Ν. Παπαδόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): «Εμείς ψέματα δεν είπαμε. Θα βρούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ALPHA 989: «Εμείς ψέματα δεν είπαμε, το μόνο όπλο μας είναι η αλήθεια. Θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια.»

Για φλέγοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί ο Βουλευτής Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκος Παπαδόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αθηναϊκό μέσο ενημέρωσης. Η ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής αλλά και η αποτύπωση του σχεδίου της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση διακρίνονται με σαφήνεια σε αυτά που είπε.
Συγκεκριμένα ο Παπαδόπουλος για την αξιολόγηση είπε ότι:« η κυβέρνηση επείγεται να κλείσει γιατί όσο καθυστερεί αυτό είναι σε βάρος της οικονομίας .Αυτό φαίνεται ότι το έχουν αντιληφθεί και οι εταίροι μας στην Ευρώπη αλλά και άλλοι παράγοντες οι οποίοι πιέζουν ώστε η αξιολόγηση να κλείσει σύντομα. Εξάλλου από τα 80 περίπου προαπαιτούμενα τα 75 έχουν κλείσει και απομένουν ελάχιστα. Το πολιτικό ζητούμενο είναι τι θα γίνει με το ΔΝΤ. Εάν θα μείνει ή δεν θα μείνει στο πρόγραμμα. Ειδικά στα εργασιακά και το φορολογικό η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αναζητεί χρυσή τομή σε άλλα θέματα. Συζητείται για παράδειγμα το ενδεχόμενο σε κάποια προϊόντα να πέσει η τιμή ΦΠΑ από το 24% στο 14% που δεν έχουν τόσο μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Βεβαίως η κυβέρνηση που κάνει την διαπραγμάτευση είναι έτοιμη και συζητά τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι και τα αξιολογεί . Στην πρόσφατη ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αποτυπώθηκε ξεκάθαρα τι επιζητούμε και τι στόχους θέλουμε να πετύχουμε. Τυχαία πάντως δεν είναι η έντονη κινητικότητα αυτή τη στιγμή των δύο υπουργών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην Ευρώπη, οι οποίοι συζητάνε με υπουργούς οικονομικών άλλων κρατών και με τους θεσμούς, για να βρεθεί η χρυσή τομή.
Τα πράγματα δεν είναι απλά ,υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι διαφοροποιούνται και σε αυτό οφείλεται και η καθυστέρηση του κλεισίματος της αξιολόγησης.»
«Για το θέμα του προσφυγικού στη Μόρια ο κ. Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι οι λάθος χειρισμοί κάποιων υπευθύνων δημιούργησε αρνητική εικόνα ,αλλά έστω και με μικρή καθυστέρηση η κυβέρνηση έδωσε λύση στο πρόβλημα ,με την άφιξη του πολεμικού πλοίου στη Μυτιλήνη .Στην περιοχή μας στη Λάρισα δεν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα ,παρά την έντονη κακοκαιρία .Όλοι οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στους προκατασκευασμένους οικισμούς με την απαραίτητη θέρμανση.»
Στον ισχυρισμό ότι οι εξελίξεις στην κεντροαριστερά ,με την συμπόρευση πολιτικών σχηματισμών, ανησυχούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ευρύτερο χώρο, γιατί από την ίδια δεξαμενή αντλούνται ψηφοφόροι, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι: «…. καμία ανησυχία δεν υπάρχει. Ένας τέτοιος χώρος της κεντροαριστεράς υπάρχει. Η κίνηση αυτή στο πολιτικό σύστημα ίσως βρει τρόπο να εκφραστεί ,αλλά δεν γνωρίζω τι δυναμική μπορεί να έχει αυτή την στιγμή. Μόνο με επιθυμίες δεν γίνεται κάτι, χρειάζονται πολλά περισσότερα. Κάποιος μπορεί να έχει την επιθυμία να μην έχει απέναντί του άλλη πολιτική δύναμη. Πρέπει να γνωρίζει όμως ότι οι πολιτικές δυνάμεις ακουμπούν σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες εκφράζονται πολιτικά. Το ζητούμενο είναι να εκφράζονται με δημοκρατικό τρόπο και συγκροτημένα, γιατί έτσι προάγεται η δημοκρατία.
Η ενδυνάμωση της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και η ύπαρξή τους με καθαρούς όρους ,εκείνον που βγάζει ζημιωμένο είναι την δεξιά. Η δεξιά πρέπει να ανησυχεί από τέτοιου είδους πολιτικές κινήσεις και όχι οι προοδευτικές δυνάμεις και η αριστερά με την ευρύτητά της.
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πίσω στις δημοσκοπικές μετρήσεις ,είπε ότι: «δεν με ανησυχεί καθόλου. Εγώ τις δημοσκοπήσεις δεν τις πίστεψα ποτέ. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση. Eχουμε βάλει το νερό στο αυλάκι. Το ότι υποχωρήσαμε σε κάποια πράγματα ο κόσμος το ξέρει. Μέσα στη ζωή κάνεις συμβιβασμούς για να ξέρεις που πατάς ,για να ξέρεις που μπορείς να φτάσεις , για να ξέρεις που θα τελειώσεις και ποιόν θα στηρίξεις. Εκείνο που επιδιώκουμε αυτή την στιγμή και το εφαρμόζουμε ,όπως το έχει πει πολλές φορές και ο πρωθυπουργός μας ο Αλέξης Τσίπρας , είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία μέχρι τέλους αλλά ταυτόχρονα να υλοποιήσουμε και το παράλληλο πρόγραμμα. Αυτό φαίνεται καθαρά. Η κοινωνία το βλέπει , το αντιλαμβάνεται και το επωφελείται .Όπως το βοήθημα στους συνταξιούχους .Και θα δείτε και άλλα παρόμοια πράγματα στο μέλλον να υλοποιούνται. Όλα αυτά τα κάνουμε γιατί ξέρουμε που πατάμε. Με την υπογραφή του μνημονίου-συμφωνία ξέρουμε πολύ καλά που υποχωρήσαμε και επίσης ξέρουμε πολύ καλά μέχρι που θα το φθάσουμε. Ήδη έχουμε αρχίσει να μετράμε αντίστροφα για να βγούμε από το μνημόνιο .Δεκαοχτώ μήνες απομένουν , σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη. Παλεύουμε με σχέδιο να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Πως το κάνουμε αυτό; Το κάνουμε με κοινωνικές πολιτικές όπως η χορήγηση βοηθήματος στους συνταξιούχους, η χορήγηση επιδόματος ανεργίας μετά από 2,5 χρόνια στους απολυόμενους των ΣΜ Λάρισα, τον διορισμό πολιτών που είχαν πετύχει στον ΑΣΕΠ, με εύρεση εργασίας σε ανέργους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ,με προσλήψεις μόνιμου και εποχιακού προσωπικού στην υγεία και την παιδεία.»
«Σε αυτή μας την προσπάθεια κανένα σχέδιο ¨αριστερής παρένθεσης¨ της ΝΔ δεν θα μας εμποδίσει γιατί έχει ήδη αποτύχει , γιατί ο κόσμος πίστεψε και εμπιστεύθηκε την πολιτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε ήδη ότι τα νούμερα της οικονομίας αλλάζουν ,αλλά και η ψυχολογία του κόσμου επίσης. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά. Βέβαια δεν θα περπατήσουμε σε κόκκινα χαλιά. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη να αλλάξει η κατάσταση προς όφελος του λαού και των πιο φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας μας .Αυτή είναι η μέριμνα της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Να βοηθάει τους πιο αδύναμους. Αυτό είπαμε ,αυτό κάνουμε , και αυτό θα προσπαθούμε να κάνουμε. Όλοι βλέπουν ότι γίνονται προσπάθειες .Με τις ελάχιστες δυνατότητες που έχουμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό που μπορούμε να το κάνουμε , το κάνουμε, με όλη τη θέρμη της καρδιάς μας , για να βοηθήσουμε αυτό το τόπο.»
«Όσον αφορά την φορολογική πολιτική γνωρίζουμε, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι περισσότερο απ΄όλους έχουν πληγεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις .Σύμφωνα με πρόταση του υπουργού οικονομικών κ.Τσακαλώτου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα η φορολογία στην κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων θα μειωθεί. Αυτήν την φορολογική πολιτική, κάτω από τα υπάρχοντα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια , το επόμενο διάστημα θα την αλλάξουμε , ώστε να βοηθήσουμε την μεσαία τάξη και να σώσουμε τους πιο φτωχούς. Δεν θέλουμε να πεθάνει ο κόσμος από την πείνα. Εγώ δεν ξέρω καμία επιχείρηση να έχει κλείσει από τους φόρους. Οι επιχειρήσεις δεν κλείνουν από τους φόρους , οι επιχειρήσεις κλείνουν γιατί λόγω κρίσης δεν έχουνε κύκλο εργασιών τέτοιο που να τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Το ζήτημα είναι να υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο και νομίζω ότι αυτό υπάρχει. Μακάρι το οικονομικό περιβάλλον να ήταν διαφορετικό, να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπήρχε αυτή η κατάσταση.»
«Εμείς πιστεύουμε ,πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη της ποσοτικής χαλάρωσης και την έξοδο στις αγορές, η οικονομία θα ανακάμψει. Σε ένα χρόνο θα μπορούμε και τους φορολογικούς συντελεστές να μειώσουμε και μείωση του ΦΠΑ να πετύχουμε. Εάν δεν βγούμε στις αγορές και είμαστε συνεχώς σε επιτροπεία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απ΄όλα αυτά. Εμείς δεν θέλουμε να είμαστε αποικία χρέους ,δήλωσε , εμείς θα το αποτινάξουμε αυτό. Αυτός είναι ο στόχος μας ,προς τα εκεί βαδίζουμε. Αυτή είναι η στρατηγική μας.»Οι διαπιστώσεις ορισμένων δημοσιογράφων , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα είπε και άλλα έκανε ,όπως τα περί διαγραφής του χρέους κ.λπ. ο κ. Παπαδόπουλος τα απέδωσε σε καθαρή προπαγάνδα.
Δήλωσε δε χαρακτηριστικά : «Όταν ένας δημοσιογράφος τοποθετείται πολιτικά έχει άλλο πολιτικό σχέδιο .Όταν, αντί να θέτει ερωτήσεις για να πάρει απαντήσεις ,ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος ,κάνει πολιτικές τοποθετήσεις , ένας δημοσιογράφος, έχει άλλο πολιτικό σχέδιο και διαφωνεί σκόπιμα με τον συνεντευξιαζόμενο. Πολλοί δημοσιογράφοι αρέσκονται στον ρόλο του «πολιτικού τροχονόμου» μέσα στο πολιτικό παιχνίδι της δήθεν έγκυρης δημοσιογραφίας. Έτσι διαμορφώνουν πολιτική άποψη. Αυτοί οι δημοσιογράφοι έχουν άλλο πολιτικό σχέδιο το οποίο διαφωνεί με το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.»
Δεχόμενος έντονη κριτική για τα ψέματα που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο και ότι υποσχόταν να διαγράψει το χρέος ,ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Θα το διαγράψουμε το χρέος. Τίποτε από αυτά που είπαμε δεν παίρνουμε πίσω. Απλώς αναστάλθηκαν. Μπορεί να κάναμε λάθος εκτιμήσεις . Η αριστερά δεν κάνει πίσω και δεν είπε ποτέ ψέματα , ούτε θα πει .Την αλήθεια λέμε και με αυτήν θα πορευόμαστε. Διότι δεν έχουμε άλλους να μας στηρίζουν ,παρά μόνο τον κόσμο. Το μόνο μας όπλο είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με σταθερά πιστεύω. Εμείς δεν αλλάζουμε και γι αυτά παλεύουμε. Και κάποια πράγματα που έχουμε αναστείλει , θα δείτε ότι σιγά-σιγά θα τα υλοποιήσουμε. Και το μεροκάματο θα αυξηθεί και το ΦΠΑ και οι υπερβολικοί φόροι θα μειωθούν. Όπου μπορούμε , κάνουμε πράγματα. Το είδατε και στο αφορολόγητο των αγροτών . Θα μπορούσαμε να πετύχουμε και ακόμη περισσότερα. Μοναδική μας έγνοια είναι να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο. Στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Το μόνιμο πρόβλημά μας είναι τα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας που άφησαν τα 40 χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , που τώρα έπεσαν στο κεφάλι μας .Προσπαθείς να λύσεις το ένα και εμφανίζονται άλλα εκατό. Σαράντα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα ήρθε η αριστερά να τα λύσει . Στα δύσκολα ήρθαμε τι να κάνουμε ,δεν ήρθαμε στις χαρές και τα πανηγύρια».

(Από την συνέντευξη του Νίκου Παπαδόπουλου, στον Πέτρο Κουσουλό, στο Radio Alpha 989,11-01-2017)

Add Comment