Συνήλθε σήμερα εκτάκτως η Επιτροπή Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού η οποία σε τηλεδιάσκεψη προώθησε στην ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα πρόταση νόμου η οποία επεκτείνει τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα καλλιτεχνών και για έργα αξίας κάτω των €3000. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε στον «Φ» ότι «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση κυρίως για τους νέους καλλιτέχνες σε μια περίοδο δύσκολη οικονομικά για τον χώρο του πολιτισμού. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και τους εκπροσώπους των αρμοδίων υπουργείων για την ομόφωνη προώθηση». Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η πρόταση νόμου θα ψηφιστεί  στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής.
 
Με την πρόταση ζητείται η τροποποίηση του Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμου, με σκοπό το δικαίωμα παρακολούθησης να εφαρμόζεται και σε έργα των οποίων η τιμή πώλησης είναι κάτω από €3.000. Το θέμα επανέφεραν στην επικαιρότητα ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης και το Κίνημα των Οικολόγων. Η πρόταση που είχαν υποβάλει στη Βουλή οι Οικολόγοι στις 15 Μαρτίου 2019, προνοεί όπως οι καλλιτέχνες ή οι κληρονόμοι τους να δικαιούνται και να λαμβάνουν ανταμοιβή ίση προς 4% επί της τιμής μεταπώλησης του έργου – κάτι που μέχρι στιγμής ισχύει για έργα αξίας άνω των €3.000.
 
Πρόσφατα το Κίνημα των Οικολόγων σε επιστολή του προς τον Ανδρέα Κυπριανού, πρόεδρο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ζητούσε όπως κατά την προσεχή συνεδρίαση της επιτροπής να τεθεί προς συζήτηση η εν λόγω πρόταση νόμου.
 
Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο Αχιλλέας Δημητριάδης υποστηρίζει ότι είναι πολύ σημαντική η τροποποίηση του νόμου για δύο λόγους: «Πρώτα, στο επίπεδο αναγνώρισης των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, διότι εμφανώς προάγει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δεύτερο και επίκαιρο, στα οικονομικά των καλλιτεχνών, διότι έτσι θα μπορούν να παίρνουν κάποια αμοιβή για τις μεταπωλήσεις των έργων τους.  Μάλιστα, τολμώ να πω ότι με αυτό τον τρόπο οι εμπορευόμενοι την τέχνη θα γνωρίζουν ότι θα πρέπει να καταβάλλουν αυτό το ποσοστό στους καλλιτέχνες χωρίς να γίνεται κάθε φορά οποιαδήποτε συζήτηση.  Έτσι θα αποφεύγεται η προσπάθεια ορισμένων, η τιμή του έργου να σπρώχνεται κάτω από €3.000».
 
Η ρύθμιση αυτή, όπως εξηγεί, δεν περιορίζεται μόνο σε οίκους δημοπρασίας αλλά τυγχάνει εφαρμογής σε όλες τις μεταπωλήσεις στις οποίες συμμετέχουν αγοραστές, πωλητές ή ενδιάμεσοι επαγγελματίες της αγοράς έργων τέχνης. «Αυτοί δεν είναι μόνο στις δημοπρασίες, αλλά και στις γκαλερί και γενικά όπου γίνεται εμπόριο τέχνης στην Κύπρο. Το σημαντικό, πιστεύω, είναι να γίνει θεσμός στην κοινωνία ότι οι καλλιτέχνες δικαιούνται (με βάση ευρωπαϊκή Οδηγία) να παρακολουθούν τα έργα τους.  Έτσι θα καρπούνται μέρος της τιμής της κάθε μεταπώλησης», λέει ο κ. Δημητριάδης.