Η ιστορική οδός Τρικούπη (από την Πλατεία Δημαρχίας μέχρι τον κυκλικό κόμβο του ΟΧΙ), στην εντός των τειχών πόλη, αλλάζει, τα πεζοδρόμια γίνονται ισόπεδα με το οδόστρωμα για να είναι προσβάσιμα σε πεζούς και ΑμεΑ, οι όψεις των κτηρίων εξωραΐζονται, αναβαθμίζεται ο φωτισμός και ο αστικός εξοπλισμός, υπογειοποιούνται οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και φυτεύονται νέες δεντροστοιχίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Δήμος Λευκωσίας προχώρησε στις 18 Νοεμβρίου 2021 στην προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Ανάπλαση Περιοχής Συνοικίας Δημιουργικών Επιχειρήσεων – Συντήρηση / Αποκατάσταση Όψεων και Ανάπλαση Δρόμων – Υπογειοποίηση Δικτύωση Κοινής Ωφελείας – Φάση Α1».

Όπως αναφέρεται, το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων και στη διευκόλυνση της διακίνησης πεζών και ΑμεΑ, με στόχο την προσέλκυση και εγκατάσταση νέων δημιουργικών δραστηριοτήτων στο κέντρο της Λευκωσίας.

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει: Συντήρηση / Αποκατάσταση όψεων κτιρίων σε 51 τεμάχια, στα οποία περιλαμβάνονται 17 διατηρητέα κτήρια. Ανάλογα με την κατάσταση κάθε οικοδομής θα γίνουν και οι απαραίτητες εργασίες, επανασχεδιασμό δρόμου και πεζοδρομίων τα οποία θα κατασκευαστούν σε ενιαίο υψόμετρο με εφαρμογή τελικής επιφάνειας από γρανιτόλιθο. Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο των νέων σχεδιασμών εφαρμόζονται νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με εφαρμογή νέας οριζόντιας και κάθετης οδικής σήμανσης, με δημιουργία πέντε νέων διαβάσεων πεζών.

Το έργο περιλαμβάνει επίσης, εγκατάσταση νέου, σύγχρονου οδικού φωτισμού, εγκατάσταση νέου ολοκληρωμένου υπόγειου δικτύου υδροσυλλογής όμβριων υδάτων, ανακατασκευή αποχετευτικού δικτύου ΣΑΛ σε νέα υψόμετρα, καθώς και  υπογειοποίηση των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τοποθέτηση νέου, σύγχρονου αστικού εξοπλισμού, φύτευση παρόδιας δεντροστοιχίας κ.α.

Το Έργο έχει εκτιμώμενη αξία €4.200.000 συν Φ.Π.Α.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, από Εθνικούς Πόρους και από τον Δήμο Λευκωσίας