Ασφαλώς και είναι δείγμα των αλλοπρόσαλλων καιρών οι απειλές κατά των παιδιάτρων. Δείγμα και της αντικανονικότητας της ζωής μας, στην οποία έβαλε η πανδημία όλες τις κοινωνίες. Είναι κι από την άλλη οι κυβερνητικές συμπεριφορές, σε όλο τον πλανήτη, που προκαλούν. Δεν δικαιολογούνται φυσικά οι διάφοροι ταραμένοι, που απειλούν τους παιδίατρους επειδή είπαν την επιστημονική γνώμη τους για τα εμβόλια.

Διότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να δεχτούν ότι τις ιατρικές γνώμες τις λένε οι γιατροί και όχι άλλοι. Όταν έφτασαν στο σημείο να βρίζουν έναν από τους πιο καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες μας, τον Κύπρο Νικολαϊδη, επειδή τόλμησε να ομολογήσει ότι λόγω της προσωπικής περιπέτειας της υγείας του το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού ήταν λύτρωση, ε, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να περιμένουμε πως κάποια στιγμή θα τους φωτίσει ο Θεός, αφού δεν τους φωτίζει η επιστήμη. Ούτε Θεός, ούτε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάτι με την περίπτωσή τους.

Όμως, από την άλλη, δεν γίνεται χθες πηγαίνοντας γραφείο το πρωί να βλέπω ουρές πολιτών έξω από τα φαρμακεία, μέσα στο λιοπύρι, να περιμένουν για το υποχρεωτικό rapid test, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι όσοι δεν έκαναν εμβόλιο θα περάσουν από βασανιστήρια για να μάθουν γράμματα. Εντάξει, το είπαμε ξανά και ξανά, πρέπει να κάνουν όλοι το εμβόλιο, πρέπει να ακούσουν τους επιστήμονες κι όχι τους συνωμοσιολόγους, πρέπει να διαχωρίσουν τις φημολογίες από τις αλήθειες. Αλλά, όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο ακόμα δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξοντωθούν. Ούτε να εκτίθενται στα μάτια της κοινωνίας ως να είναι εχθροί της. Να ενημερωθούν πρέπει. Και την ευθύνη για την ενημέρωση τους την έχει το κράτος. Με το να τους υποχρεώνει να πληρώνουν τεστ κάθε τρεις μέρες, να στέκονται ουρές στα πεζοδρόμια του καύσωνα (με κλειστά τα μισά φαρμακεία λόγω αδειών), αυτό που θα πετύχει θα είναι να ενισχύσει τον σκληρό πυρήνα των αρνητών. Με ανθρώπους που δεν είναι αρνητές, δεν είναι εκ πεποιθήσεως αντιεμβολιαστές (ας σημειωθεί ότι στην Κύπρο δεν είχαμε ποτέ μεγάλο αντιεμβολιαστικό κίνημα) αλλά προβληματίζονται από τον βομβαρδισμό πληροφοριών και ασαφειών που φτάνουν κοντά τους, και τελικά θα μετατραπούν σε σκληροπυρηνικούς αρνητές για να είναι κόντρα με το κράτος που θέλει να τους εκδικηθεί ή να τους απομονώσει.

Δεν νομίζω να πιστεύει κανένας ότι έχουμε στην Κύπρο 188.000 πολίτες που ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν εμβολιάστηκαν για διάφορους λόγους. Είτε γιατί δεν πείσθηκαν από τους επιστήμονες για την ασφάλεια, είτε γιατί πείσθηκαν από τον πνευματικό τους ή από τον γιατρό τους (ναι, υπάρχουν και γιατροί που συμβουλεύουν κόσμο να μην εμβολιαστεί), είτε γιατί πίστεψαν τους διάφορους κινδύνους που αραδιάζει αβάσιμα και αβασάνιστα ο καθένας. Το ερώτημα είναι, το κράτος που δίνει τόση σημασία στον εμβολιασμό γνωρίζει γιατί δεν εμβολιάζονται και ποιοι; Θα μπορούσε να κάνει μια μεγάλη έρευνα και να εντοπίσει, να ομαδοποιήσει όσους διαφωνούν. Για να μπορέσει στη συνέχεια να τους πλησιάσει και να τους δώσει τις απαντήσεις που χρειάζονται.

Η Ευρώπη έφτασε ήδη σε εμβολιαστική κάλυψη το 60%. Η Κύπρος έφτασε το 65,3% του ενήλικου πληθυσμού (το 73,8% με την πρώτη δόση). Από τους 188.000 ανεμβολίαστους στην Κύπρο, οι 129.000 περίπου είναι άτομα ηλικίας 18-39 ετών. Δηλαδή, νέοι άνθρωποι. Αυτούς τους νέους πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα τους πείσει να εμβολιαστούν αν τους πιέζει και τους εκβιάζει; Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει. Εξάλλου, δεν είχε ποτέ στόχο για 100% εμβολιασμών. Αφού φτάνουμε σύντομα στο 73,8% σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος να γίνουν μελέτες και στοχεύσεις παρά να βάζουν όλο τον κόσμο στο ίδιο καζάνι να τον ψήνουν λες και είναι όλοι εχθροί που πρέπει να πολεμηθούν.  

  • Θα μου πείτε, τι σχέση έχει η φωτογραφία με το θέμα. Ε, να μας πουν όσοι έκαναν διαδηλώσεις στη Λήδρας και φώναζαν ότι σε αυτή την ιστορία ο διχοτομιστής είναι ο Αναστασιάδης και οι Ελληνοκύπριοι, και δεν βγάζουν κιχ για όσα κάνει ο Τατάρ με την Άγκυρα.

[email protected]