H ΡΩΣΙΑ θεωρεί απαράδεκτα τα βήματα που θα φέρουν περαιτέρω κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στη συνέντευξή του στον «Φ», ότι «η Μόσχα είναι έτοιμη να συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας σε περίπτωση που μας ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους». Οι αναφορές του κ. Λαβρόφ έγιναν μετά από τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Θεωρούμε πως ο κ. Λαβρόφ θα έπρεπε να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία, η οποία προκαλεί την ένταση και όχι να μιλήσει γενικά. 

ΑΠΟ τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ επισημαίνουμε τα εξής, που θεωρούμε πολύ σημαντικά.

Ανέφερε: «Το σύστημα εξωτερικών εγγυητών δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και το σύγχρονο διεθνές νομικό καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για εξασφάλιση της ανεξαρτησίας κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, θα μπορούσε να ήταν οι εγγυήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Κύπρο».

Είπε πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καθεστώτος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, μια θέση που, κατά την άποψή μας, απαντά σε χώρες που μεθοδικά και συστηματικά επιχειρούν να ανατρέψουν τους όρους εντολής. Συνιστά απάντηση σε όσους υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα της Αμμοχώστου και απαντώντας στις τουρκικές κινήσεις για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Κύπρου, το συνέδεσε με την επανάληψη των συνομιλιών. «Είμαστε πεπεισμένοι πως η ταχύτερη επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την τελική διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων», είπε.

Για να υπάρξει, βέβαια, επανάληψη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό θα πρέπει να το επιτρέψουν και οι συνθήκες. Και στη σημερινή φάση, προφανώς και η τουρκική επιθετική συμπεριφορά κάθε άλλο παρά ευνοούν την επανέναρξη μιας διαδικασίας συνομιλιώ,ν εκτός κι εάν θα διεξάγονται διαπραγματεύσεις χάριν των διαπραγματεύσεων. Σημειώνουμε, πάντως, την αναφορά του Σεργκέι Λαβρόφ ότι «η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραμένει προσηλωμένη στις αρχές διευθέτησης που αναγράφονται ρητά στα σχετικά ψηφίσματα και είναι έτοιμη να παρέχει κάθε συνδρομή στις πλευρές των διαπραγματεύσεων».

Η ΡΩΣΙΚΗ Ομοσπονδία είναι μια φίλη χώρα, μια σύμμαχος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Υπάρχει μια διαχρονική συνεργασία, η οποία έχει αποβεί επωφελής και για τις δύο χώρες. Είναι σαφές πως υπάρχουν διαφορετικές προτεραιότητες και ατζέντες. Άλλωστε η Ρωσία είναι μια από τις υπερδυνάμεις ενώ η Κύπρος μια μικρή χώρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Αντίθετα, όλα αυτά τα χρόνια τόσο η Ρωσική Ομοσπονδία όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία λειτούργησαν με αλληλοσεβασμό και στηρίχθηκαν στο διεθνές δίκαιο.

Ο ΣΕΡΓΚΕΪ Λαβρόφ είναι καλός γνώστης του Κυπριακού και των θεμάτων της περιοχής. Ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, διαχειρίσθηκε πολλές φορές το Κυπριακό και έζησε αντιπαραθέσεις με άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κυρίως των πέντε μονίμων μελών, που με τη στάση τους υπονόμευαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν μπορούμε ως εκ τούτου να μην αναφερθούμε ειδικά στον προσωπικό ρόλο του κ. Λαβρόφ, που παραμένει πάντα ένας φίλος της Κύπρου.