Αναρτήθηκε στις:25-01-20 11:20

Ενημέρωση περιφερειάρχη Ηπείρου για τη Δομή προσφύγων στο Δήμο Νικ. Σκουφά


Oι Δήμοι ή οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες πρέπει να συνεργαστούν με την Πολιτεία


Επιστολή με την οποία απαντά στην δήμαρχο Νικ. Σκουφά, Ροζίνα Βαβέτση, απέστειλε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, σχετικά με την δημιουργία Δομής προσφύγων στο νομό Άρτας και ειδικότερα στο Δήμο Νικ. Σκουφά. Στην απάντηση αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Κυρία δήμαρχε, για μια ακόμη φορά στην ολιγόμηνη θητεία σας ως δημάρχου απευθύνεστε στην Περιφέρεια, με την απαίτηση μάλιστα να έχετε έγγραφη απάντησή μας, για θέμα που ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης.

Η Περιφέρεια - τουλάχιστον μέχρι τώρα - δεν εμπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και ούτε είναι εκείνη που αποφασίζει για τη δημιουργία και χωροθέτηση Δομών Φιλοξενίας προσφύγων.

Είναι γεγονός πως οι αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες στο πλαίσιο αναζήτησης κατάλληλων χώρων, έχουν επισκεφθεί όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.

Προκειμένου να μη συνεχίζονται οι κακοπροαίρετες αναφορές σε περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες κ.α., πρέπει να καταστεί σαφές πως από τη στιγμή που η Περιφέρεια δεν διαθέτει ιδιότητες εκτάσεις ή χώρους, εκείνοι που πρέπει να συνεργαστούν άμεσα με την Πολιτεία για το σκοπό αυτό είναι είτε οι Δήμοι είτε οι ιδιώτες που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Μέχρι σήμερα υπήρξαν δύο συγκεκριμένες κινήσεις εκ μέρους μου για το ζήτημα των Κέντρων στην Άρτα: Η μια για να μη μετατραπεί σε Κέντρο Προσφύγων το ΚΕΝ Άρτας και η δεύτερη για να παραδώσω στο αρμόδιο υπουργείο – ύστερα από αίτημά του – τοπογραφικό δημόσιας έκτασης στον Καλόβατο Άρτης.

Για εκείνο όμως που έχουμε δεσμευτεί ως Περιφέρεια, είναι η συνδρομή μας σε ό,τι αφορά την βελτίωση των υποδομών για οποιαδήποτε νέο Κέντρο ιδρυθεί στην Ήπειρο, όπως ήδη πράξαμε με το Κέντρο Φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων και με τη Δομή φιλοξενίας στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη» επίσης στα Ιωάννινα.

Μετά την πρόσφατη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, η Περιφέρεια δεν έχει περαιτέρω ενημέρωση για το αν, που και πότε θα δημιουργηθούν νέες δομές, παρά μόνο έγινε αποδέκτης εγγράφου του Γραφείου πρωθυπουργού που απευθύνεται προς τους Δήμους για ανταποδοτικά έργα που θα πρέπει να προταθούν στις περιοχές λειτουργίας Δομών, το οποίο ήδη έχουμε διαβιβάσει στο Δήμο Αρταίων.

Κατόπιν όσων προαναφέραμε, το ερώτημα και το αίτημά σας για έγγραφη απάντηση πρέπει να το απευθύνετε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκείνο πάντως που ως Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος – όσο και αν μας προβληματίζει – είναι εθνικής σημασίας ζήτημα και δεν χωρούν απαξιωτικές αναφορές κατά όσων με υψηλό αίσθημα ευθύνης δεν σύρονται σε κινήσεις εντυπωσιασμού και λαϊκισμού, οι οποίες διχάζουν και δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες».




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img