• ΥΓΕΙΑ

    Στοματική υγεία: Οι «κύκλοι της πέτρας» και η τεράστια σημασία της πρόληψης


    Η σκληρή οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια άφησε τα σημάδια της σε χιλιάδες νοικοκυριά, που βρέθηκαν στο “μάτι του κυκλώνα” και σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τις βασικές και αυτονόητες ανάγκες τους. Ακόμα και το καθημερινό φαγητό ή η στέγαση και η παροχή βασικών αγαθών για κάποιους έγινε δύσκολη υπόθεση.

    Ωστόσο, αν θέλει κανείς να είναι ειλικρινής, θα πρέπει να επισημάνει πως για ορισμένα προβλήματα δεν φταίει η κρίση. Αδυναμίες του συστήματος υπήρχαν πάντα που οδηγούσαν σε ελλείψεις στα αυτονόητα για τις πλέον ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, και οι αδυναμίες αυτές έρχονταν να προστεθούν στα προβλήματα που δημιουργεί η πολύ ιδιαίτερη γεωγραφία της Ελλάδας, με πολλά ορεινά και νησιωτικά ακριτικά σημεία, στα οποία συχνά οι άνθρωποι αισθάνονται ξεχασμένοι και αφημένοι στην τύχη τους να παλεύουν με τις δυσκολίες.

    Για τις ανάγκες αυτών των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων είναι πολύ σημαντική η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και επιχειρήσεις να επιδεικνύουν πολύ αποτελεσματικά αντανακλαστικά για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, καλύπτοντας έτσι στο μέτρο του εφικτού το κενό που αφήνει συχνά ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και βοηθώντας με κάθε τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δράσεις που οργανώνει, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, η μάρκα ΑΙΜ της ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas για τη στοματική υγεία. Μόλις τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουρτσίζουμε μαζί», η ΑΙΜ ταξίδεψε για τρίτη χρονιά με την Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά, παρέχοντας στους κατοίκους τους δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους και ενημέρωση σχετικά με τη σωστή φροντίδα των δοντιών.

    Ο 24ος αυτός Διάπλους της Ομάδας Αιγαίου πραγματοποιήθηκε στα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα, Πάτμος, Δονούσα, Αμοργός, Φολέγανδρος, Ίος και Κουφονήσια.

    Μάλιστα, η ΑΙΜ, συνεχίζοντας την πρόσφατη παράδοση που δημιούργησε σε συνεργασία με τα καταστήματα τροφίμων ΑΒ για την υποστήριξη έργων υποδομής στην ακριτική Ελλάδα, επέλεξε φέτος τους Αρκιούς, όπου θα αναλάβει την ανακαίνιση του κτηρίου που στεγάζει το ιατρείο του νησιού.

    Η κοινωνική προσφορά της ΑΙΜ ξεκίνησε το 1988, όταν η γνωστή μάρκα αποφάσισε να δημιουργήσει μια Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα, η οποία να επισκέπτεται σχολεία, κατασκηνώσεις και διάφορα άλλα σημεία σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχουν εξεταστεί έως σήμερα περισσότερα από 360.000 παιδιά. Στόχος της ενέργειας αυτής ήταν εξαρχής να προαχθεί η στοματική υγεία, μέσα από δωρεάν ελέγχους και συστηματική ενημέρωση.

    Σε αυτό το πλαίσιο, το 2015, η ΑΙΜ παρουσίασε την ανανεωμένη έκφραση της πανελλαδικής εκστρατείας κοινωνικής ευθύνης «Βουρτσίζουμε Μαζί όπου υπάρχει χαμόγελο, όσο μακριά και αν βρίσκεται», επεκτείνοντας την πρωτοβουλία της, ανταποκρινόμενη στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει επιδεινώσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, τα επίπεδα στοματικής υγείας μεταξύ του πληθυσμού.

    Για πολλούς ανθρώπους, ακόμη και η επιβεβλημένη ετήσια επίσκεψη για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο είναι πλέον απρόσιτη οικονομικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι βλάβες των δοντιών να ξεκινούν πλέον από μικρότερες ηλικίες και, φυσικά, οι συνέπειές τους να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Είναι χαρακτηριστικό –και ιδιαίτερα ανησυχητικό- ότι το ποσοστό των παιδιών που εμφανίζουν οδοντικές βλάβες ξεπερνάει, σύμφωνα με στοιχεία, το 85%!

    Αν, λοιπόν, θεωρεί κάποιος ότι η πρόληψη της στοματικής υγείας που ξεκινά, όπως και κάθε άλλη προληπτική δράση για την υγεία, από έναν απλό έλεγχο, δεν ανήκει στα απαραίτητα «αυτονόητα», ας σκεφτεί για λίγο τους «κύκλους της πέτρας» – το φαινόμενο που δημιουργείται όταν πετάξουμε από τα πλάγια μια μικρή πέτρα ή ένα βότσαλο στην αρυτίδωτη επιφάνεια της θάλασσας: οι κύκλοι που θα σχηματιστούν θα απλωθούν σε μεγάλη έκταση, μεταφέροντας μακριά τις συνέπειες της ρίψης.

    Αυτό είναι, ακριβώς, και το σκεπτικό της κοινωνικής υπευθυνότητας που επιδεικνύει η ΑΙΜ: ότι οι συνέπειες της κακής στοματικής υγείας, που μπορεί να περιλαμβάνουν οδοντικές βλάβες και πόνο για τα παιδιά (με δυσεύρετους, στα μακρινά μέρη, γιατρούς), απουσίες από το σχολείο και δυσβάσταχτο κόστος για την αποκατάσταση, καθιστά την πρόληψη αυτονόητο αγαθό – όσο μακριά κι αν πρέπει να φτάσει.



    ΣΧΟΛΙΑ