Το ΑΚΕΛ μπαίνει δυνατά στη μάχη των εκλογών με κάλεσμα στον κόσμο του για ισχυρή εντολή, η οποία θα δώσει στο κόμμα της Αριστεράς τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ζητά για τις προεδρικές εκλογές. Ο Άντρος Κυπριανού με τη συνέντευξή του στον «Φ», καθορίζει τον εκλογικό στόχο του κόμματος επιδιώκοντας αύξηση των ποσοστών σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές και προδιαγράφει το πολιτικό σκηνικό ενόψει της συνέχειας. Τονίζει ότι με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, το ΑΚΕΛ θα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, αποτελώντας τον πόλο συσπείρωσης κοινωνικών κινημάτων αλλά και πολιτικών κομμάτων.

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το ΑΚΕΛ θα πετύχει τον στόχο της κάλπης που έχει θέσει, σημειώνοντας παράλληλα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολιτικές δυνάμεις να πείσουν μία κοινωνία που βρίσκεται σε κρίση. Την ίδια ώρα υποδεικνύει τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω και των πολλών σχηματισμών που κατεβαίνουν στις εκλογές, που αντί προτάσεων ρίχνουν στη συζήτηση συνθήματα. Αναφέρεται σε υπεροπλία της Κυβέρνησης στα ΜΜΕ σε σχέση με το ΑΚΕΛ και τον χρόνο προβολής των θέσεων του στα δελτία ειδήσεων.

 Ο Άντρος Κυπριανού μιλά για το θέμα που έχει προκύψει σε σχέση με το όνομα του κόμματος, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι λειτουργεί αυθαίρετα και αυταρχικά και διευκρινίζει ότι αυτό που θα διεκδικήσουν στο Εκλογοδικείο είναι η δικαίωση για το όνομα του εκλογικού συνδυασμού με τον οποίο 30 χρόνια κατερχόταν στις εκλογές. Απαντά στην κριτική για δημιουργία πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, αναφέροντας ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ με τις πολιτικές του δίχασε τον λαό, σε αντίθεση με όλους τους άλλους οι οποίοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, έχουν πλούσιο βιογραφικό στον διχασμό. Μιλά επίσης για τις προτεραιότητες του κόμματος της Αριστεράς στη νέα Βουλή  αλλά και τον τρόπο που αυτό θα πορευθεί, αντιστρέφοντας την κριτική της Κυβέρνησης με υπόδειξη ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο Πρόεδρος με τις περισσότερες αναπομπές νόμου στη Βουλή. Τέλος αναφέρεται στις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ για όλα τα μεγάλα ζητήματα, όπως είναι η δημόσια υγεία, η στήριξη των μικρομεσαίων και των αυτοτελώς εργαζόμενων, τα εργασιακά, το κοινωνικό κράτος, τον τουρισμό και για την επανέναρξη των συνομιλιών. «Ούτε ο ΔΗΣΥ που είναι κυβερνών κόμμα δεν έδωσε τόσες προτάσεις στην Κυβέρνηση όσες δώσαμε εμείς, στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κυπριακή κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

– Ποιος ο εκλογικός στόχος αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για το ΑΚΕΛ; Πού μπαίνει ο πήχης;

– Στόχος μας είναι να πάρουμε ποσοστό μεγαλύτερο από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Για να παραμείνει το ΑΚΕΛ πρωταγωνιστική δύναμη στην πολιτική ζωή του τόπου, η δυνατή φωνή των πολιτών που διεκδικεί γι’ αυτούς, ο ισχυρός πόλος για την προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.  

– Τι θα σημαίνει για το ΑΚΕΛ το ποσοστό που θα λάβει στις Βουλευτικές εκλογές; Το θεωρείτε σφυγμομέτρηση ενόψει και των προεδρικών εκλογών;

– Είναι σημαντικό το ΑΚΕΛ να παραμείνει ισχυρό για να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου. Να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης κοινωνικών κινημάτων αλλά και πολιτικών κομμάτων. Με αυτή την έννοια το θεωρούμε σημαντικό και σίγουρα το συνδέουμε με τις Προεδρικές εκλογές. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

– Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν απώλειες για το ΑΚΕΛ. Σας παίρνει και εσάς το ποτάμι της απογοήτευσης της κοινωνίας; Γιατί πιστεύετε, δεν καταφέρνετε ως αντιπολίτευση να κεφαλαιοποιήσετε τη δυσαρέσκεια του κόσμου έναντι της Κυβέρνησης;

– Υπάρχουν διάφορες δημοσκοπήσεις. Νομίζω απώλειες και μάλιστα σημαντικές, καταγράφουν για τον ΔΗΣΥ. Σε ό,τι μας αφορά θα αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών. Είμαστε βέβαιοι ότι τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας. Μια κοινωνία σε κρίση είναι φυσιολογικό να πείθεται δύσκολα. Την προσπάθεια να πείσουμε δυσκολεύουν και διάφοροι σχηματισμοί που αντί προτάσεων, ρίχνουν στη συζήτηση συνθήματα. Τη δυσκολεύει επίσης η κυβερνητική υπεροπλία στα ΜΜΕ. Αν παρακολουθήσετε το βράδυ ένα δελτίο ειδήσεων θα καταλάβετε τι εννοώ. Το κυβερνών κόμμα και η Κυβέρνηση εμφανίζονται για 20 λεπτά και το ΑΚΕΛ ως αντιπολίτευση για 20 δευτερόλεπτα. Εμείς επιμένουμε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, για όσα απασχολούν πραγματικά την κυπριακή κοινωνία, το Κυπριακό, τα εργασιακά, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πολιτική, την πάταξη της διαφθοράς, τον πολιτισμό, να προσπαθούμε να πείσουμε. Αυτή την προσπάθεια, αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις θα συνεχίσουμε να τις στηρίζουμε και να τις προωθούμε και μετά τις εκλογές. Το κρίσιμο δεν είναι τι λέμε όλοι πριν τις εκλογές, αλλά τι λέμε και τι κάνουμε μετά τις εκλογές. 

–  Σας θεωρούν μέρος του παλαιοκομματικού κατεστημένου και μέρος των παθογενειών του πολιτικού συστήματος. Δεν σας προβληματίζει αυτό; Πώς το αντιμετωπίζετε ως κόμμα; Πώς μπορεί το ΑΚΕΛ να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή;

– Όντως το ΑΚΕΛ είναι το παλαιότερο κόμμα του τόπου. Αν δεν το κατάπιε η Ιστορία, όπως τόσους και τόσους άλλους πολιτικούς σχηματισμούς που πέρασαν από την Κύπρο, υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό. Που δεν αφορούν απλώς την πλούσια Ιστορία και την πείρα του. Αλλά την ικανότητα του, με το φακό της φιλοσοφίας του να εντοπίζει τις ανάγκες της προόδου, της κάθε εποχής και να τις κάνει αιτήματα, πολιτική δράση, πολιτική πρόταση. Αυτή η ικανότητα του να εκσυγχρονίζεται και να προσαρμόζεται το βοήθησε να αντέξει όλα αυτά τα χρόνια.

Αν κάποιος ανατρέξει στις συνεδριακές αποφάσεις του πρώτου ακόμα συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, θα εντοπίσει τα αιτήματα για τα οποία πάλεψε τότε η αγράμματη φτωχολογιά: Κοινό αγώνα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ενάντια στους δυνάστες τους. Αύξηση των μεροκαμάτων. Εφαρμογή του οκταώρου και προστασία των εργαζομένων. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Οικονομική υποστήριξη των ανέργων. Φορολόγηση των κερδών από τη μαύρη αγορά αλλά και των ειδών πολυτελείας. Τα αιτήματα αυτά έχουν ιστορικό βάρος. Γιατί σηκώνουν τα όρια του χρόνου και μας φέρνουν στο σήμερα. 

Σήμερα που φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ότι βρέθηκαν χείλη Ελληνοκυπρίων να συζητήσουν λύση δύο κρατών.  Σήμερα που οι μισθοί είναι μισοί, τα δικαιώματα κουτσουρεμένα, οι αδύναμοι απροστάτευτοι, η στέγη πανάκριβη. Σήμερα που το οκτάωρο έγινε εξαίρεση και η Κυριακή εργάσιμη.

Είναι λοιπόν το εμπειρότερο κόμμα του τόπου το ΑΚΕΛ, μα τα αιτήματα του απευθύνονται στις ανάγκες και τα προβλήματα του σήμερα, αυτό είναι το ουσιαστικό.  Σε ό,τι αφορά την αντίληψη που υπάρχει στην κοινωνία σίγουρα μας προβληματίζει. Παρ’ όλο που τη θεωρούμε άδικη, χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε με συγκεκριμένα μέτρα. 

– Μήπως η πόλωση, απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική και ο λογαριασμός έρχεται για όλους βαρύς στο τέλος της μέρας;

– Ουδέποτε στην ιστορία του το ΑΚΕΛ επιχείρησε να διχάσει τον λαό. Άλλοι έχουν πλούσιο βιογραφικό σε αυτό τον τομέα. Εμείς επιμένουμε να βάζουμε μπροστά τις θέσεις και τις προτάσεις μας και να επιχειρούμε σε κάθε περίπτωση να συμβάλουμε δημιουργικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δείτε για παράδειγμα πώς συμπεριφέρθηκε το ΑΚΕΛ τον τελευταίο χρόνο. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν γείραμε στην πολυθρόνα μας να παρακολουθούμε τους κυβερνητικούς χειρισμούς και να επικρίνουμε. Δώσαμε στην Κυβέρνηση προτάσεις για τη δημόσια υγεία, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοτελώς εργαζόμενων, για την παιδεία, τον πολιτισμό κ.ά. Να υπενθυμίσω επίσης ότι δίχως την καθοριστική στήριξη του ΑΚΕΛ δεν θα είχαμε ΓεΣΥ. Επίσης η δημιουργία υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Τεχνολογίας ήταν δική μας πρόταση. 

«Ο ΔΗΣΥ έμεινε κολλημένος στον «μηδενισμό»

– Ποιες οι προτεραιότητές σας ως κόμμα στη Βουλή; Ποιες μεταρρυθμίσεις θεωρείτε ότι πρέπει να προωθηθούν άμεσα και πώς θα συμβάλετε σε αυτό; Η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ σας κατηγορούν ότι μπλοκάρετε τα πάντα…

– Σε ό,τι αφορά το μπλοκάρισμα θα πω ότι ο κ. Αναστασιάδης είναι ο Πρόεδρος που έκανε τις περισσότερες αναπομπές νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή. Όχι το ΑΚΕΛ. Πρώτα να θυμίσω ότι είναι άλλοι που έμειναν στην ιστορία ως κυβερνώσα βουλή. Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο Πρόεδρος που έκανε τις περισσότερες αναπομπές νομοθεσιών που ψήφισε η Βουλή. Νομοθεσίες που ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής, όχι το ΑΚΕΛ μόνο του. Ανέπεμψε σειρά νομοθεσιών που είχαν τη στήριξη και του ΔΗΣΥ, αδιαφορώντας για τη θέση της πλειοψηφίας της Βουλής. Για τις μεταρρυθμίσεις, θα επικαλεστώ μόνο το παράδειγμα του ΓεΣΥ. Εκτός αν η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ θεωρούν μεταρρύθμιση τη δική τους άποψη. Γιατί στην περίπτωση ας πούμε της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας είχε ο ΔΗΣΥ και η Κυβέρνηση μια άποψη, διαφωνούσαν όλοι οι υπόλοιποι αλλά οι κυβερνώντες επέμεναν ότι πρέπει να περάσει η δική τους άποψη. 

Τέλος, να πω ότι το ΑΚΕΛ έδωσε όλη την προηγούμενη περίοδο πολλές προτάσεις στην Κυβέρνηση για πολλά και κρίσιμα ζητήματα. Για τη δημόσια υγεία, τη στήριξη των μικρομεσαίων και των αυτοτελώς εργαζόμενων, για τα εργασιακά,  το κοινωνικό κράτος, για τον τουρισμό, για την επανέναρξη των συνομιλιών. Ούτε ο ΔΗΣΥ που είναι κυβερνών κόμμα δεν έδωσε τόσες προτάσεις στην Κυβέρνηση όσες δώσαμε εμείς, στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και η κυπριακή κοινωνία. 

Ο κ. Αναστασιάδης με δημόσια τοποθέτηση το αναγνώρισε αυτό. Ο ΔΗΣΥ έμεινε κολλημένος στον «μηδενισμό». 

Ζητούμε δικαίωση για το όνομα 30 χρόνων

–  Μέχρι πού θα φτάσετε με το θέμα του ονόματος του κόμματος και τι ακριβώς θα ζητάτε; Αμφισβήτηση αποτελέσματος ή αποζημιώσεις; Γιατί δεν ψηφίσατε το νομοσχέδιο που έφερε ως κατεπείγον η Κυβέρνηση με το οποίο θα λυνόταν το πρόβλημα;

– Το νομοσχέδιο που ήρθε τελευταία στιγμή, δεν έλυνε το πρόβλημα. Απλώς εκεί η Κυβέρνηση μας έκανε τη χάρη να κατεβούμε στις εκλογές του 2021 με την ίδια ονομασία που κατεβήκαμε το 2016. Στη συνέχεια η απαίτηση ήταν να ξεχάσουμε το όνομα του εκλογικού μας συνδυασμού. Το θέμα δεν είναι αυτό, αλλά ότι και πάλι η Κυβέρνηση λειτουργεί αυθαίρετα και αυταρχικά. Μετά από 30 χρόνια που διεκδικούσαμε εκλογές ως ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις (16 συνολικά εκλογές) μας είπε ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιούμε αυτό το όνομα. Επιδιώξαμε να λύσουμε το πρόβλημα πριν τις εκλογές. Δυστυχώς το Διοικητικό Δικαστήριο μάς είπε ότι είναι αναρμόδιο να αποφασίσει. Για να πάμε στο Εκλογοδικείο πρέπει να έχουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα διεκδικήσουμε είναι αυτό που είχαμε τα τελευταία 30 χρόνια. Το όνομα του εκλογικού συνδυασμού μας.