«Επί των ημερών μας ο Δήμος Αρταίων αναμετρήθηκε με όνειρα και προσδοκίες δεκαετιών, καταπιάστηκε με φιλόδοξα και καθόλου εύκολα εγχειρήματα, ξεπέρασε πολλά εμπόδια στην αντιμετώπιση  πολλών χρονιζόντων ζητημάτων και προβλημάτων, δεν απεμπόλησε τον κοινωνικό του ρόλο, δεν γίναμε απλοί διαχειριστές της τοπικής εξουσίας».

Τα παραπάνω ανήκουν στον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο ΚΩΣΤΑ ΧΑΡΑΚΛΙΑ, του συνδυασμού «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», εν όψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαϊου.

Ακόμη:

- ΜΙΛΗΣΕ για τα εμπόδια που αντιμετώπισαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
- ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ στα επιτεύγματα της πρώτης θητείας τους και
- ΕΥΧΗΘΗΚΕ άψογες εκλογές, χωρίς αδικαιολόγητη αποχή και καμιά ψήφος να μην πάει χαμένη.

 

Πιο συγκεκριμένα:

Κύριε Χαρακλιά, ποιο είναι το διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών για το Δήμο Αρταίων;

«Ο Δήμος Αρταίων τα τελευταία χρόνια έγινε ένας από τους πιο υγιείς οικονομικά δήμους της χώρας, βρήκε το βηματισμό του, απέκτησε ισχυρά θεμέλια ανάπτυξης, βαδίζει σε πορεία ανάπτυξης. Και αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί από εκείνες τις δυνάμεις που την οδήγησαν σε αυτήν και αυτές είναι η παράταξή μας «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και ο δήμαρχός μας ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών».

Σε περίοδο κρίσης είναι εύκολο να έρθει ανάπτυξη από έναν μάλιστα μικρό δήμο, όπως ο Δήμος  Αρταίων;

«Ανάπτυξη χωρίς της Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να υπάρξει. Μέχρι σήμερα οι Δήμοι παίρνουν μόνο αρμοδιότητες, χωρίς το ανάλογο οικονομικό πακέτο στήριξης. Κι αυτό γίνεται γιατί οι Δήμοι είναι πιο αποτελεσματικοί από ότι το ίδιο το κράτος. Όμως πρέπει να προσδιορισθεί ποιό θα είναι το φορολογικό κομμάτι της Αυτοδιοίκησης και ποιό του κεντρικού κράτους. Δεν μιλάμε για νέους φόρους, φόρους έχουμε πάμπολλους, αλλά για ανακατανομή ορισμένων καθαρά τοπικών φορολογιών, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία του θεσμού και η παραγωγή έργου των οργανισμών Τ.Α.. Εμείς την κρίση δεν την χρησιμοποιήσαμε σαν άλλοθι για τη μη παραγωγή έργου, αλλά σαν πρόκληση. Όπως προείπα ο Δήμος Αρταίων απέκτησε ισχυρά θεμέλια ανάπτυξης κι έχει να παρουσιάσει σημαντικό έργο, με βάση βέβαια τα υπάρχοντα δεδομένα».

Εμπόδια που αντιμετωπίσατε;

«Επί των ημερών μας ο Δήμος  Αρταίων αναμετρήθηκε με όνειρα και προσδοκίες δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας και καταπιάστηκε με φιλόδοξα και καθόλου εύκολα εγχειρήματα που ξεπερνούν τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του πληθυσμιακού μας μεγέθους.
Τα ζητήματα της απασχόλησης, των ευπαθών ομάδων, τα ναρκωτικά, η προστασία της μητρότητας, της τρίτης ηλικίας, το περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, οι χώροι στάθμευσης. Όλα αυτά συνθέτουν αυτό που λέμε ποιότητας ζωής και είναι ζητήματα που είτε ανήκουν στις αποκλειστικές αρμοδιότητες της Τ.Α., είτε σε αυτό που συνήθως λέμε με την ευρεία έννοια, δημοτική ευθύνη ή δραστηριότητα. Όμως αυτές οι κοινωνικές ανάγκες κοντράρονται με το ισχύον ασφυκτικό νομικό πλαίσιο που δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις μερικά πράγματα με τους ρυθμούς που πρέπει. Εμείς πάντως ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια στον τομέα της αντιμετώπισης των προαναφερόμενων χρονίζοντων ζητημάτων και προβλημάτων. Δεν απεμπολήσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, δεν γίναμε απλοί διαχειριστές της τοπικής εξουσίας».

Μερικά από τα επιτεύγματα της πρώτης θητείας σας;

«Αντιμετωπίσαμε τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητας, αναπτύξαμε το αίσθημα και την ευθύνη της κοινωνικής αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, στηρίξαμε συστηματικά και αποτελεσματικά τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού της περιοχής μας. Πετύχαμε περισσότερα, από ότι είχαμε υποσχεθεί, από ότι είχαμε στο αρχικό μας πρόγραμμα, τα οποία παρουσιάστηκαν στον τελευταίο απολογισμό του δημάρχου. Απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, δεν ολοκληρώσαμε το έργο μας και πιστεύουμε ότι αυτό θα το κάνουμε τη δεύτερη θητεία μας, με ανανέωση της εντολής των συνδημοτών μας, στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου».

Αυτοκριτική που θα θέλατε να κάνετε;

«Αυτοκριτική οφείλουμε να κάνουμε σε κάθε πράξη και σε κάθε ενέργειά μας. Π.χ. εκεί που χάσαμε τη «μάχη», εκεί που δεν πετύχαμε, ήταν να κερδίσουμε τις παθογένειες του κράτους και της γραφειοκρατίας. Παλέψαμε για πολλά, αλλά το τέρας της γραφειοκρατίας, δεν μας άφησε για να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους μας. Διαχειριστήκαμε τις τύχες του Δήμου Αρταίων, στην πιο βαθιά κρίση της χώρας. Παρά ταύτα εξυγιάναμε τα οικονομικά μας, εξασφαλίσαμε ευρωπαϊκά κονδύλια, για σοβαρά έργα, διατηρήσαμε την κοινωνική συνοχή, νοικοκυρέψαμε γενικά το Δήμο μας, βάλαμε στόχους για την επόμενη θητεία μας».

Ποια είναι η γνώμη σας για τον εκλογικό νόμο;

«Δέχομαι ότι η απλή αναλογική είναι αντιπροσωπευτικότερο σύστημα, όμως στην πράξη τα πράγματα θα αποδειχθούν διαφορετικά, διότι αν η πλειοψηφούσα άποψη δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει, ο θεσμός θα οδηγηθεί σε αφυδάτωση. Σε τοπικό επίπεδο οι αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου, κυρίως αυτές που αφορούν τοπικά ζητήματα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία λαμβάνονται ομόφωνα. Σε άλλους δήμους της περιφέρειας παρατηρήθηκαν φαινόμενα όπου έπαψαν να λειτουργούν τα δημοτικά συμβούλια για μεγάλα χρονικά διαστήματα, λόγω μη σύγκλισης και στις μονοπαραταξιακές διοικήσεις. Σκεφθείτε τώρα αν οι παρατάξεις είναι πολλών πολιτικών και κομματικών αποχρώσεων, πολλών ρευμάτων, τι θα γίνεται».

Η Άρτα κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από πολίτες ορεινών κυρίως χωριών, τα οποία αγαπούν και είναι ταυτισμένοι με αυτά και λιγότερο με την πόλη και τα δημοτικά διαμερίσματα. Αυτό μειώνει το ενδιαφέρον τους για το Δήμο;

«Αυτό ισχύει για τους παλιότερους, καθώς και για εκείνους που χτύπησε η κρίση. Η νέα γενιά έχει «δεθεί» με την πόλη της Άρτας και με το Δήμο μας, συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και φιλοδοξούν να υπηρετήσουν τα κοινά. Συνεπώς δεν πρέπει να μιλάμε για αδιαφορία.  Άλλωστε οι αποστάσεις μεταξύ χωριών και πόλης έχουν πλέον μηδενιστεί, η επικοινωνία γίνεται με άνεση, τα ενδιαφέροντα είναι ίδια και οι αγωνίες για το αύριο μας ενώνουν όλους».

Μια «προεκλογική ευχή»;

«Οι εκλογές να διεξαχθούν άψογα, να μην υπάρξει αδικαιολόγητη αποχή, να μην πάει χαμένη καμιά ψήφος και την ώρα της κάλπης να πρυτανεύσει το συμφέρον του τόπου μας, το συμφέρον όλων μας. Ευχαριστώ».

 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top