Κολλήσαμε (όχι κυριολεκτικά, μεταφορικά) με τα ζητήματα που άπτονται του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες και μοιάζει να αγνοούμε πολλά άλλα που συμβαίνουν γύρω μας. Πρέπει σταδιακά να ξεκινήσουμε να βλέπουμε εκ νέου κάποια σημαντικά θέματα πέραν του ιού τα οποία μπορεί μεσοπρόθεσμα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις προσωρινές που επιφέρει, φυσιολογικά, ένα πάγωμα κάθε οικονομικής εξέλιξης. 
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι σκέψεις και οι προσπάθειες για επιβολή ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή εντείνονται διαρκώς και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση «The Insiders», η πίεση επί του συγκεκριμένου θέματος, μετά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα συνεχίσει να αυξάνεται με την Κύπρο να είναι κάθετα εναντίον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, η αλλαγή που προωθεί και φαίνεται πως θα κάνει η Ρωσία στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας, θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ελκυστικότητα της χώρας ως κέντρο παροχής υπηρεσιών.
 
Μπορεί τα επενδυτικά ταμεία να αυξάνονται συνεχώς και το επόμενο διάστημα να αναμένεται η εγγραφή ακόμα περισσότερων, ωστόσο, θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να ενισχυθεί ο τομέας της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών γενικότερα. Και δεν εννοούμε να επιστρέψουμε πίσω σε παλιές κακές συνήθειες. Εννοούμε να δοθούν ανταγωνιστικά κίνητρα που να πείσουν διεθνείς εταιρείες να φέρουν την έδρα ή σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο. Να μην κυνηγήσουμε μόνο εταιρείες που ψάχνουν για ευρωπαϊκό έδαφος εγκατάστασης αλλά και εταιρείες που εδρεύουν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Μάλτα, η Ολλανδία και η Ιρλανδία. Βέβαια, δεν αρκούν μόνο φορολογικού ή άλλου είδους κίνητρα. Χρειάζεται και πρακτικά να δείξουμε ότι υπάρχουν οι υποδομές και οι υπηρεσίες για να στηρίξουν αυτές τις επιχειρήσεις που έχουν μάθει και θέλουν να κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο κορωνοϊός έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τι μπορεί να πάθε ένας τομέας (τουρισμός) αν βάζει όλα τα αυγά του σ’ ένα καλάθι. Ας προλάβουμε κάτι αντίστοιχο στον τομέα των υπηρεσιών πριν να είναι αργά. 

[email protected]