«Άδοξο» τέλος στην κατάθεση του τέως Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη στην  Ερευνητική Επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις.

Συγκεκριμένα μετά από ένα μικρό πρόλογο επέλεγε την σιωπή σε οποιαδήποτε ερώτηση της Ερευνητικής Επιτροπής, προβάλλοντας τα συνταγματικά του δικαιώματα ο Δημήτρης Συλλούρης. Ήταν αναπόφευκτο να διακοπή η κατάθεση του.

Χωρίς να απαντήσει σε καμιά ερώτηση, που του υποβλήθηκε από την Ερευνητική Επιτροπή των Κατ’ Εξαίρεση Πολιτογραφήσεων Αλλοδαπών Επενδυτών και Επιχειρηματιών, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη η κατάθεση του τέως Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη.

Ο κ. Συλλούρης, ο οποίος βρέθηκε στις 14:30 ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, διάβασε μία γραπτή δήλωση και ακολούθως ανέφερε ότι δεν θα απαντήσει σε καμία ερώτηση, λέγοντας ότι θα ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, δεδομένου ότι δεν έχει καμία ενημέρωση, σχετικά με την πρόοδο των αστυνομικών ερευνών σε σχέση με την παράνομη βιντεογράφησή του από το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera, στις 30 Οκτωβρίου του 2020, είναι αναγκασμένος ενώπιον της Επιτροπής να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, με βάση τη συμβουλή του δικηγόρου του.

«Αυτή θα είναι η απάντησή μου σε όλες τις ερωτήσεις, που προτίθεστε να μου υποβάλλεται», είπε.

 

 

Διευκρίνισε ότι η εν λόγω στάση του, η οποία όπως ανέφερε, «είναι απόλυτα θεμιτή και νόμιμη με βάση το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υιοθετείται εξ ανάγκης και μετά λύπης μου, πλην όμως δεδομένης της μη διάπραξης από πλευρά μου οποιουδήποτε αδικήματος, είμαι αναγκασμένος να τηρήσω τη στάση αυτή, ώστε να προστατεύσω κατά το καλύτερο και ενδεδειγμένο τρόπο τα νομικά μου δικαιώματα».

«Το δικαίωμα της σιωπής για υπόπτους και κατηγορούμενους είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», λέει ο Μ. Νικολάτος

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Μύρων Νικολάτος, είπε από την πλευρά του ότι «το δικαίωμα της σιωπής, για υπόπτους και κατηγορούμενους, είναι θεμελιωμένο και βασίζεται στον νόμο», σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ερευνητική Επιτροπή δεν είναι Δικαστήριο.

Ενημέρωσε τον κ. Συλλούρη πως θα του υποβάλλονταν όλες οι ερωτήσεις και ότι θα είχε το δικαίωμα να μην απαντήσει.

Μεταξύ των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν στον τέως Πρόεδρο της Βουλής από τον κ. Νικολάτο ήταν αν εξουσιοδοτήθηκε από τον Πρόεδρο να παρουσιαστεί ως Σύμβουλός του για τις επενδύσεις στο εξωτερικό, εάν συμμετείχε σε συνεδρία και με ποια ιδιότητα, αν πήγε προσκεκλημένος και ποιος κάλυψε τα έξοδα.

Επιπρόσθετα, ρωτήθηκε εάν ο ίδιος ή κάποιο μέλος της οικογένειας του είχε σχέση με εργοληπτικές εταιρείες, εάν βρέθηκε ποτέ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με αλλοδαπό επενδυτή ή επιχειρηματία για να συζητήσει  την αίτησή του και να τον βοηθήσει να εγγραφεί, αν αποκόμισε τόσο ο ίδιος όσο και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του  οικονομικό ή άλλο όφελος από το ΚΕΠ, καθώς και αν έχει ασκήσει πίεση από τη θέση του, για την προώθηση κατ` εξαίρεση πολιτογράφησης επενδυτή.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάτος ρώτησε εάν υπήρχε συνεργασία μεταξύ του ιδίου και κάποιου άλλου μέλους του κράτους για κατ` εξαίρεση πολιτογράφηση, εάν εκ της θέσεως του ήταν θεμιτό να συμμετέχει στις κατ` εξαίρεση πολιτογραφήσεις και  ποια η σχέση του με τον Κύπρο Κυπριανού, το όνομα του οποίου αναφέρει στο βίντεο και ποια η ανάμιξη του στο ΚΕΠ.

Τέλος, ρωτήθηκε αν στο παρελθόν έχει επικοινωνήσει με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων και με ποιους , αφού στο βίντεο φαίνεται να δεσμεύεται πως αν δεν γινόταν η δουλειά στην Κύπρο θα επικοινωνούσε με άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων.

Σημειώνεται πως ο Δημήτρης Συλλούρης δεν απάντησε σε καμιά από τις ερωτήσεις του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, ασκώντας το συνταγματικό δικαίωμα του της σιωπής, όπως είχε αρχικά αναφέρει.

Εξάλλου, από τις 16:15 καταθέτει ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος επίσης παρουσιάζονταν στο επίμαχο βίντεο του Al Jazeera για τις πολιτογραφήσεις και παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα, μετά την προβολή του βίντεο.