National Geographic: «Φάε σαν θεός στο ηλιόλουστο νησί της Νάξου!»

National Geographic: «Φάε σαν θεός στο ηλιόλουστο νησί της Νάξου!»

«Φάε σαν θεός στο ηλιόλουστο νησί της Νάξου!» είναι ο εμπνευσμένος τίτλος του εντυπωσιακού άρθρου που πρόσφατα δημοσίευσε ο διεθνής διαδικτυακός τόπος του National Geographic.  

Η δημιουργός του άρθρου που έλαβε έγκαιρη ενημέρωση από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προορισμού, δηλώνει εντυπωσιασμένη με τη γαστρονομική κουλτούρα του μεγαλύτερου νησιού των Κυκλάδων που «συμπυκνώνει την ιστορία χιλιάδων ετών στην καθημερινή διατροφή και το διαιτολόγιο του τόπου».

Kokoras me makaronia (rooster braised in red sauce) is one of Naxos’s traditional dishes served best at a traditional family taverna.

Με τις ευλογίες του Θεού Διονύσου, η Νάξος προσφέρει μία ανεξάντλητη  ποικιλία από τοπικά προϊόντα όπως πατάτες, τυροκομικά, ελαιόλαδο, μέλι και κίτρο. Σύμφωνα με το άρθρο, οι πρώτες ύλες αυτές τροφοδοτούν μία σειρά από μοναδικές συνταγές όπως κόκορας με μακαρόνια και το νόστιμο «μελαχρινό», που θα θυμάται για πάντα ο ταξιδιώτης.

«Η  συνεχής ανάδειξη από ΜΜΕ διεθνούς βεληνεκούς αποτελεί για τον προορισμό τη μεγαλύτερη πιστοποίηση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που παρέχει», δήλωσε ο νέος Δήμαρχος του νησιού, κ. Δημήτρης Λιανός αναφορικά με το ιδιαίτερα κολακευτικό αφιέρωμα που φιλοξενεί η «Βίβλος» του ποιοτικού ταξιδιώτη, Nationalgeopraphic.com με 19,5 εκατομμύρια επισκέπτες παγκοσμίως και 12,7 εκατομμύρια επισκέπτες στις ΗΠΑ.

 


Νάξος, αυτάρκης στα αγαθά της…

Η Νάξος ήταν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αυτάρκης στα αγαθά της λόγω του μεγέθους της, της κεντρικής θέσης της στο Αιγαίο και του φυσικού πλούτου της. Γνωστά σε όλο το Αιγαίο ήταν τα φρούτα, το λάδι, ενώ το κρασί της το παρομοίαζαν με το νέκταρ που έπιναν οι θεοί.

Η εύφορη γη του νησιού συνεχίζει να προμηθεύει με αγνά υλικά το ναξιώτικο τραπέζι, ενώ εκατοντάδες είναι οι παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά στα χέρια των νοικοκυρών και έχουν συντελέσει στη δημιουργία πλήθους γευστικών πιάτων.

Τα μοναδικά τυριά της Νάξου

Η Νάξος είναι διάσημη για τα μοναδικά τυριά της, όπως αρσενικό, γραβιέρα Νάξου, μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ανθότυρο, αφρομυζήθρα Νάξου, θηλυκοτύρι, κεφαλοτύρι, κοπανιστή, λαδοτύρι, μανούρι.

Επίσης, η Νάξος παράγει εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι και καλό κρασί και η ελληνική μυθολογία θέλει το Διόνυσο, το θεό του κρασιού και της διασκέδασης, να γεννιέται στη Νάξο και να φυτεύει το πρώτο κλίμα ως προστάτης της. Οι οινοποιήσιμες ποικιλίες που υπάρχουν στη Νάξο είναι κυρίως το Αηδάνι, το Ποταμήσι, το Φωκιανό, η Μαντηλαριά και τοπικές ποικιλίες.

Οι επιτραπέζιες ποικιλίες που συναντιόνται κυρίως είναι το Ροζακί, η Σουλτανίνα και η Φράουλα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η παραγωγή ελιάς και λαδιού στη Νάξο.

Τα παραδοσιακά γλυκά της Νάξου

Ξεχωριστή, όμως, θέση στον γαστρονομικό παράδεισο της Νάξου κατέχουν και τα γλυκά. Οι συνταγές τους περνούν από μητέρα σε κόρη και φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο και αγνά υλικά της ναξιώτικης φύσης.

Ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά γλυκά της Νάξου είναι το μελαχρινό. Πρόκειται για μία ντόπια καρυδόπιτα, που περιέχει μικρή ποσότητα από το τοπικό ποτό κίτρο και η οποία σερβίρεται συνήθως με παγωτό καϊμάκι (φτιαγμένο από πρόβειο γάλα).

Ναξιώτικη πατάτα

Ένα από τα πιο ποιοτικά και νόστιμα προϊόντα που καλλιεργούνται στη Νάξο και ειδικότερα στον κάμπο Λιβάδι είναι η πασίγνωστη ναξιώτικη πατάτα.

Το Γλινάδο αλλά και τα υπόλοιπα Λιβαδοχώρια παράγουν μεγάλες ποσότητες πατάτας, ώστε μπορούν να εξάγουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η μεγάλη παραγωγή πατάτας στην περιοχή, ξεκίνησε από το 1953 με την ίδρυση του Κέντρου Σποροπαραγωγής, που σήμαινε ότι η εύφορη πεδιάδα του Λιβαδιού επιλεγόταν επισήμως από το κράτος να παράγει κρατικό πατατόσπορο, ο οποίος θα διοχετευόταν σε αγορές του Εσωτερικού.

Από τότε η συστηματική μονοκαλλιέργεια του πατατοσπόρου εξοβέλισε τα περισσότερα από τα υπόλοιπα καλλιεργούμενα είδη, και η πατάτα έγινε ένα πολύ προσοδοφόρο προϊόν για τους κατοίκους της περιοχής.

Η Ναξιώτικη πατάτα διατίθεται σε όλα τα μαγαζιά του χωριού Γλινάδο, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα της υπόλοιπης Νάξου και της Αθήνας.


Με πληροφορίες και από το naxos.gr

Φωτο: nationalgeographic.com / Melachrino, a dense walnut cake moistened with Kitron, is the perfect dessert for any meal on Naxos. COURTESY NIKOS ANAGNOSTOPOULO, TAVERNA AXIOTISSA

 


Σχολιάστε εδώ