Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος παρουσίασε το νέο του παιδικό βιβλίο στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο του παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι» παρουσίασε ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, το Σάββατο το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο «Η γωνιά του βιβλίου», το Ωδείο Δημητρίου, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, το Νηπιαγωγείο Μαρίνας Ναούσης, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Βέροιας και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου «Η γωνιά του βιβλίου» Ελευθερία Τζατζάκη κι ακολούθησε η διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου, με παιχνίδια και τραγούδια που χάρηκαν όλα τα παιδιά κι απόλαυσαν οι μεγάλοι.

Το πρώτο τραγούδι από το Ωδείο Δημητρίου ακούστηκε και στην συνέχεια μίλησε η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρία Τσολάκη. Όπως είπε, «Το Χρυσαφένιο κουκούτσι» είναι αρκετά βαθυστόχαστο, καλύπτει πάρα πολλές πλευρές όσον αφορά την διατροφή και προβάλει το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας σε αυτή. Δηλαδή, τα παιδιά να τρώνε σωστά βάση της οικογένειας. Η διατροφική βάση των παιδιών χτίζεται, αναπτύσσεται από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός. Όσο το δυνατόν πιο νωρίς επιλέγουν τα παιδιά τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και υγιεινές, τόσο πιο γρήγορα θα ακολουθήσουν ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίσουν τις τροφές, το πώς λειτουργούνε στο σώμα τους και από πού προέρχονται. Πρέπει να τα βάλουμε στην διαδικασία συμπλήρωσης της λίστας αγορών, της επιλογής των τροφών από το σούπερ μάρκετ και στην παρασκευή του φαγητού, μέσα από το παιχνίδι. Τα παιδιά μιμούνται. Ότι βλέπουν από τους γονείς τους αυτό κάνουν. Οι γονείς πρέπει εκπαιδεύουν τα παιδιά τους. Να τους μάθουν ποιες είναι οι ομάδες των τροφίμων και πως χωρίζονται, τι προσφέρει το κάθε τρόφιμο… Το κάθε τρόφιμο προσφέρει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν από κάποια άλλη τροφή. Εάν θέλουν να μάθουν να τρώνε τα παιδιά τους φρούτα, πρέπει οι ίδιοι να τρώνε και να τους βλέπουν τα παιδιά. Επίσης πρέπει να εκδηλώνονται τα συναισθήματα τρώγοντας ένα φρούτο, ώστε να επηρεαστεί το παιδί και να δοκιμάσει. Συμπερασματικά, ούτε η επιβράβευση ούτε η τιμωρία είναι λύση για να προκαλέσουμε το παιδί να φάει την τροφή που θέλουμε. Ο σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν τα τρόφιμα, τον ρόλο τους κι από πού προέρχονται αυτά, οπότε πρέπει να ενθαρρύνονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Είναι στο χέρι των γονιών να ακολουθηθεί το πλάνο διατροφής που επιθυμούν. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι γονείς στις μετέπειτα συνήθειες διατροφής των παιδιών τους.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο συγγραφέας Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για το ρόλο του βιβλίου και τη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στον γονιό και το παιδί με βάση αυτό. «Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν αύριο σε μια κοινωνία όπως εμείς την ονειρευόμαστε κι οραματιζόμαστε, πρέπει όλοι μας να κοιτάζουμε τα παιδιά μας, μέσα από όλων των παιδιών τα μάτια. Μόνο τότε θα ζήσουν σε μια κοινωνία όνειρο», είπε κλείνοντας.

Συνεχίστηκε το μουσικό πρόγραμμα ενώ έπειτα τα παιδιά του 3ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας με υπεύθυνη καθηγήτρια  την Θεατρολόγο Ευαγγελία Κιρκινέ παρουσίασαν ένα σκετς.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Νηπιαγωγείου Βέροιας και το Νηπιαγωγείο Μαρίνας παρουσίασαν τις ζωγραφιές που ετοίμασαν με πολύ μεράκι τα παιδιά, με θέμα την υγιεινή διατροφή.

Στη συνέχεια η υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου «Η γωνιά του βιβλίου» προσέφερε στην νικήτρια του διαγωνισμού, που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο στο facebook, το παιδικό βιβλίο ενώ ο συγγραφέας το υπέγραψε.

Στο τέλος ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Από το Ωδείο Δημητρίου συμμετείχαν οι σπουδαστές:

Μίλτος Χαλαϊδόπουλος - κιθάρα & φωνή

Ειρήνη Φουρνιάδου - κιθάρα & φωνή

Ευθυμιάδου Καλλιόπη - βιολί

Μίκα και Ευγενία Πρωτοψάλτου, Τριανταφυλλιά Τσέου και Κάμαλη Μάρα - τραγούδι

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Κάπου, κάπως, κάποτε… Ένα μικρό κορίτσι 
δεν ήθελε ούτε να ακούσει για φρούτα… 
Τι και εάν όλοι της έλεγαν πως κάνουν καλό στην υγεία και 
την ανάπτυξή της, εκείνη αμετανόητη… 
Γλυκά και πάλι γλυκά… 

Μέχρι που κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση 
στα «χέρια» τους ή πιο συγκεκριμένα στα κοτσάνια τους… 
Βρήκαν και σύμμαχο για να την επαναφέρουν 
στον «ίσιο δρόμο»… 
Θα τα καταφέρουν, άραγε; 

Ένα βιβλίο για την υγιεινή διατροφή, τους οικογενειακούς δεσμούς και την αγάπη για τη φύση!

{jlex}flickr:72157664053368107{/jlex}