«Η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το κρασί ως αγροτικό προϊόν, ο δε Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) επιβάλλεται μόνο στους εγχώριους και όχι στους εισαγόμενους οίνους». Το θέμα φέρουν στη Βουλή με σχετική ερώτησή τουςπρος τα αρμόδια Υπουργία, ο Γιώργος Στύλιος μαζί με 10 ακόμη βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Το κρασί, αναφέρει ο κ. Στύλιος, αποτελεί ένα κατ’ εξοχήν αγροτικό προϊόν μιας και είναι αποτέλεσμα άμεσης μεταποίησης των παραγόμενων σταφυλιών. Για το λόγο αυτό περιλαμβάνεται και στο παράρτημα Ι της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, όπου απαριθμούνται τα γεωργικά προϊόντα.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβάλλοντας ΕΦΚ στο κρασί δεν το αντιμετωπίζει σαν αγροτικό προϊόν αλλά το εξισώνει με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Είναι προφανές, ότι η αύξηση της φορολογίας, δεν θα εξυπηρετήσει κανέναν από τους στόχους και τις πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αντιθέτως, θα έχει ως άμεση συνεπεία τη μείωση της κατανάλωσης του προϊόντος και των πωλήσεων, την εξαφάνιση τωνεξαγωγών και τελικά την απώλεια εσόδων από το κράτος.

Καμία οινοπαραγωγός Ευρωπαϊκή χώρα   τονίζει ο κ. Στύλιος, δεν έχει επιβάλλει  ΕΦΚ στο κρασί. Αντίθετα, πέρα από την επιβάρυνση του καταναλωτή, μέσω του φόρου θα περιέλθουν σε περιβάλλον οικονομικής ασφυξίας πάνω από 200.000 οικογένειες αμπελουργών και μεταποιητών.

Η Κυβέρνηση, οφείλει να προστατέψει τους Έλληνες οινοπαραγωγούς και να διατηρήσει τον κλάδο ανταγωνιστικό. Η κατάργηση του ΕΦΚ είναι ένα πρώτο βήμα που οφείλει να κάνει.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top