Η από καιρό αναμενόμενη πρόσκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα για την επανέναρξη των «διερευνητικών επαφών», μια διαδικασία που κρατάει πολλά χρόνια και σταμάτησε, με ευθύνη της Άγκυρας το 2016, είναι πια γεγονός. Τώρα θα δούμε αν θα αρχίσουν ξανά (που έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής) πόσο θα διαρκέσουν και πού θα οδηγήσουν.  

Καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει ότι ο δρόμος του διαλόγου μεταξύ των κρατών είναι η μοναδική επιλογή προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο κάποιας σύγκρουσης με απρόβλεπτο αποτέλεσμα. Διάλογος όμως που να γίνεται κάτω από καλές προθέσεις και προϋποθέσεις και όχι διάλογος κάτω από απειλές. Και κατά τα φαινόμενα η Αθήνα θα βρεθεί δυστυχώς σε καθεστώς μεγάλης πίεσης, αφού σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις η Τουρκία θα προσέλθει στο διάλογο μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να λάβει άφεση αμαρτιών για την αδιάλειπτη πειρατική συμπεριφορά της, στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο.   

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι απολύτως βέβαιο πως η Τουρκία θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητήματα που για την Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσαν και αποτελούν κόκκινες γραμμές. Μόλις πριν λίγες μέρες ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν (όπως διαβάζουμε στο skai.gr), δήλωσε σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της «Γαλάζιας Πατρίδας» της Τουρκίας. Αναφέρθηκε ακόμα σε «ορισμένες χώρες» οι οποίες όπως είπε, με δηλώσεις και κινήσεις τους κλιμάκωσαν την ένταση και ισχυρίστηκε πως η χώρα του δεν υποχωρεί αλλά κινείται με βάση την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο (κοίτα να δεις ποιοί  μιλούν για διάλογο). «Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Ωστόσο είναι προφανές ότι τηρούμε μια συνετή στάση. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα», ανέφερε ο Αλτούν.

Ήδη η Άγκυρα με τρεις Navtex ζητά την ακύρωση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και την Ικαρία!. Ταυτοχρόνως η Άγκυρα απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων. Δυστυχώς, είναι αδύνατο η Τουρκία, ακόμα και στον 21ο αιώνα, να επιδιώξει ειρηνική συνεννόηση με τους γείτονές της χωρίς να επιβάλει τους όρους που υπαγορεύει!

 

Κυπριακό ώρα μηδέν

Στη Λευκωσία μετά την πρώτη άτυπη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ (η οποία διακατέχεται από έντονα φιλοτουρκικά αισθήματα), φαίνεται να βαδίζουμε ολοταχώς (απρόθυμα ή και να συρόμαστε) σε μια νέα πενταμερή. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε είτε τη διολίσθηση στις «Νέες Ιδέες» Τατάρ για λύση δύο κρατών και τη συνταγή ενός μελλοντικού διαζυγίου μέσω συνομοσπονδίας (για να έχουν λόγο και στις σημερινές ελεύθερες περιοχές οι Τούρκοι), είτε το οριστικό ναυάγιο, το οποίο ακόμα κι αν δεν το χρεωθεί η δική μας πλευρά θα σημαίνει την οριστική διχοτόμηση του νησιού (ίσως και προσάρτηση των κατεχομένων) και τη μονιμοποίηση των τουρκικών πειρατικών επιδρομών στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το πολιτικό προσωπικό της αντιπολίτευσης στη Κύπρο έριξε όλα τα «όπλα» του στη μάχη κατά της διαφθοράς των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του νησιού, στοχεύοντας κατευθείαν το προεδρικό. «Οι φιλότουρκοι μεσολαβητές χρησιμοποιούν τη διαφθορά για να επιβάλουν αντεθνική λύση στην Κύπρο… Δεν είμαι αισιόδοξος για την Κύπρο. Η διαφθορά είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια …επίλυσης του Κυπριακού», γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου. Και διερωτάται: «Είναι δυνατόν, εκβιαζόμενοι πολιτικοί να αποφασίσουν για την τύχη του νησιού;» Και προφανώς έχει απόλυτο δίκαιο. Ξένος αξιωματούχος δηλώνει σύμφωνα με τον Μανώλη Κοττάκη: «Θα εξευτελίσουμε τον Αναστασιάδη ως την πενταμερή διάσκεψη». Σημειώνει ακόμα: «Ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι ο στόχος. Όχι ο Αναστασιάδης…».

Ασφαλέστατα η διαφθορά υπάρχει και έχει κτυπήσει κόκκινο στην ημικατεχόμενη Κύπρο (όσοι θυμόμαστε ότι υπάρχει γη κατεχόμενη). Και κατά τα φαινόμενα ίσως να φτάνει και στα ψηλά δώματα της εξουσίας. Γιατί όμως οι αποκαλύψεις να γίνονται από τα δεκανίκια της Άγκυρας; Και γιατί τώρα; Δεν πυροβολείς τον μπροστάρη της μάχης, την ώρα που όλοι οι εξωτερικοί συνωμότες στρέφουν τα βέλη τους εναντίον της πατρίδας σου. Κάθε πράμα στον καιρό του, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει ο θυμόσοφος λαός μας….    

Υστερόγραφο: Τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο Άγγλος υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ με ανάρτησή του στο Twitter μετά από την επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!

Και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό: Αν ο Μπάιτεν θα λειτουργήσει πραγματικά υπέρ των ελληνικών θέσεων (προσωπικά έχω τις αμφιβάλεις μου) γιατί τώρα και όχι λίγο μεθύστερα ο διάλογος με τον κατοχικό ηγέτη και την Τουρκία;

 

* Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Από το Μονάγρι Λεμεσού

[email protected]