Κόπα Αμέρικα, η ώρα των αποδείξεων (video)

Ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου αναλύει τους προημιτελικούς του Κόπα Αμέρικα και μας θυμίζει αναμετρήσεις των αντιπάλων που έμειναν στην ιστορία.

Τα αστεία τελείωσαν και ήρθε η ώρα να μπουμε στη νοκ άουτ φάση του Κόπα Αμέρικα, εκεί που οι σκληροί όχι απλά επιβιώνουν, αλλά προχωρούν προς τον τίτλο.

Κόντρα στην παράδοση

Η Βραζιλία κάθε φορά που φιλοξενεί τη διοργάνωση, κατακτά και τον τίτλο. Αυτό προσδοκά να κάνει και τώρα προερχόμενη από τρία αήττητα παιχνίδια στον όμιλο και με εντυπωσιακό απολογισμό στην άμυνα, καθώς δεν έχει παραβιαστεί ούτε μία φορά η εστία του Άλισον. Η Σελεσάο ξεκίνησε νωθρά με την Βολιβία, βρήκε 3 γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ακολούθησε το “ηχηρό” 0-0 με την Βενεζουέλα, για να δημιουργήσει ερωτηματικά, τα οποία όμως παρέσυρε η θύελλα του 5-0 κόντρα στο Περού. 

Απέναντί της ο αντίπαλος που θα ήθελε να αποφύγει, όχι τόσο γιατί η Παραγουάη έχει συναρπάσει με την απόδοσή της μέχρι τώρα, αλλά γιατί είναι η ομάδα που την απέκλεισε σε 2 από τις 3 τελευταίες διοργανώσεις. Στα πέναλτι το 2011 όταν οι Βραζιλιάνοι είχαν χάσει και τα 4 που σούταραν, με τον ίδιο τρόπο και το 2015, όταν Ντάγκλας Κόστα και Έβερτον αστόχησαν. 

Μάλιστα τελευταία φορά που η Βραζιλία νίκησε την Παραγουάη σε Κόπα Αμέρικα ήταν το 2001. Η Αλμπιρόχα πέρασε ως μία από τις καλύτερες τρίτες, με τις ισοπαλίες κόντρα σε Κατάρ, 2-2 και Αργεντινή, 1-1 να της αρκούν. Η ήττα από την Κολομβία δεν την επηρέασε, καθώς Ιαπωνία και Ισημερινός στον άλλο όμιλο, έμειναν στην ισοπαλία.

Εξιλέωση ή αποκλεισμός;

Η Βενεζουέλα έδειξε συμπαγής και τελείωσε αήττητη το δύσκολο όμιλο με Βραζιλία και Περού, χωρίς μάλιστα να δεχτεί γκολ από τους δύο αντιπάλους της. Είναι”σφιχτή” ομάδα που βασίζεται στην άμυνά της και είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα σε όποιον την υποτιμήσει. Απέδειξε κόντρα στην Βολιβία ότι έχει πράγματα να δέιξει και στην επιθεση, νικώντας 3-1.  Έχει να ηττηθεί 3 χρόνια από την Αργεντινή, ενώ τον Μάρτιο τη νίκησε 3-1 σε φιλικό που έγινε στην Μαδρίτη, με όλους τους Αργεντινούς αστέρες παρόντες.

Η Αργεντινή έπαιξε με τη φωτιά στον όμιλο, απογοητεύοντας απέναντι σε Κολομβία την πρώτη αγωνιστική, ήττα 2-0 και Παραγουάη τη δεύτερη, όταν χρειάστηκε τη διαιτητική βοήθεια για να πάρει την ισοπαλία 1-1. Στο ματς της πρόκρισης νίκησε 2-0 το Κατάρ και πάλι όμως χωρίς να πιάσει υψηλά στάνταρ απόδοσης. Αυτά τα γκολ είναι και τα μοναδικά που έχει πετύχει σε κανονική ροή αναμέτρησης στη διοργάνωση, με τους Μέσι και Αγκουέρο να μην καταφέρνουν να εμπνεύσουν τους συμπαίκτες τους.

Το ντέρμπι των “8”

Κολομβία και Χιλή έχουν εντυπωσιάσει μέχρι τώρα και μοιάζει άδικο το ότι μία από τις δύο θα μείνει εκτός ημιτελικών. Η Κολομβία είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που μέτρησε τρεις νίκες στη φάση των ομίλων και μάλιστα χωρίς να δεχτεί γκολ. 2-0 την Αργεντινή και 1-0 το Κατάρ και την Παραγουάη. Εξαιρετική αμυντική λειτουργία και αίσθηση ότι όταν χρειαστεί θα βρει το γκολ, είναι τα δύο στοιχεία που “βγάζει” η ομάδα του Κεϊρόζ.
3 από τα 4 τελευταία παιχνίδια μεταξύ των δύο αντιπάλων έχουν λήξει ισόπαλα, με την Χιλή να νικά στο τέταρτο, στο προηγούμενο Κόπα Αμέρικα.

Η Χιλή ήταν καταιγιστική κόντρα στην Ιαπωνία, με Σάντσες και Βάργκας να κάνουν πάρτι για το τελικό 4-0, ενώ εύκολα νίκησε και τον Ισημερινό, έστω κι αν δεν το δείχνει το τελικό 2-1. Ο Ρουέδα με την πρόκριση εξασφαλισμένη έκανε αρκετές αλλαγές κόντρα στην Ουρουγουάη, για να έρθει η ήττα με το γκολ του Καβάνι στο 82′. Η γενιά που έχει φέρει τα 2 τελευταία τρόπαια στο Σαντιάγκο είναι και πάλι παρούσα και ο στόχος είναι η τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση κάτι που έχει καταφέρει μόνο η Αργεντινή το μακρινό 1947.

Με φαβορί την Σελέστε

Η Ουρουγουάη τελείωσε αήττητη και πρώτη το δικό της όμιλο, βάζοντας “σβηστά” τέσσερα στον Ισημερινό, ενώ κόντρα στη λογική του Ταμπάρες, ήρθε 2-2 με την Ιαπωνία σε ένα ανοιχτό παιχνίδι. Ακόμα μια νίκη με μηδέν στην άμυνα κόντρα στην Χιλή σφράγισε την πρωτιά. Πρόκειται για την καλύτερη ίσως ομάδα στις στημένες μπάλες στη διοργάνωση, με τους Καβάνι και Σουάρες να έχουν κέφια και να το δείχνουν στους αγώνες του ομίλου. Μετράει 4 νίκες στα 5 τελευταία ματς κόντρα στο Περού, αν και ηττήθηκε 2-1 τον Μάρτιο του 17 για τα προκριματικά του μουντιάλ, στο τελευταίο παιχνίδι μεταξύ των δύο.

Το Περού αν και στα δύο πρώτα ματς έδειξε ότι θα πρωταγωνιστήσει, 0-0 με Βενεζουέλα με 2 ακυρωθέντα γκολ μέσω VAR και εύκολο 3-1 με την Βολιβία, ήρθε το βαρύ 5-0 από την Βραζιλία να χαλάσει το κλίμα για την παρέα του Γκερέρο. Μάλιστα για να βρούμε την τελευταία “ταπεινωτική” ήττα για τους Ίνκας θα πρέπει να γυρίσουμε 11 χρόνια πίσω για ένα 6-0 από την Ουρουγουάη για τα προκριματικά του μουντιάλ. Θα χρειαστεί να αποφύγει τα παιδικά λάθη στην άμυνα και να παίξει πιο κλειστά απ’ ό,τι συνήθως για να έχει τύχη να βρεθεί στους ημιτελικούς, όπως είχε κάνει το 2015.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.