Η πρωτότυπη εικαστική περφόρμανς «FREEΕλεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη»(Free - no future with out remembrance) της Arti factory εντυπωσίασε όσους παρευρέθηκαν στην πλατεία του Κομμένου το βράδυ της 16ης Αυγούστου, ημέρα Μνήμης των 317 θυμάτων της σφαγής του χωριού, από τα ναζιστικά στρατεύματα τον Αύγουστο του 1943.

Η ομάδα νέων από την Ιταλία, την Αλβανία και την Ελλάδα που συμμετείχε στο πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας –περφόρμερ Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου παρουσίασε μια ηχητική –εικαστική περφόρμνας με αναφορές στην ιστορία του μαρτυρικού τόπου και ως κύριο θέμα τον πόλεμο και την βία.

Οι νέοι που συμμετείχαν στην κατασκήνωση μελέτης “Remember ! Act –Art” στο πλαίσιο του έργου «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –noFutuREwithoutremembrance) έμαθαν για την ιστορία του Κομμένου και συμμετείχαν σε εργαστήρια με σκοπό να παρουσιάσουν μια παράσταση στο δημόσιο χώρο με σκοπό τη διατήρηση και διάδοση της μνήμης της ναζιστικής δολοφονίας στο Κομμένο. Τα άσπρα φανελάκια διαφόρων μεγεθώνπου απλώθηκαν και ανέμισαν στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια έγιναν κόκκινααναφέρθηκαν σε όσους χάθηκαν και χάνονται άδικα καθημερινά ενώ ακούγονταν οι μαρτυρίες των επιζώντων. Το τραγούδι για το γάμο της Αλεξάνδρας και άλλα στοιχεία από την ιστορία του Κομμένου κατέληξαν σε μια πορεία μνήμης, που μας φέρνει αντιμέτωπους με την πραγματικότητα. Η βία απέναντι στους αθώους δεν σταμάτησε στο Κομμένο.

Το έργο «Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» (FREE –noFutuREwithoutremembrance) το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης 4, «Ευρωπαϊκή Μνήμη του Προγράμματος Ευρώπη για τους πολίτες». υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactoryμε την υποστήριξη του Δήμου Νικολάου Σκουφά και τη συμμετοχή του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου. Οι 9 εταίροι του προγράμματος από 5 χώρες είναι ο Δήμος του Μιλάνου, η κοινωνική συνεταιριστική CooperativasocialeTempoperl’infanzia, η ANED (Εθνική ένωση των απελαθέντων στα ναζιστικά στρατόπεδα, η ANPI, το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, από την Αλβανία η  οργάνωση DoraEtPajtimit, και το Ινστιτούτο Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών σπουδών ISSH , από την Αυστρία η  βιεννέζικη πολιτιστική κολεκτίβα TWOF2 + DAS COLLECTIV από την Κροατία η αστική μη κερδοσκοπική KUMS - SKWHAT και από την Ελλάδα η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ARTIFACTORY.

To «FREE Ελεύθεροι –Δεν υπάρχει Μέλλον χωρίς Μνήμη» θα εφαρμόσει μονοπάτια ενεργού συμμετοχής στα κοινά για τους πολίτες, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και το  κοινό. Οι στόχοι του είναι: πολιτιστικοί και ιστορικοί - να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των ιστορικών γεγονότων και την ικανότητα να διαβάσουμε κριτικά τι συμβαίνει στο παρόν, προκειμένου να διαμορφωθούν ερμηνευτικές υποθέσεις του σύγχρονου κόσμου,  κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί στόχοι - να αναπτυχθούν μαθησιακές διαδρομές ξεκινώντας από την άμεση εμπειρία και να ενισχυθεί η αίσθηση της συμμετοχής και της ενεργού συμμετοχής στα κοινά. To FREE έχει επίσης ως στόχο να δημιουργήσει ένα δίκτυο που εργάζεται για τη  μνήμη ως κοινότητα, από διαφορετικά θέματα με διαφορετικά εργαλεία, δεξιότητες και δραστηριότητες.
Περισσότερες πληροφορίες για την Artifactory στο www.artifactory.eu


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top