ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» για το προσφυγικό

Κλειστά κέντρα κράτησης παντού προωθεί η κυβέρνηση

Βαρύ κλίμα διαμορφώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με το προσφυγικό, καθώς η κλιμάκωση των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνικών καθιστά σαφές ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου φτάνουν στα όριά τους, την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα απτό να παρουσιάσει στους νησιώτες.

Το συγκεκριμένο θέμα, μαζί με τα ελληνοτουρκικά, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει καν καταλήξει για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος: αντιθέτως, η κυβέρνηση και εγκλωβισμένη στην προεκλογική ρητορική της είναι, αλλά και να αναδιαρθρώσει το σύστημα ασύλου αδυνατεί. Την ίδια στιγμή, το προσφυγικό φέρνει στην επιφάνεια και τα εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ, καθώς «γαλάζιοι» βουλευτές που εκλέγονται στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιστέκονται στην μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στις περιφέρειές τους, δημιουργώντας ένα κλίμα «νησιώτες εναντίον ηπειρωτικών». Όλα αυτά, λοιπόν, δημιουργούν ένα εύφλεκτο κοκτέιλ που κανείς δεν ξέρει πού θα καταλήξει.

Τώρα... τρέχουμε

Η οδηγία που έχει δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στον Νότη Μηταράκη είναι να προσπαθήσει να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο, αναδιοργανώνοντας όλη την υπόθεση διαχείρισης του προσφυγικού. Ωστόσο, αυτό κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, αφού ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ακόμη δεν έχει... ούτε γραφείο, ενώ το επανασυσταθέν υπουργείο επί της ουσίας αποτελεί ένα κούφιο «κέλυφος» χωρίς εργαζομένους, μηχανισμό και ουσιαστική λειτουργία. Παράλληλα, ό,τι κι αν θελήσει να κάνει ο Νότης Μηταράκης, έχει να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που βρίσκεται ακόμη στην αρχή της: για παράδειγμα, μπορεί να έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες από τις κοινές ανακοινώσεις των κκ. Πέτσα και Στεφανή για την κατασκευή κλειστών κέντρων, ωστόσο ακόμη δεν... έχει τοποθετηθεί ούτε ένα καρφί, ενώ σε τρεις μήνες ο καιρός θα φτιάξει και οι ροές θα αρχίσουν, κατά πάσα πρόβλεψη να αυξάνονται εκ νέου με γεωμετρική πρόοδο. Άλλωστε, ακόμη κι αν είχε ξεκινήσει η διαδικασία κατασκευής κλειστών κέντρων, αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το γιατί το έχει περιγράψει, προ μερικών ημερών, μιλώντας στο Kontra, με εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας: «όταν λέμε κλειστό κέντρο για 7.000 ανθρώπους, σημαίνει ότι κάποιος φιλοδοξεί να φτιάξει ένα στρατόπεδο-φυλακή σαν το Ξυλόκαστρο. Αυτό θέλει 1.500 αστυνομικούς για φύλαξη, θέλει προσωπικό, είναι μία ολόκληρη πόλη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας με παραστατικό τρόπο γιατί η εξαγγελία περί «κλειστών κέντρων»-μαμούθ αποτελεί... κενό γράμμα.

Η υπομονή εξαντλείται

Την ίδια στιγμή, όσο κι αν έχει επίσης περάσει καιρός από τις νομοθετικές αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση στη διαδικασία εξέτασης ασύλου και διαχωρισμού μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, η κατάσταση δεν έχει καθόλου διορθωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ βρίσκεται στον... 7ο μήνα της διακυβέρνησής της και οι αιτήσεις ασύλου ακόμη σχηματίζουν ουρά, επαναπροωθήσεις και επιστροφές δεν γίνονται, ενώ οι κυβερνώντες δεν έχουν να επιδείξουν ούτε ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα σε σχέση με το προσφυγικό και τη διαχείρισή του. Κι όλα αυτά, την ώρα που, όπως κατέστη σαφές με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα νησιά, η υπομονή των νησιωτών εξαντλείται και η κατάσταση φαίνεται πως φτάνει στο μη περαιτέρω. Μάλιστα, παράγοντες με γνώση της κατάστασης στα νησιά έχουν προειδοποιήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η εμφάνιση συνθημάτων περί «αλλοίωσης» των νησιών, αφισών με κρεμάλες και δηλώσεων του τύπου «ας υπάρξει αποτροπή κι ας λένε ό,τι θέλουν οι διεθνείς συνθήκες» (όπως είπε χθες, στο συλλαλητήριο της Μυτιλήνης ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης) είναι θέμα χρόνου να μετουσιωθεί σε οξείες τοπικές αντιδράσεις ή ακόμη και σε επιχειρήσεις-πογκρόμ κατά προσφύγων και μεταναστών.

Σε ανοιχτή γραμμή

Το γεγονός, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάτι απτό και μετρήσιμο να παρουσιάσει στους νησιώτες επιβεβαιώθηκε και σήμερα, κατά την συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας των κινητοποιούμενων νησιωτών με τους αρμόδιους υπουργούς. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης, που δεσμεύθηκαν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, πραγματοποιώντας και συστηματικές συναντήσεις κάθε δύο εβδομάδες. Ταυτοχρόνως, όσο κι αν οι νησιώτες δεν αρκούνται στα κλειστά κέντρα, αλλά θέλουν την αποσυμφόρηση των περιοχών τους, ο Νότης Μηταράκης φέρεται να εγγυήθηκε ότι θα καταργηθούν γενικώς τα ανοιχτά κέντρα και, άρα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα «αποκοπούν» από τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση, δηλαδή, φαίνεται να προσανατολίζεται στην λύση των κλειστών κέντρων κράτησης, παρότι αυτό είναι καταδικαστέο από την Ευρώπη, η οποία αρνείται να τα χρηματοδοτήσει.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δηλώσεις και αναγγελίες είναι εύκολο…Deja vu! Παγίως, το δύσκολο είναι η υλοποίηση.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.