2η Ενημερωτικη ημεριδα Ελιας στη Νεα Πετρα

Στη σημασία της σωστής ενημέρωσης των παραγωγών στάθηκε ο Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς

Η 2η ενημερωτική ημερίδα ελιάς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00  σε διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Πέτρας.  Σε αυτήν, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την ελαιοκομία, όπως η απειλή που προκαλεί το γλοιοσπόριο, τα νέα δεδομένα αντιμετώπισης του δάκου, λεπτομέρειες σχετικά με το Συμβουλευτικό πρόγραμμα Olive-X και διάφορα καλλιεργητικά θέματα που απασχολούν προς συζήτηση.

Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς «Ωφέλιμη για κάθε παραγωγό η ημερίδα που διεξάγεται στη Νέα Πέτρα»

Για την ημερίδα μίλησε στον «ΠτΘ» ο Γεωπόνος κ. Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, ο οποίος στάθηκε στη σημασία της σωστής ενημέρωσης των παραγωγών, «πλέκοντας» παράλληλα το εγκώμιο των διοικούντων του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Πέτρας για το γεγονός πως προχωρούν σε ετήσια βάση στη διεξαγωγή ενημερωτικών ημερίδων. «Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Νέας Πέτρας κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαζεύει τους παραγωγούς της ελιάς και πραγματοποιεί ένα ενημερωτικό σεμινάριο σχετικά με την ελαιοκομική περίοδο, την οποία θα έχουμε μπροστά μας» ήταν τα πρώτα λόγια του Κομοτηναίου γεωπόνου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους της διεξαγωγής αλλά και το περιεχόμενο της. «Το σεμινάριο αυτό διοργανώνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για το ποιες δουλειές θα κάνουμε, για το τι συνέβη πέρυσι με στόχο να μην συμβεί και φέτος. Δηλαδή συντελείται μία προεργασία ή πιο απλά μια ενημέρωση, για τα νέα δεδομένα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν τεχνογνωσία σε αυτό το κομμάτι για να μην κάνουν πειράματα. Παράλληλα τους παραθέτουμε μία σειρά καινούργιων υπηρεσιών ή προϊόντων που βγαίνουν στην αγορά για να είναι ενήμεροι για το τι συμβαίνει».

«Θεσμός η ημερίδα παρότι πραγματοποιείται σε παρεϊστικο επίπεδο»

Ο κ. Κουρουκεχαγιάς στάθηκε και στον τρόπο διεξαγωγής της ημερίδας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε τυπικό και επίσημο επίπεδο αλλά πιο πολύ σε «φιλικό» όπως εξήγησε, καταφέρνοντας να συγκεντρώνει κόσμο από την Ροδόπη και τον Έβρο. Παράλληλα επαίνεσε τους διοργανωτές για τη δράση τους, κάνοντας λόγο για την ιδιαίτερη φιλοξενία αλλά και την προετοιμασία τους, που έχει καταστήσει την ημερίδα αυτή μία γιορτή που λαμβάνει χώρα σε «παρεϊστικό επίπεδο και τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό».

«Η νέα διοίκηση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κινείται σε πολύ καλά επίπεδα ως προς την ενημέρωση των παραγωγών» 

Την ικανοποίηση του για την συμμετοχή ενεργών ανθρώπων στο νέο Διοικητικό Συμβούλιου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στάθηκε ο Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, καθώς «πλέον κινούμαστε σε καλό δρόμο, διότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που μέχρι τώρα δεν είχε ενεργό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, πλέον έχει την τύχη να έχει εκλεγμένους ανθρώπους που είναι δραστήριοι, όπως ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο Γιάννης Αμαξόπουλος, ο Νίκος Κολάτσος και άλλοι ακόμα. Εκτός από άριστοι επιστήμονες είναι άτομα που έχουν τρομερές ευαισθησίες, καταλαβαίνουν πως μας λείπει η ενημέρωση και πραγματοποιούν εκδηλώσεις με αποκορύφωμα αυτή που θα γίνει στις 14 με 18 Οκτωβρίου 2019, όταν και η πόλη μας θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το Πανελλήνιο Εντομολογικό συνέδριο». Αυτό το συνέδριο, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκεχαγιά «θα ανεβάσει το επίπεδο των ενδιαφερομένων που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο, καθώς θα απαρτίζεται από Επιστήμονες από όλη την Ελλάδα ενώ η Κομοτηνή θα έχει πολλά οφέλη από αυτό το συνέδριο». Σχετικά με τις ομιλίες που γίνονται για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, ο κ. Κουρουκεχαγιάς στάθηκε στο γεγονός πως εδώ και 3 χρόνια που έχουν ξεκινήσει οι ομιλίες σημειώνονται αυξήσεις παραγωγών ενώ ενεργοποιούνται περισσότεροι άνθρωποι. Επιπλέον, μας αποκάλυψε πως οι αρμόδιοι φορείς της Ροδόπης έχουν έρθει σε επαφή με αγροτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα ενώ υπάρχει πρόσκληση μάλιστα από την Ένωση Αγρινίου, την πιο οργανωμένη Ένωση, για να επισκεφτούν την περιοχή, να ανταλλάξουν απόψεις και να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.  

«Η μαζική στροφή προς την ελιά, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε οικονομικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια»

Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία μαζική στροφή του κόσμου στην δενδροφύτευση ελιάς, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κουρουκεχαγιά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει χιλιάδες δέντρα με ελιές σε όλη τη Θράκη. Σε 5 χρόνια θα υπάρχει τεράστια επάρκεια υλικού σε ελαιόλαδο. Άρα αυτό το “πάρε-δώσε”  θα είναι δύσκολο να συνεχιστεί και οφείλει ο κόσμος να το ξέρει, ειδικά αυτοί που θα φυτέψουν τα νέα δέντρα. Η προσφορά θα είναι τριπλάσια της ζήτησης, οπότε η τιμή που πουλιέται το ελαιόλαδο σήμερα στο νομό μας και αγγίζει τα 70 με 75 ευρώ το 15λιτρο δεν θα μπορεί να είναι σε αυτήν την τιμή μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δραματική πτώση και ο λόγος θα είναι αυτός» εξήγησε ο ίδιος ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας συλλογικών σχημάτων καθώς «αν δεν προχωρήσουμε στη δημιουργία ομάδων παραγωγών, συνεταιρισμών και τυποποίησης και να κοιτάξουμε την εξωστρέφεια για να βγει το προϊόν εκτός του νομού αλλά και στις γειτονικές χώρες, τότε δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα τα επόμενα χρόνια».

«Η συνταγογράφηση φαρμάκων είχε θετικές και αρνητικές συνέπειες»

Ερωτηθείς για την επίδραση του παραεμπορίου στην καθημερινότητα ο κ. Κουρουκεχαγιάς επισήμανε πως εξαιτίας των σοβαρών ελέγχων που γίνονται δεν παρατηρείται εισροή φυτοφαρμάκων από το εξωτερικό παρά σε κάποιες ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις, εξηγώντας παράλληλα την θετική επίδραση της συνταγογράφησης «καθώς έδωσε τη δυνατότητα στα καταστήματα και στους γεωπόνους να διακινούν ασφαλή φάρμακα» τονίζοντας όμως παράλληλα και τις επιπτώσεις που έχει φέρει αυτό το μέτρο που «έκοψε τη δυνατότητα των ερασιτεχνών να έχουνε πρόσβαση σε αυτά. Ένας μικροκαλλιεργητής που έχει 30-40 δέντρα, αν δεν είναι πιστοποιημένος ψεκαστής ή αν δεν είναι γραμμένος σε κάποιο Αγροτικό Μητρώο δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα αμέσως  και αναγκάζεται για αυτήν την δουλειά να μπει σε μία άλλη διαδικασία για να το κάνει αυτό».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.