• Business

    Η «Οδύσσεια» της Κασσιόπης: Πέντε χρόνια… φαγούρας για μία επένδυση 130 εκατ. ευρώ

    Ανδρέας Σάντης, NCH Capital

    Ανδρέας Σάντης, NCH Capital


    Πέντε χρόνια μετράει η «Οδύσσεια» της NCH Capital, του επενδυτικού fund που ανέλαβε την αξιοποίηση της έκτασης των 500 στρεμμάτων στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Ο Κύπριος επιχειρηματίας Ανδρέας Σάντης, οποίος ηγείται του επενδυτικού σχήματος, δεν περίμενε ότι ένα έργο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης το 2012 -αφού πρόκειται για ιδιωτικοποίηση-, ύψους άνω των 130 εκατ. ευρώ, θα αντιμετώπιζε τόσο πολλά προβλήματα και θα ξεσήκωνε τόσες αντιδράσεις.

    Όπως λέει ο κ. Σάντης, η NCH Capital ανταποκρίθηκε στην πραγματικότητα στο προσκλητήριο του ελληνικού Δημοσίου, το οποία αναζητούσε επενδυτή για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης, διαβλέποντας τις σημαντικές προοπτικές του συγκεκριμένου έργου τόσο για την περιοχή της Κασσιόπης όσο και για την κοινωνία της Κέρκυρας.

    του Γιώργου Μανέττα και της Ελένης Κρίτσαλου

    Σε πρώτη φάση, το fund εκδήλωσε το ενδιαφέρον του τον Απρίλιο του 2012, ενώ η δεσμευτική πρόταση κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2013, για να ακολουθήσει η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, η οποία και έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το έργο.

    Όμως, πέντε χρόνια χρόνια μετά εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του έργου, με αποτέλεσμα η υλοποίησή του να έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά.

    Και αυτό παρότι η NCH Capital έχει κερδίσει όλες τις προσφυγές -11 τον αριθμό- που έχουν γίνει από την Περιφέρεια και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στα δικαστήρια της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ΣτΕ (βλ. Kassiopi – Litigation relating to the Tender – table – October 13 2018). Και παρά το γεγονός, όπως λέει ο κ. Σάντης, ότι η συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ υπήρξε εξαιρετική και η στήριξή του στις προσπάθειες των επενδυτών απόλυτη. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει με την επένδυση στο Ελληνικό!.

    Πλέον, η έναρξη του project τοποθετείται για τις αρχές του 2019. Τοτε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της NCH θα μπουν οι μπουλντόζες και θα αρχίσει η πρώτη φάση κατασκευής του έργου, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο με Απρίλιο του 2021. Ο ορίζοντας αυτός αφορά το ξενοδοχείο, τις σουίτες και τα έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένης της μαρίνας που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο project, ενώ το οικιστικό συγκρότημα αναμένεται να αναπτυχθεί σταδιακά από το 2020 μέχρι το 2023.

    Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές έχουν καταβάλει 25-30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο.

    «Δεν έχω μετανιώσει…»

    Παρ’ όλη την καθυστέρηση, ο κ. Σάντης ξεκαθαρίζει πως δεν έχει μετανιώσει στιγμή για την απόφασή του να επενδύσει στην Κασσιόπη.

    Σημειώνει, ωστόσο, πως αυτό που τον στενοχωρεί είναι η εχθρική στάση που τηρούν συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλώνει μάλιστα πεπεισμένος πως πίσω από τις προσφυγές κρύβονται προσωπικά συμφέροντα, τα οποία αντιμάχονται την επένδυση.

    «Δεν έχω μετανιώσει στιγμή για την επένδυση στην Κασσιόπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Αντίθετα, δηλώνει ευγνώμων για τη συμπαράσταση που έχει από κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον πως πρόθεση της NCH είναι να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίησή, δημιουργώντας κέρδη για όλους.

    Το έργο

    Το έργο που στη φάση κατασκευής θα δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και 500 μόνιμες θέσεις από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, πρόκειται για ένα μεικτό τουριστικό χωριό, το οποίο θα περιλαμβάνει υπερπολυτελές ξενοδοχείο (5+ αστέρων), μαρίνα και ανεξάρτητες κατοικίες, που θα αναπτύσσονται σε τρεις κατασκευαστικές ζώνες, σε συνολική έκταση 500 στρεμμάτων.

    Όπως διευκρινίζει ο κ. Σάντης, στην τελική φάση ανάπτυξής του, θα περιλαμβάνει 93% πράσινο (δασική έκταση που θα επιστραφεί στο ελληνικό κράτος), με τη δόμηση να περιορίζεται στο 7%.

    Σε ό,τι αφορά τώρα τις κατασκευαστικές ζώνες, η πρώτη περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο με 90 δωμάτια, 76 σουίτες και 21 ανεξάρτητες κατοικίες.

    Η δεύτερη αφορά, αντιστοίχως, 19 ανεξάρτητες κατοικίες, ενώ η τρίτη τη μαρίνα η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί 60 σκάφη.

    Οι συνολικά 40 ανεξάρτητες κατοικίες, οι οποίες κατά μέσο όρο θα είναι εμβαδού 250 τ.μ. η καθεμία σε έκταση 1.000 τ.μ., θα διατεθούν προς πώληση.

    Το όλο έργο θα είναι εντελώς αυτοεξυπηρετούμενο και βιοκλιματικό, διαθέτοντας δική του μονάδα αφαλάτωσης, δικό του βιολογικό καθαρισμό και ενεργειακή αυτονομία, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον.

    Επιπλέον, οι μετακινήσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ στόχος της ανάπτυξης είναι να γίνει με το μέγιστο δυνατό σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, διατηρώντας όλα τα υφιστάμενα στοιχεία, όπως τα μονοπάτια που ήδη υπάρχουν.

    Για τον σκοπό αυτό, η εταιρεία απευθύνθηκε, μάλιστα, σε ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, με πολλές διακρίσεις στον τομέα του βιοκλιματικού σχεδιασμού, αυτό του Αλέξανδρου Τομπάζη.

    Η ανάθεση των εργασιών σε Έλληνες αποτελεί, άλλωστε, μία από τις δεσμεύσεις του επενδυτικού fund, το οποίο θα συνεχίσει στην ίδια λογική και μετά την ολοκλήρωση του έργου, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων και τα τοπικά προϊόντα της Κέρκυρας, στα πρότυπα λειτουργίας του Costa Navarino, ενός έργου που -σημειωτέον- είχε προκαλέσει επίσης εντονότατες αντιδράσεις πριν από την υλοποίησή του.

    Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί και στην αναπαλαίωση – ανακατασκευή του ανεμόμυλου που υπάρχει εντός της έκτασης της ανάπτυξης, καθώς θα αποτελέσει «ορόσημο» και για το ίδιο το έργο, αφού θα είναι επισκέψιμος για όλους, φιλοξενούμενους και επισκέπτες της περιοχής, και θα παρουσιάζει με ιδιαίτερο τρόπο την Ιστορία της Κέρκυρας.

    Τη διαχείριση του ξενοδοχείου αναμένεται να αναλάβει διεθνής operator. Μάλιστα, όπως αναφέρει η διοίκηση, το fund έχει λάβει τέσσερις προσφορές από διεθνείς εταιρείες διαχείρισης, τρεις εκ των οποίων έχουν ήδη παρουσία στην Ελλάδα.

    Το κερκυραϊκό «Kensington by the Sea»

    Ο κ. Σάντης, μιλώντας στο mononews.gr σχετικά με την απόφασή του να επενδύσει στην Κέρκυρα και στη συγκεκριμένη περιοχή, είπε ότι η συγκεκριμένη θέση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα απευθύνεται σε υψηλού επιπέδου τουρισμό, όπως αυτόν που προσελκύει ήδη η περιοχή της Κασσιόπης. Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η οποία ήδη αποκαλείται Kensington της Ελλάδας.

    Άλλωστε, στη συγκεκριμένη περιοχή διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες άτομα του βεληνεκούς της οικογένειας των Rothschild.

    Αυτή, λοιπόν, η περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά και το δυναμικό να προσελκύσει έναν τουρισμό που θα ωφελήσει ολόκληρο το νησί, έχοντας την ικανότητα να παραμένει στο νησί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να κινείται με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ