5ο Ανταμωμα Μπογαλικιωτων: Ηταν ολοι εκει

«Ξεχείλισε» από κόσμο και ζωή η αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής

Κάθε προηγούμενο, από άποψη κόσμου αλλά και ποιοτικού αποτελέσματος, ξεπέρασε το 5ο Αντάμωμα Μπογαλικιωτών που πραγματοποιήθηκε φέτος στον οικισμό της Ξυλαγανής.
 

Το βράδυ του Σαββάτου, 27 Ιουλίου ήταν αφιερωμένο στους απανταχού Μπογαλικιώτες, που αποδεχόμενοι την πρόσκληση των διοργανωτών, δηλαδή του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής, κατέφθασαν από όλα τα σημεία της χώρας, δίνοντας ζωή στον οικισμό του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών.
 

Περισσότερα από 1500 άτομα ανταμώθηκαν στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής, όπου έλαβε χώρα το παραδοσιακό γλέντι που τα είχε όλα. Μουσική από το παραδοσιακό σχήμα «Θρακόμελο», αλλά και την συνοδεία της χορωδίας του Συλλόγου Πατεράδων, υπό την διεύθυνση της κ. Χριστίνας Αποστολίδου, εκλεκτές γεύσεις δια χειρός των μελών του Συλλόγου Γυναικών Ξυλαγανής και πολύ χορό, από τα χορευτικά τμήματα των καλεσμένων συλλόγων, ήτοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαφειοχωρίου «Αγ. Γεώργιος», του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Αθανασίου Δράμας «Βοϊράνη», του Πολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» Ν. Έβρου και των «δικών μας» Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών και Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής.
 

Την διοργάνωση που τελούσε υπό την αιγίδα του δήμου Μαρωνείας Σαπών και της Περιφέρειας ΑΜΘ, τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Μαρώνειας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, εκπρόσωπος του εκλεγμένου δημάρχου κ. Ντίνου Χαριτόπουλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Μαρωνείας Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης.
 

Εκ μέρους των διοργανωτών τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η κ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου, η οποία τους ευχαρίστησε όλους θερμά, κρατώντας ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν εντατικά για την προετοιμασία του Ανταμώματος. 

Ευριπίδης Στυλιανίδης «Τα μάτια του μέλλοντος φέρνουν δύναμη μέσα από την ιστορία του παρελθόντος» 

Στην επιτυχία της διοργάνωσης στάθηκε στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος στάθηκε στην πολυπληθή παρουσία ντόπιων αλλά και επισκεπτών που γέμισαν την αυλή του Δημοτικού Σχολείου. «Αυτό που γίνεται απόψε στην Ξυλαγανή δεν έχει ξαναγίνει» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει την αξία της αγάπης για τον τόπο και της εμπιστοσύνης στη δύναμη της ρίζας. «Μπράβο σε όλους τους διοργανωτές και τους φιλοξενούμενους συλλόγους που καταφέρνουν να περάσουν τα μηνύματα της παράδοσης» συνέχισε για να επισημάνει πως «τα μάτια του μέλλοντος φέρνουν δύναμη μέσα από την ιστορία του παρελθόντος». 

Γιάννης Σταυρίδης «Ο πολιτισμός είναι υπόθεση όλων και πολλών» 

«Μία εικόνα χίλιες λέξεις» είπε ξεκινώντας τον δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης ο οποίος έθεσε ως παράδειγμα την διοργάνωση αυτή για να τονίσει πως «ο πολιτισμός δεν είναι υπόθεση ενός, δύο ή δέκα ατόμων, είναι υπόθεση όλων και πολλών». Ο κ. Σταυρίδης συνεχάρη τους διοργανωτές για την προσπάθεια τονίζοντας πως «αυτοί (οι πολιτιστικοί σύλλογοι) που έχουν μέσα την παράδοσή τους, τρέφουν τον πολιτισμό και θέλουν να τον αναδείξουν, λειτουργώντας ως πυλώνες διασύνδεσης, μεταφοράς και μετάδοσης αυτής της βαριάς πολιτιστικής κληρονομίας».
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η κ. Κατερίνα Μαλούση, οι διοργανωτές έδωσαν αναμνηστικές πλακέτες στο σύνολο των προέδρων των Συλλόγων που συμμετείχαν, καθώς και στην δασκάλα της χορωδίας του Συλλόγου Πατεράδων κ. Χριστίνα Αποστολίδου. Κατά την παραλαβή μάλιστα των αναμνηστικών ανακοινώθηκε δια στόματος των μελών του Συλλόγου Βαφειοχωρίου «Αγ. Γεώργιος» πως το επόμενο αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί στο Βαφειοχώρι του Νομού Κιλκίς, απευθύνοντας ευρεία πρόσκληση συμμετοχής σε όλους τους παρευρισκόμενους.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 1500 σκόρδα, που είχαν επιμεληθεί ειδικά τα μέλη των διοργανωτών Συλλόγων, «συνοδεύοντάς» τα με παραδοσιακή συνταγή, δόθηκαν στο σύνολο των παρευρισκομένων, με στόχο να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα πολλοί εκ αυτών εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να τα σπείρουν, «διασπείροντας» το προϊόν «σήμα κατατεθέν» του χωριού στα μέρη τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.