current views are: 8

21 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση08:27

Βόζεμπεργκ στο «Ραντάρ»: Ο Ερντογάν προχωρά σε πράξεις κι εκεί είναι το αδιέξοδο

«Στην κριτική που ασκείται στην ΕΕ έχετε δίκιο»

Δημοσίευση 08:27’

«Στην κριτική που ασκείται στην ΕΕ έχετε δίκιο»

«Η ΕΕ και η Ελλάδα δεν είναι μόνο το προσφυγικό. Το προσφυγικό ήρθε να χτυπήσει την πόρτα μας με οδυνηρό τρόπο το 2015 και τότε, πραγματικά τη βρήκε απροετοίμαστη. Από εκεί και πέρα, τόσο επί επιτρόπου Αβραμόπουλου όσο και στην τρέχουσα θητεία έγινε από κακή ως επικίνδυνη πολιτική από την κυβέρνηση της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού. Έκαναν πρόσκληση ανοιχτών συνόρων και κυρίως ατιμωρησίας, ήξεραν όσοι έρχονται εδώ ότι θα ζητήσουν άσυλο και θα είναι ελεύθεροι στη χώρα 2-5 χρόνια μέχρι να κριθεί η υπόθεσή τους. Αυτό το μήνυμα το εργαλειοποίησαν οι διακινητές και όξυναν το πρόβλημα», δήλωσε αρχικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Στην κριτική που ασκείται στην ΕΕ έχετε δίκιο. Προσωπικά έχω καταθέσει πάνω από 50 ερωτήσεις στην κατεύθυνση αυτή, για το τι πρόκειται να γίνει την επόμενη μέρα και ότι η χώρα μας δεν δέχεται παχυλά κονδύλια για να κρατήσει τους ανθρώπους αυτούς, καθώς δεν έχει ούτε την οικονομική, ούτε τη διαχειριστική και υποδομική δυνατότητα. Ως προς αυτό ελέγχουμε την κυβέρνηση, αλλά στην επόμενη ημέρα, από εκεί και πέρα, το σημαντικό ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε, είναι να σταματήσουν οι ροές. Για να γίνει αυτό, δεν ευθύνεται απόλυτα η ΕΕ, αλλά ο Ερντογάν».

Για τις αντιδράσεις Ερντογάν σε τυχόν κυρώσεις από την ΕΕ: «Θα είδατε πριν από δύο μέρες, όταν διέρρευσε η επιστολή του Μπορέλ ότι πρόκειται να περικοπή το 75% από τα κονδύλια της προενταξιακής διαδικασίας, όχι μόνο δεν απέτρεψε τον Ερντογάν, αλλά τον είδαμε να οργίζεται, να στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και να έχει μια θρασύτητα, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, την Κρήτη ως και τη Ρόδο, ενώ το Καστελόριζο το θεωρεί δική του περιοχή. Όχι μόνο δεν μαζεύεται λοιπόν, αλλά δεν μένει στις επιθετικές ρητορικές αλλά πλέον προχωρά σε πράξεις και εκεί είναι το αδιέξοδο».

Για τη θέση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία: «Η Γερμανία έχει τεράστια συμφέροντα, μόνο τα έξι υποβρύχια που της έδωσε διαταράσσουν την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά από την άλλη πλευρά και παρά τις απειλές που δέχεται, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να αυξήσει τις ροές προς την Ελλάδα. Κάτι το οποίο φοβάται και η Μέρκελ και η ΕΕ. Εκεί είναι το αδιέξοδο, ότι ο Ερντογάν έχει περάσει από τις απειλές στις πράξεις».

Για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν σφραγίζει τα σύνορα των χωρών από τις οποίες φεύγουν οι μετανάστες και πηγαίνουν στην Τουρκία: «Δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕ τόσα χρόνια έτσι ώστε να θωρακίσει αυτές τις χώρες. Ούτε οικονομικά, ούτε επενδυτικά. Αν το είχε κάνει και κυρίως αν είχε αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να είναι μεγάλη δύναμη αν δεν έχει ενιαία εξωτερική πολιτική, τότε θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. Τώρα όμως που το πρόβλημα μας χτυπάει την πόρτα και που τα οικονομικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών του βορρά χαϊδεύουν την Τουρκία, εκεί το μείζον πρόβλημα το έχει η Ελλάδα και όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Για το τι κάνουν οι ευρωβουλευτές για να πιέσουν πάνω στο θέμα: «Τώρα ξεκινάει ο αντιπρόεδρος και το γεγονός ότι προέρχεται μέσα από το ευρωπαϊκό σύστημα του δίνει ένα περισσότερο εύρος γνώσης. Η ΕΕ έχει δώσει κονδύλια, έχει δώσει προγράμματα, έχει βοηθήσει τη χώρα μας. Ο κ. Σχοινάς είναι ο μόνος που έχει στην ατζέντα του να πιέζει για την αναμόρφωση του Δουβλίνου, η οποία πρέπει να γίνει άμεσα και όχι σε βάθος χρόνος, έτσι ώστε τουλάχιστον οι νεοεισερχόμενοι να ισοκατανέμονται στα κράτη – μέλη και εκεί να εξετάζεται το άσυλο και να μην μένουν στη χώρα μας».

Για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου: «Έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση που για πρώτη φορά προσπαθεί να αποσυμφορήσει τα νησιά και το κάνει, παρά τις αντιδράσεις της ενδοχώρας, που είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι κατακλύζονται τα νησιά οφείλεται στη γεωγραφική τους θέση και η διαχείριση στο εσωτερικό δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα ορατά αν συνεχίσουμε να έχουμε αυξημένες ροές, ελεγχόμενες απόλυτα από την Τουρκία».

Για τον τρόπο που θα λυθεί το πρόβλημα: «Το ένα σκέλος της ατζέντας της νέας επιτροπής είναι η επένδυση στις χώρες από όπου προέρχονται οι απελπισμένοι αυτοί άνθρωποι. Επένδυση τμηματικά, με μεγάλα κονδύλια και στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν γίνεται μέσα σε έναν μήνα».


σχετικα αρθρα