Κλιμάκιο του Ποταμιού στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΟΤΑΜΙΟΥ - ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας επισκέφθηκε την Τρίτη 3 Μαϊου, κλιμάκιο του Ποταμιού, αποτελούμενο από τον Υπεύθυνο Μεταναστευτικής πολιτικής, δικηγόρο, Γιώργο Τσαούση, τον βουλευτή Λάρισας Κώστα Μπαργιώτα, τον Περιφερειακό Συντονιστή Θεσσαλίας Δημήτρη Σακατζή, τα μέλη της Τοπικής Γραμματείας καθώς και εθελοντές του Κινήματος.
Στην εν λόγω δομή, όπου φιλοξενούνται συνολικά 800 άτομα από Αφγανιστάν, Συρία και Πακιστάν (μεταξύ των οποίων 320 παιδιά), το κλιμάκιο του Ποταμιού υποδέχθηκαν ο Αν/χης Κωνσταντίνος Πλατσάς και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτριος Δεληγιάννης. Με τη συνεργασία Ενόπλων Δυνάμεων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο χώρο λειτουργούν δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχέτευσης, γίνεται αποκομιδή απορριμάτων, υπάρχει σύνδεση WiFi και σταθερής τηλεφωνίας ενώ τη σίτιση των διαμενόντων έχει αναλάβει εταιρεία catering. Επίσης, παρέχεται 24ωρη ιατρική φροντίδα από τους Γιατρούς του Κόσμου και τον Ερυθρό Σταυρό. Τα προβλήματα, όπως αυτά εκτέθηκαν από τους ίδιους τους πρόσφυγες/μετανάστες που συνομίλησαν με τα στελέχη του Ποταμιού, αφορούν στην απόσταση από κατοικημένη περιοχή, στην έλλειψη σκίασης καθώς και στην ύπαρξη επικίνδυνων ερπετών. Φυσικά, περισσότερο από όλα, απασχολεί η συνέχιση παραμονής τους στην Ελλάδα και η αβεβαιότητα για τη δυνατότητα μετάβασής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε δήλωσή του ο κ. Τσαούσης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι “έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι πρέπει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το προσφυγικό ζήτημα. Σήμερα, νομοθετούν κυριολεκτικά στο πόδι, προσπαθούν να οργανώσουν την καταγραφή και ταυτοποίηση ενώ στήνουν και λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας σε ολόκληρη τη χώρα χωρίς προηγουμένως να προετοιμάσουν καν τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης ας μας το πουν. Το Ποτάμι έχει προτείνει τον ορισμό αρμόδιου Υπερυπουργού, υπαγόμενου απευθείας στον Πρωθυπουργό καθώς και συντονιστικό όργανο με συμμετοχή όλων των πολιτικών φορέων. Μας απάντησαν ότι δε θα συγκυβερνήσουμε. Τότε, ας λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν”.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Λάρισας κ. Μπαργιώτας, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης συντονισμένα και επεσήμανε την ακαταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, ως δομής φιλοξενίας προσφύγων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δοκιμάζει την συνοχή, την αλληλεγγύη και τις αξίες της Ευρωπαϊκές Ένωσης. Η Ελλάδα είναι η χώρα που καλείται να σηκώσει δυσανάλογα μεγάλο βάρος εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και πρόσφατων επιπόλαιων χειρισμών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης είναι ιδιαίτερα αισθητές σε διάφορες περιοχές της επικράτειας μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλία.
Ο υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, Τσαούσης Γιώργος, θα επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κουτσόχερο Λάρισας, στις 3 Μαΐου 2016 προκειμένου να ενημερωθεί και να ενημερώσει για τις πρόσφατες εξελίξεις καθώς και να παρουσιάσει τις θέσεις και τις προτάσεις του Ποταμιού για το προσφυγικό. Στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Γιώργου Τσαούση θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Καλογιάννη
Προγραμματισμός Δράσεων
10:30 π.μ. Συνάντηση και προετοιμασία του κλιμακίου που θα επισκεφτεί τη δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Κουτσόχερο την Τρίτη 3 Μαΐου 2016. Συντονιστής του κλιμακίου θα είναι Υπεύθυνος Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ποταμιού, δικηγόρος Γιώργος Τσαούσης. Τον κ. Τσαούση θα συνοδεύουν ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας, ο Περιφερειακός Συντονιστής Θεσσαλίας Δημήτρης Σακατζής καθώς και τοπικά στελέχη του κινήματος.
11:00 π.μ-12:00 μ.μ. Μετάβαση και περιήγηση στο χώρο της δομής. Ενημέρωση για τη λειτουργία και τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθώς και την προοπτική λειτουργίας της δομής. Θα ακολουθήσει.
7:00 μ.μ. Συνάντηση των μελών της Τ.Ο. του Νομού Λάρισας του Ποταμιού στο γραφείο του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, στην οδό Ρούσβελτ 18 για την ενημέρωση από τον κ. Τσαούση για τις θέσεις και τις προτάσεις του Ποταμιού για το μεταναστευτικό και τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.
Συζήτηση και τοποθέτηση των μελών για τον διάλογο που λαμβάνει χώρα για το Κοινοβούλιο του Κέντρου με στόχο τη μεταφορά των σκέψεων και των απόψεων τους στην επικείμενη συνάντηση της ΜΕΣΥΑ στις 15 Μαΐου.

Add Comment