Παρουσίαση βιβλίου: «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη…» του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου

Παρουσίαση βιβλίου: «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη…» του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου

Το βιβλίο του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου με τίτλο «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη» παρουσιάζεται την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 19:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα. Η παρουσίαση διοργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Σύλλογο Κρητικών Λάρισας «Ο Ψηλορείτης», τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Άνεμος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
> Ελένη Αναστασοπούλου, Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
> Κώστας Σπανός, εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου
> Ευτυχία Καψαλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αποσπάσματα από το λεύκωμα θα διαβάσει η Κατερίνα Χατζημαρκάκη, πολιτισμολόγος, θεατρική συγγραφέας-ηθοποιός
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και με τον συγγραφέα.

Είσοδος ελεύθερη.


Στο λεύκωμα του Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου, το οποίο κυκλοφορεί από το 2017, μέσα από πλούσιο υλικό αποτυπώνονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της Κρήτης.

«Κρήτη, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Τίποτα δεν είναι όμοιο µε κάποιο άλλο. Τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς. Βουνό, κάμπος, θάλασσα, όλα πλάι πλάι. Τη µια βρίσκεσαι στον χιονισμένο Ψηλορείτη, στις Μαδάρες, στο οροπέδιο του Λασιθίου και την επομένη έρχεσαι αντιμέτωπος µε το καυτό Λιβυκό. Το χέρσο τοπίο το διαδέχονται καταπράσινες φυτείες µε ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα. Στην πέτρινη αγριάδα της νοτιοδυτικής ακτογραμμής, μικρές πανέμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές εισχωρούν στον βράχο προσφέροντας γαλήνη.
Και στη µέση ο άνθρωπος. Με συνεχή παρουσία στο νησί από τη νεολιθική εποχή µέχρι τις µέρες µας, ο άνθρωπος, ο δηµιουργός της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τις περιόδους των µεγάλων ανατάσεων (µινωικός πολιτισµός, κρητική αναγέννηση, αγώνες για τη λευτεριά) διαδέχονταν εποχές σκοτεινές, σκληρές και επώδυνες.
Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποί της έβρισκαν πάντα τη δύναµη να συνεχίζουν…», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται:
> Πλούσιο φωτογραφικό υλικό
> Πληροφορίες για τα ήθη, τα έθιµα, τη χλωρίδα, την πανίδα, τη διατροφή, τη µυθολογία, τα αρχαιολογικά ευρήµατα και την ιστορία της Κρήτης, καθώς και κείµενα που αφορούν πρόσωπα από την Κρήτη που έµειναν στην ιστορία
> Κείµενα λογοτεχνών, περιηγητών και επισκεπτών
> Ποιήµατα, τραγούδια και µαντινάδες

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο ∆ηµήτρης Χατζηκωνσταντίνου γεννήθηκε το 1956 στη Χάλκη Λάρισας.  Είναι συνταξιούχος δάσκαλος και τα 35 τελευταία χρόνια ζει στο Ηράκλειο.
Το 1995 συµµετείχε στη συντακτική οµάδα του βιβλίου Ιστορία της Κρήτης για το δηµοτικό σχολείο.
Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγηµάτων Το µονόστηλο (2001) και Terra Santa (2004), τα µυθιστορήµατα Τετράδια ονείρων (2006) και Ετούτο είν’ ωκεανός (2013) και το παιδικό Ήλιε µου παραµυθά (2011).
Από τις εκδόσεις Μεταίχµιο έχει κυκλοφορήσει σε επιµέλειά του το Ηµερολόγιο 2010: Κρήτη – Ένα καράβι τρικάταρτο.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία, Πολιτισμός
978-618-03-1078-8

 


Σχολιάστε εδώ