παπαναστασίου προς τον χώρο του Φρουρίου.

Add Comment