Ο Μάριος Χριστοφίδης θεωρεί ότι Ελλάδα και Κύπρος χάνουν τη μάχη με την Τουρκία και χρειάζονται… προστάτη. 

Κατά τους Έλληνες και τους Ε/κ η Τουρκία δεν μπορούσε να προχωρήσει στις απειλές της για γεωτρήσεις:

1. Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει γεωτρήσεις χωρίς γεωτρύπανα. Κι όμως αγόρασε όχι ένα, αλλά τρία.

2. Η Τουρκία δεν θα βρει συνοδευτικά πλοία για τα γεωτρύπανα. Και όμως βρήκε τέσσερα.

3. Η Τουρκία δεν θα βρει υλικά για τις γεωτρήσεις. Κι όμως βρήκε.

4. Η Τουρκία μπλοφάρει και δεν θα κάνει γεωτρήσεις στην Κύπρο. Κι όμως έκανε.

5. Η Τουρκία δεν θα μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες. Κι όμως μπήκε και κάνει έρευνες το Oruc Reis.

6. Η Τουρκία δεν έχει την τεχνολογία να κάνει γεωτρήσεις. Κι όμως έκανε και στην Κύπρο και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου βρήκε 11 τρισ. κ.π. φυσικό αέριο.

7. Η Τουρκία, κατά ειδικό στην ενέργεια καθηγητή στην ΕΡΤ, δεν έχει την τεχνολογία να εκμεταλλευτεί το κοίτασμα ΦΑ της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Ελλάδα θα βρει πολλαπλάσιο. Και όμως η Τουρκία θα αγοράσει την τεχνολογία που κατά τον καθηγητή δεν έχει και θα εξορύξει το ΦΑ, ενώ εμάς δεν θα μας επιτρέψει να εξορύξουμε από το «Αφροδίτη».

8. Η Τουρκία κατά την ΕΡΤ είναι απομονωμένη, ενώ η Ελλάδα έχει συμμάχους. Δεν μας λένε ποιοι είναι αυτοί.

9. Η Τουρκία κατά την Κύπρο και Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Όμως το ΑΕΠ της Τουρκίας στην Ευρώπη είναι 8ο, της Ελλάδας 21ο και της Κύπρου 37ο. Στον κόσμο Τουρκία 17, Ελλάδα 51, Κύπρος 109. Οι εξαγωγές/εισαγωγές Τουρκίας – ΕΕ είναι €130 δισ. ετησίως.

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας δήλωσε στον Γερμανό ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και όμως το Oruc Reis αλωνίζει εδώ και μέρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Καλές οι θεωρίες αλλά οι πράξεις είναι που μετρούν. 

Η ΕΡΤ λέει ότι με τα γυμνάσια η Ελλάδα κάνει επίδειξη των συμμαχιών της, αλλά δυστυχώς ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος έχουν συμμάχους (με την ακριβή έννοια της λέξης) και εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο θα διαφανεί ότι είμαστε μόνοι.

Με τα ανωτέρω συνάγεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν αναγάγει την παραπλάνηση σε επιστήμη όσον αφορά στην Τουρκία και το λάθος μας πάντοτε ήταν ότι υποτιμούσαμε τους Τ/κ και οι Έλληνες τους Τούρκους. Τώρα πληρώνουμε λάθη πέραν των 90 χρόνων (1931) για την Κύπρο και η Ελλάδα πέραν των 100 χρόνων (1920).

Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά αλλά η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να τη σβήσει, διαφορετικά θα καεί και μαζί και εμείς. Ο Ερντογάν είναι προβλέψιμος διότι ό,τι λέει το κάνει και θα πρέπει να ανησυχούμε όταν αρχίσει να είναι απρόβλεπτος διότι τότε θα γίνει και πιο επικίνδυνος.

Μόνο με Προστάτη θα αποκτήσουμε διαπραγματευτική δύναμη στο Κυπριακό, ενώ τώρα αυτή την έχει η Τουρκία. Ο προστάτης είναι αναγκαιότατος είτε με λύση είτε χωρίς. Άρα προέχει ο Προστάτης των διαπραγματεύσεων όταν και εάν υπάρξουν μετά τον Οκτώβριο, όπως προβλέπουν οι πολιτικοί μας.

Και η ζωή θα συνεχίζεται!