Τη μέρα που οι ΗΠΑ γράφουν μια μαύρη σελίδα στην Ιστορία τους μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, η Γερουσία επικύρωσε την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν. Ο Ντόναλντ Τραμπ -για πρώτη φορά- έκανε λόγο για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν , έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ , κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας και της Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία διακόπηκε από την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο. Ωστόσο ήταν δεκάδες οι γερουσιαστές και περισσότερα από 100 τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιτάχθηκαν στην επικύρωση της νίκης Μπάιντεν.

Μετά τις πρωτοφανείς ταραχές που ξέσπασαν χθες στην Ουάσινγκτον και την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές επικύρωσαν το αποτέλεσμα, με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο της χώρας, Μάικ Πενς, να ανακοινώνει πριν λίγο την απόφαση. 

Η Γερουσία υπερψήφισε την επικύρωση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 3ης Νοεμβρίου, ύστερα από τις αιματηρές εικόνες που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει λόγο για πρώτη φορά ομαλή μετάβαση της εξουσίας.Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία απέρριψαν τις ενστάσεις που είχαν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια υπέρ του Μπάιντεν.

Ομαλή μετάβαση εξουσίας υπόσχεται ο Τραμπ

Αντιδρώντας μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, ο Ντόναλντ Τραμπ -για πρώτη φορά- έκανε λόγο για ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δήλωσε ότι, παρόλο που διαφωνεί απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου».

«Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι θα μετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Ενώ το αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με τις εκλογές.

 

Δεν αποδεχόταν την ήττα λίγες ώρες πριν

Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία που είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσουν ώθηση οι υποστηρικτές του και να εισβάλουν στο Καπιτώλιο.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ» δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που χρηματοδοτήθηκε από εκστρατεία στην περιοχή του πάρκου Ellipse, κοντά στον Λευκό Οίκο -λίγο πριν ξεσπάσουν οι ταραχές- ισχυριζόμενος χωρίς αποδείξεις ότι «εκατοντάδες χιλιάδες» άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

«Θα σταματήσουμε την κλοπή» δήλωσε, ενώ σε αντίστοιχο ύφος κινήθηκαν τα μηνύματα που απηύθυνε στους οπαδούς του ενώ αυτοί αμαύρωναν το ιστορικό κτίριο του Καπιτωλίου.

«Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως» είπε, πέρα από κάθε πραγματικότητα και παρά την απουσία αποδεικτικών στοιχείων που να υποστηρίζουν την υπόθεση της εκλογικής απάτης.

Όσα προηγήθηκαν στη Γερουσία

Νωρίτερα, η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία (92 έναντι 7 ψήφων) πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί η κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Πενσιλβάνια, συνεχίζοντας μια διαδικασία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

Η κίνηση οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης της ολομέλειας του Κογκρέσου που εξέταζε να κυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές και νέες, χωριστές συνεδριάσεις των δύο σωμάτων του. Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί της ένστασης συνεχίζεται και η ολομέλεια του Κογκρέσου θα συγκληθεί και πάλι αφού ολοκληρωθεί.

Αφού έγινε γνωστό το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας, ο Μιτς Μακόνελ, ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ανέφερε πως δεν αναμένει άλλες ενστάσεις στην κύρωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας του εκλεκτορικού σώματος.

Προάγγελος και των επόμενων ψηφοφοριών για τους εκλέκτορες που αμφισβητούν οι αμετανόητοι γερουσιαστές – υποστηρικτές του Τραμπ, αν και φυλλορροούν μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Νωρίτερα, η Γερουσία με 93 ψήφους έναντι 6 απέρριψε το αίτημα ρεπουμπλικανών γερουσιαστών να μην επικυρωθούν οι εκλέκτορες στην Αριζόνα υπέρ του Τζο Μπάιντεν.

Η απόφαση και το εύρος του αποτελέσματος αποτελούν προάγγελο για το τελικό αποτέλεσμα και στις υπόλοιπες πολιτείες για τις οποίες εγείρουν ενστάσεις οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που εξακολουθούν να ακολουθούν την σκληρή γραμμή Τραμπ, παρά τα αποτρόπαια επεισόδια και την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο.

Ορισμένοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που είχαν αρχικά εγείρει ενστάσεις, άλλαξαν γραμμή μετά τα επεισόδια και την εισβολή και ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης των αποτελεσμάτων. Τουλάχιστον 12 γερουσιαστές είχαν προσυπογράψει τις ενστάσεις αλλά στην πρώτη ψηφοφορία απέμειναν έξι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε — λίγη ώρα μετά τη Γερουσία — πρωτοβουλία συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να μην κυρωθεί η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα, σε μια ψηφοφορία που καθυστέρησε για αρκετές ώρες εξαιτίας της εισβολής οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο χθες Τετάρτη.

Το σώμα απέρριψε την ένσταση με 303 ψήφους έναντι 121. Αφού ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινούσε πλέον η κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων, της ολομέλειας του Κογκρέσου, για να κυρωθούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων πολιτειών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ