• City Stories

    Εντυπωσιακή θερινή μονοκατοικία στη Νέα Μάκρη (12 pics)

    • NewsRoom


    Το οικόπεδο, συνολικού εμβαδού 222 m², είναι γωνιακό και βρίσκεται σε ήσυχη γειτονιά και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τη θάλασσα. Βασικότερος στόχος του σχεδιασμού ήταν η απόλυτη λειτουργικότητα, ώστε να γίνει εκμεταλλεύσιμη η λιγοστή δόμηση του οικοπέδου στο έπακρο. Έχοντας ως δεδομένα το μικρό οικόπεδο και τον εξοχικό χαρακτήρα της κατοικίας, ο σχεδιασμός έπρεπε να εκμεταλλεύεται τον εξωτερικό χώρο και στα τρία επίπεδα για καθημερινή χρήση.

    Το ίδιο σκεπτικό είναι εμφανές και στον τρόπο που την βιώνει ο χρήστης, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατοικεί τον περιβάλλοντα χώρο ποικιλοτρόπως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μια τρίτη παράμετρος ήταν αυτή της διαμόρφωσης του όγκου. Εξαιτίας του μικρού μήκους και πλάτους του κτιρίου, το ύψος του ήταν απαραίτητο να αυξηθεί, σε σημεία, ώστε να αποφευχθεί η αγκύλωση που προκαλεί στο βλέμμα ένας μικρός χώρος. Με αυτές τις τρεις βασικές σχεδιαστικές αρχές, η μικρή θερινή κατοικία αναδιπλώνεται στο οικόπεδο και εκμεταλλεύεται όλους τους χώρους του.

    Για τη διαμόρφωση των παραπάνω συνθηκών, επιλέχθηκε η δημιουργία τριών όγκων οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και καλύπτουν διαφορετικές λειτουργικές ανάγκες, πυκνότητες και διατρήσεις:

    • Ο πυκνότερος σε λειτουργίες και χρήσεις όγκος είναι εκείνος της εισόδου, του υπνοδωματίου και του δώματος.
    • Ο μεγαλύτερος αλλά και λιγότερο πυκνός όγκος είναι εκείνος που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα και εμπεριέχει το κλιμακοστάσιο, την κουζίνα και το μικρό υπνοδωμάτιο του ορόφου.
    • Ο τρίτος όγκος είναι ο περισσότερο διαμπερής και εμπεριέχει το μικρό υπνοδωμάτιο του ορόφου και το σκιασμένο χώρο του δώματος.

    Στοιχεία έργου:

    Aρχιτεκτονική μελέτη: Aris Architects
    Στατική μελέτη: Παντελής Ζαντιώτης
    H/M μελέτη: Βαγγέλης Κουτσόβουλος
    Eπίβλεψη: Παντελής Ζαντιώτης, Βαγγέλης Μοσχονάς
    Tεχνική εταιρεία κατασκευής: Aris Hellas
    Tοποθεσία: Ανατολή, Νέας Μάκρης
    Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 140 m²
    Xρόνος μελέτης: 2012
    Xρόνος κατασκευής: 2013 – 2014
    Παρουσίαση: Βαγγέλης Μοσχονάς
    Φωτογραφίες: Βαγγέλης Μοσχονάς

    Πηγή: www.ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλοι θα θέλαμε να μένουμε σ’ αυτό το όμορφο διαμέρισμα στο Παρίσι! (16 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ριζική ανακαίνιση μιας όμορφης κατοικίας του ’80 στην Κηφισιά (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μια εξοχική κατοικία στο Αλεποχώρι με όμορφες βεράντες και εξαιρετική θέα (12 pics)



    ΣΧΟΛΙΑ