Αρκετά είναι τα επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού που κατέχουν σημαντικό ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου. Πίσω από τα ονόματα των διαχειριστών κεφαλαίων βρίσκονται διευθυντές που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στις επενδύσεις. Με την Τράπεζα Κύπρου να είναι μέσα στις επιλογές τους, δίνεται το μήνυμα για τη σταθερότητα της τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομάζει κυβέρνηση, ΚΤ, τράπεζες το πάγωμα εκποιήσεων

Από τους κύριους μετόχους της τράπεζας είναι η Caius Capital Llp. Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων, η οποία δημιουργήθηκε από τους Antonio Batista και William Douglas. O κ. Batista διαθέτει εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, καθώς έχει εργαστεί στην Goldman Sachs Investment Banking και αργότερα υπήρξε για πάνω από μία δεκαετία συνεργάτης στην Och-Ziff Capital. Στην Goldman Sachs εργάστηκε για 13 χρόνια και ο William Douglas, ως managing director. Μαζί ίδρυσαν την Caius Capital Llp το 2016. 

Πίσω από την καναδέζικη Senvest Capital Inc. –εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων- βρίσκεται ο Victor Mashaal, στη θέση του προέδρου. Ενδιαφέρουσα περίπτωση, όμως, είναι και ο αντιπρόεδρος George Malikotsis, το όνομα του οποίου παραπέμπει σε ελληνικές ρίζες. Ο Malikotsis κατέχει το 2.71% στη Senvest, αξίας 7,107,796 δολαρίων. Αντίστοιχα, ο Victor Mashaal διαθέτει το 43,5% (αξίας 113,981,655 δολάρια περίπου).

Όσον αφορά τη Lamesa Investments Limited, ως διευθύντρια αναγράφεται η Vera Selina και ως διευθυντής και γραμματέας ο Andrew Alexander Zacharia.  Η εταιρεία έχει έδρα την Κύπρο, ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες γύρω από αυτήν ή τους διευθυντές της. 

Επικεφαλής της Eaton Vance Corp. είναι ο Thomas E. Faust Jr., από το 2007, ενώ βρίσκεται στην εταιρεία την τελευταία 30ετία σε διάφορα πόστα. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων και στρατηγικές ανάπτυξης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κύριοι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, όπως αυτοί ανακοινώθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι: Lamesa Holdings S.A. (Renova Group) με 9,27%, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με 5,02%, η Cyprus Popular Bank με 4,81%, η TD Asset Management με 3,34%, η Senvest με 3,67%, και η Eaton Vance με 3,46%. Το μετοχικό κεφάλαιο της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company ανέρχεται σε €44.619.993,30, διαιρεμένο σε 446.199.933 συνήθεις μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,10 η κάθε μία.

Μάριος Ρούσσος