Με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, να αποτελεί τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα, και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων και διαφωνιών, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων εμπλεκόμενων υπουργείων, Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας, έθεσαν χθες τις κόκκινες γραμμές τους, ανάλογα με τον τομέα τους, ενώ την ίδια ώρα, τους όρους και προϋποθέσεις της έθεσε και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, μέλη της οποίας μάλιστα, ξεκαθάρισαν κατά τη χθεσινή σχετική τηλεσυνάντηση ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμένει κρίσιμη και η διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων πρέπει να γίνει με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. 

Ο βασικός κορμός της διαδικασίας αποκλιμάκωσης, έχει καταρτιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τόσο οι επιστήμονες όσο και οι τεχνοκράτες των τεσσάρων εμπλεκόμενων Υπουργείων θα προσπαθήσουν, να “ισορροπήσουν” μεταξύ των γραμμών και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί, προκειμένου να ετοιμάσουν την ολοκληρωμένη πρόταση που θα τεθεί εν τέλει ενώπιον της Κυβέρνησης για να λάβει τις δικές της αποφάσεις. 

Εντελώς ασαφές παραμένει στο σκηνικό στον τομέα της εκπαίδευσης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του “Φ”, υπουργείο Υγείας και επιστήμονες, υποστήριξαν κατά τη χθεσινή τηλεσυνάντηση, ότι η επιστροφή των μαθητών πρέπει να ξεκινήσει από τη Δημοτική Εκπαίδευση και να παραμείνει εκεί για δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Εξέφρασαν μάλιστα έντονες επιφυλάξεις για την επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες, προτάσσοντας στην επιχειρηματολογία τους τα καθαρά επιδημιολογικά δεδομένα. 

Η στάση του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας, δεν ήταν ωστόσο εντελώς ξεκάθαρη, αφού ομάδα των τελειοφοίτων μαθητών παρουσιάζει ιδιαιτερότητες ενώ παράλληλα, άρχισαν να ασκούνται έντονες πιέσεις από πλευράς γονιών, μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών για τη σωστή προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις τελικές τους εξετάσεις. 

Για τους υπόλοιπους μαθητές, βάσει των όσων έχουν εισηγηθεί και οι επιστήμονες, τα πράγματα είναι κάπως πιο σαφή και δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επιστροφή των μαθητών της Δημοτικής εκπαίδευσης στις τάξεις τους. Για τους μαθητές των Γυμνασίων και των πρώτων δύο τάξεων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, το ερωτηματικό παραμένει. Ως εκ τούτου οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει το υπουργείο Παιδείας, αλλά και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.  

Τα δεδομένα είναι κάπως πιο ξεκάθαρα για τους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, ενώ από πλευράς του το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προωθήσει τις διαδικασίες για μαζικό και επαναλαμβανόμενο έλεγχο των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια νέα απότομη έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Ερωτηματικό, παραμένει, στο θέμα της επαναλειτουργίας εμπορικών κέντρων και μεγάλων καταστημάτων, αφού και χθες υπουργείο Υγείας και επιστήμονες παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ως εκ τούτου η τελική απόφαση θα ληφθεί, ενδεχομένως από το Υπουργικό Συμβούλιο και ανάλογα με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών. 

Με τα δεδομένα αυτά, από την 1η Φεβρουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα θα επαναλειτουργήσει το λιανικό εμπόριο, σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Προς το σκοπό αυτό άλλωστε και οι επιστήμονες έδωσαν, μεταξύ άλλων, το πράσινο φως για την επιστροφή των μικρών μαθητών στις τάξεις τους. Την ίδια ημέρα, θα επαναλειτουργήσουν επίσης, κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής. 

Τα μέλη της ΣΕΕ έδωσαν παράλληλα, τη συγκατάθεση τους για κάποιες χαλαρώσεις σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια/ωδεία στα οποία τα μαθήματα θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην φυσική παρουσία με τη συμμετοχή ενός μαθητή με τον εκπαιδευτικό/εκπαιδευτή του. 

Χαλαρώσεις ενδεχομένως να δοθούν και στις εξωσχολικές δραστηριότητες (αθλητισμός, χορός, ατομικά και ομαδικά αθλήματα), υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις, συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων και σίγουρα χωρίς τη λειτουργία αποδυτηρίων. 

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, τα γραπτά μηνύματα και οι σχετικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις, μάλλον θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ. Ταυτόχρονα και με δεδομένο το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις των επιστημόνων ήταν ιδιαίτερα έντονες στο θέμα του περιορισμού των επαφών μεταξύ των πολιτών, σε ισχύ θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα όλοι οι περιορισμοί στις συναθροίσεις, περιλαμβανομένων των συναθροίσεων σε οικίες. 

Στο Προεδρικό τη Δευτέρα οι επιστήμονες

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι επιστήμονες αναμένεται ότι θα πραγματοποιήσουν την τελική μεταξύ τους συνάντηση και τη Δευτέρα το πρωί θα μεταβούν στο Προεδρικό, προκειμένου να ενημερώσουν τον Πρόεδρο για την επιδημιολογική εικόνα στην Κύπρο και να καταθέσουν στο Νίκο Αναστασιάδη το τελικό κείμενο των εισηγήσεών τους. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου. 

61 άνθρωποι πέθαναν τις πρώτες 20 μέρες του 2021

Στον δεύτερο χειρότερο μήνα από απόψεως θανάτων, εξελίσσεται ο Ιανουάριος. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί συνολικά 61 θάνατοι ασθενών με κορωνοϊό με τους 53 να έχουν τελική αιτία τον ιό. Την δεύτερη μάλιστα, εβδομάδα του 2021, έχουν καταγραφεί 24 θάνατοι, που αποτελούν το 11% του συνολικού αριθμού (214) θανάτων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα. Ολόκληρο το μήνα Δεκέμβριο, είχαν καταγραφεί 85 θάνατοι ενώ τρίτος χειρότερος σε κατάταξη μήνας ήταν ο Νοέμβριος με 35 θανάτους. 

Από το σύνολο των θανάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα της πανδημίας, 53 θάνατοι αφορούσαν ηλικιωμένους που είχαν τη μόνιμη διαμονή τους σε οίκους ευγηρίας. Οι 42 κατέληξαν στο νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία. 

53 θάνατοι αφορούν άτομα που είχαν ως μόνιμη διαμονή τους οίκους ευγηρίας, εκ των οποίων οι 42 κατέληξαν σε δημόσιο νοσηλευτήριο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου, όπως αυτά αποτυπώνονται στην τελευταία εθνική αναφορά που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παρουσιάζουν σαφή βελτίωση. Ωστόσο οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν στην πλειοψηφία τους εκτός ορίων ασφαλείας με την αθροιστική επίπτωση, δηλαδή τον αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να βρίσκεται στα 417,9/100.000 (όριο ασφαλείας 150/100.000). Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παρουσιάζουν οι διάφορες επαρχίες, σε ψηλά επίπεδα παραμένει η επαρχία Λεμεσού (η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε παρουσιάσει σημαντική μείωση), με 542,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η επαρχία Λάρνακας με 479,9/100.000. Η Λευκωσία τις τελευταίες 14 ημέρες κατέγραψε αναλογία 349,3/100.000, η Πάφος 231,7 και η Αμμόχωστος 231,7 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Συνολικά κατά τις τελευταίες 14 ημέρες είχαν καταγραφεί 3.711 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Τα 195 αφορούσαν παιδιά από 0-9 ετών και τα 368 παιδιά από 10-18 ετών. 223 κρούσματα αφορούσαν άτομα 70-79 ετών και άλλα 136 υπερήλικες 80 ετών και άνω. 

Μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2021, συνολικά 4,8% (1.394) των περιστατικών COVID-19 έλαβαν νοσοκομειακή περίθαλψη. H διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύτηκαν είναι τα 66 έτη. Η νοσοκομειακή περίθαλψη αφορούσε κυρίως σε άνδρες (811, 58,2%).

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 24ΩΡΟΥ

–    Ένας θάνατος

–    179 ασθενείς στα νοσοκομεία

–    35 ασθενείς στις ΜΕΘ

–    23 άλλοι σε κρίσιμη κατάσταση 

–    122 νέα κρούσματα κορωνοϊού

–    Στο 1.27% το  ποσοστό θετικότητας