Σε τελμα η επιχειρηματικοτητα στη Ροδοπη

Παρόλο που οι νέες επιχειρήσεις ήταν περισσότερες από αυτές που έκλειναν το 2018, πολλοί παραμένουν οι «παγιδευμένοι» που δε μπορούν να κάνουν διαγραφή - Στασιμότητα την τελευταία δεκαετία στην επιχειρηματικότητα της Ροδόπης δείχνουν τα νούμερα του ΕΒΕΡ

Εικόνα στασιμότητας στην επιχειρηματικότητα της Ροδόπης τόσο το 2018 όσο και όλη τη δεκαετία της κρίσης, δίνουν οι αριθμοί για τις εγγραφές και τις διαγραφές των επιχειρήσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Και αυτό γιατί παρόλο που παρατηρούνται τόσο εγγραφές όσο και διαγραφές επιχειρήσεων, αυτές είναι μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία, ενώ φαίνεται μια ψευδής ισορροπία λόγω της αδυναμίας επαγγελματιών να διαγραφούν λόγω χρεών ή άλλων παραγόντων, που δείχνει πως γενικότερα η περιοχή μας ακόμα περιμένει να ξεκινήσει την πορεία της στο δρόμο για την ανάκαμψη. 

26 εγγραφές περισσότερες το 2018 

Το 2018 στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης είχαμε 199 εγγραφές και 173 διαγραφές, που σημαίνει πως το σύνολο νέων εγγραφών έφτασε τις 26.
 
Τη μερίδα του λέοντος είχαν όπως συνήθως οι Ατομικές Επιχειρήσεις, στις οποίες καταγράφηκαν 160 εγγραφές και 155 διαγραφές, ενώ τη μεγαλύτερη προσθήκη στο ισοζύγιο φαίνεται να έκαναν οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) δώδεκα από τις οποίες εγγράφηκαν το 2018 χωρίς να διαγραφεί καμία, και φαίνεται πως έχουν γενικότερα μια ανοδική πορεία.
 
Το πρόβλημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι το γεγονός ότι οι διαγραφές αποτελούν ουσιαστικά «μαγική εικόνα», μιας και υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ενώ δεν δραστηριοποιούνται πλέον, δεν μπορούν να διαγραφούν, γιατί δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο. Έτσι οι επιχειρήσεις αυτές, ο αριθμός των οποίων μπορεί να ξεπερνά και τις 50, παραμένουν ουσιαστικά παγιδευμένες.
 
Συνολικά στο βιβλίο Εγγραφών-Διαγραφών είχαμε 199 εγγραφές και 173 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 1 εγγραφή και καμία διαγραφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), 160 εγγραφές και 155 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 6 εγγραφές και 5 διαγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 12 εγγραφές και καμία διαγραφή Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 8 εγγραφές και 4 διαγραφές Κοινοπραξιών και 12 εγγραφές και 9 διαγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ). 

Μια χαμένη δεκαετία; 

Όλο αυτό δείχνει περισσότερο πως η επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας έχει περιέλθει σε ένα τέλμα, αν αναλογιστούμε πως στην περίοδο προ κρίσης όχι μόνο οι εγγραφές ήταν περισσότερες από τις διαγραφές, αλλά και οι απόλυτοι αριθμοί ήταν πολύ μεγαλύτεροι, δείχνοντας πως πλέον υπάρχει μια δυστοκία.
 
Αυτό φαίνεται και γενικότερα στις εγγραφές και διαγραφές όλης της δεκαετίας της κρίσης, από το 2009 μέχρι και το τέλος του 2018.
 
Συνολικά στο ΕΒΕΡ όλη αυτή την περίοδο εγγράφηκαν 2.783 επιχειρήσεις, και διαγράφηκαν 2.790, μια διαφορά μόνο 7 διαγραφών.
 
Όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πάλι το γεγονός ότι υπάρχουν επαγγελματίες που δεν μπορούν να διαγραφούν, αλλά και ότι στο Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου «εντάχθηκαν» υφιστάμενες επιχειρήσεις, που αυξάνουν τις εγγραφές παρόλο που στην πραγματικότητα προϋπήρχαν.
 
Χαρακτηριστικά παραδείγματα απωλειών αποτελούν οι ατομικές επιχειρήσεις, που κατέχουν την μερίδα του λέοντος στις εγγραφές και διαγραφές στο Επιμελητήριο, και οι Ομόρρυθμες Εταιρείες.
 
Έτσι καθ’ όλη τη δεκαετία καταγράφηκαν 57 περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές ατομικών επιχειρήσεων, με 2.337 εγγραφές και 2.394 διαγραφές, ενώ στις Ομόρρυθμες οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 56, με 226 εγγραφές και 282 διαγραφές.
 
Συνολικά στο βιβλίο Εγγραφών-Διαγραφών είχαμε 13 εγγραφές και 8 διαγραφές Ανώνυμης Εταιρείας, 1 εγγραφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, 2.337 εγγραφές και 2.394διαγραφές Ατομικής Εταιρείας, 10εγγραφές και 9 διαγραφές ΕΠΕ, 100εγγραφές και 72διαγραφές Ετερόρρυθμων Εταιρειών, 30 εγγραφές και 2διαγραφές ΙΚΕ, 31 εγγραφές και 15 διαγραφές Κοινοπραξιών, 5 εγγραφές Κοινωνίας αστικού δικαίου, 5 εγγραφές και 4 διαγραφές ΚΤΕΛ Υπεραστικών, 1 εγγραφή μονοπρόσωπης ΑΕ, 9 εγγραφές και 4 διαγραφές Μονοπρόσωπων ΕΠΕ, 6 εγγραφές μονοπρόσωπων ΙΚΕ, 226 εγγραφές και 282 διαγραφές Ομόρρυθμων εταιρειών καθώς και 9 εγγραφές Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.