current views are: 5

23 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση07:31

Τζιτζικώστας στο «Ραντάρ»: «Τα Σκόπια καταπατούν καθημερινά τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Έτοιμο το μετρό της Θεσσαλονίκης το 2023»

Δημοσίευση 07:31’

«Έτοιμο το μετρό της Θεσσαλονίκης το 2023»

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε συναντήσεις με τους αρμόδιους σχετικά με βασικά θέματα που απασχολούν τη συμπρωτεύουσα.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρωθυπουργού και στις εξελίξεις που αφορούν στα έργα που πραγματοποιούνται στη βόρεια Ελλάδα.

«Είναι η πρώτη φορά σε όλα αυτά τα χρόνια που η κυβέρνηση τρέχει τα έργα. Πολλά από τα θέματα που θέσαμε στη σύσκεψη πριν από δύο μήνες έχουν καλή εξέλιξη. Όπως είναι η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης στην οποία θα γίνει αναβάθμισή της. Θεωρούμε ότι μέσα στα επόμενα 2μιση χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, με τη δημιουργία ακόμα τεσσάρων λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας», είπε αρχικά στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» και αναφέρθηκε στα διόδια:

«Όπως μας εξήγησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, διόδια θα ανοίξουν τον Δεκέμβριο στις Σέρρες και γενικά στην Εγνατία Οδό θα ανοίξουν τρία διόδια, τα οποία είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας. Τουλάχιστον, μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η χώρα, κατάφερε να μειώσει το κόστος τους. Έχουν μειωθεί αρκετά, γιατί οι αρχικές προβλέψεις από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ υψηλά τα διόδια. Εμείς μάλιστα ως περιφέρεια είχαμε προσφύγει στη δικαιοσύνη για αυτό. Θα είναι μειωμένα κατά 50% από την αρχική πρόβλεψη και θα υπάρχουν προβλέψεις για τους μόνιμους κατοίκους και τις ειδικές ομάδες πληθυσμού».

Για το μετρό της Θεσσαλονίκης: «Προχωράει το έργο και θα έχουμε την παράδοσή του τον Απρίλιο του 2023 και μάλιστα στο σύνολό του. Ενώ αρχικά η πρόβλεψη ήταν για το 2023 χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, τον οποίο θα παρέδιδαν μετά από καιρό και μάλιστα θα σταματούσε να λειτουργεί το μετρό για έξι μήνες. Αυτό είναι κέρδος και σε χρόνο και σε κόστος με βάση τις αναλύσεις, τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ θα γλιτώσει το κράτος από αυτή τη λύση. Της απόσπασης των αρχαίων δηλαδή και της επανατοποθέτησής τους και ταυτόχρονα θα διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά με τον καλύτερο τρόπο.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Θα πρέπει άμεσα η χώρα μας, όταν και εάν ξεκινήσει η διαδικασία της ενταξιακής διαπραγμάτευσης των Σκοπίων στην ΕΕ, να φροντίσει να βάλει όλα τα προβληματικά σημεία της συμφωνίας, τα οποία είναι πολλά και θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα τόσο οικονομικά, όσο και εθνικά, να τα βάλει κάτω και αν τα Σκόπια θέλουν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία να συμφωνήσουν στη διόρθωσή τους. Είμαστε ξεκάθαροι».

«Το πρώτο ζήτημα που έχει πέσει στο τραπέζι και προσπαθούμε να θωρακίσουμε είναι τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία από τη συμφωνία, έχουν μείνει ξεκρέμαστα.  Θα υπάρξει μια επικοινωνιακή εκστρατεία, εκτός Ελλάδος, στήριξης των μακεδονικών προϊόντων, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων.

Σε κάθε διεθνή έκθεση που διοργανώνεται, τα Σκόπια εμφανίζονται ως Μακεδονία.  Ήδη καταπατάται καθημερινά η συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζονται και με προϊόντα μακεδονικά, το οποίο δυστυχώς, έτσι όπως υπεγράφη η συμφωνία, τους δίνει το δικαίωμα να το κάνουν», κατέληξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

 


σχετικα αρθρα