Παρουσιάστηκε το ιστορικό μυθιστόρημα «Χαλαμονή» στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το ιστορικό μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη με τίτλο «Χαλαμονή» παρουσιάστηκε την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας. Την παρουσίαση διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τους ποντιακούς φορείς του Δήμου Βέροιας (Εύξεινος Λέσχη, ΜΑΣ «Η Καλλιθέα», Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»), την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας, τις εκδόσεις Λιβάνη και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη.

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο δικηγόρος, πρ. πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Λάζαρος Κουμπουλίδης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ημαθίας Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας Γιώργος Σοφιανίδης και ο εκπρόσωπος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Μπάμπης Καπουρτίδης.

Ο κος Κουμπουλίδης ανέφερε λίγα λόγια για τον συγγραφέα (ο Αντώνης Παυλίδης σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες), στάθηκε στη γνωριμία τους που μετράει πάνω από δέκα χρόνια και τέλος αναφέρθηκε στο πόνημά του, το νέο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή»). «Η Χαλαμονή είναι ένα παράθυρο στην ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής, της προσφυγιάς, της Πόλης που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Ο αναγνώστης ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του βιβλίο στον μαρτυρικό Πόντο, μέσα από τα μάτια του συγγραφέα και των ηρώων του. Η ιστορία κατέχει την πρωταρχική θέση στο βιβλίο, με αναφορές στα συνταρακτικά γεγονότα. Η Χαλαμονή δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη με περίτεχνο σενάριο. Το σενάριο είναι η ίδια η ζωή. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ιστορία μιας οικογένειας ως όχημα για να μιλήσει για την ιστορία ενός γένους που υπέστη γενοκτονία, από το τέρας του εθνικισμού. Η Χαλαμονή δεν είναι μόνο μία ιστορική καταγραφή, είναι και μία προφητεία. Μια προφητεία για το μέλλον. Μία αέναη διαδρομή προσφυγιάς χωρίς τέλος που αναγκάζονται να πάρουν άνθρωποι. Βιβλία όπως η Χαλαμονή αποτελούν όπλα στην φαρέτρα των ανθρώπων που παλεύουν για μια ελεύθερη και ειρηνική κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων ο κος Κουμπουλίδης, ενώ στη συνέχεια διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρ. Σχολικός Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης και Διδάκτορας με διατριβή στο Ποντιακό Ζήτημα Φώτης Κουτσουπιάς (ο κος Καϊλάρης Γιάννης που επρόκειτο να συμμετέχει στην εκδήλωση απουσίαζε). «Είναι ένα ιστορικό βιβλίο η Χαλαμονή. Οι Πόντιοι έδωσαν βάση σε τέσσερα βασικά σημεία όπως είπε ο συγγραφέας Περικλής Τριανταφυλλίδης. Στην οικογένεια, την εκκλησία, την παράδοση και την μόρφωση. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνονται περίτεχνα στο βιβλίο του κου Παυλίδη… Το βιβλίο είναι εκπληκτικό και περιέχει πολλές ιστορικές αλήθειες. Το βιβλίο είναι γραμμένο έτσι ώστε να προσελκύσει τους αναγνώστες να το διαβάσουν… Διαβάζοντάς το αισθάνθηκε οικειότητα. Αναφέρεται στην συγκλονιστική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Αγγίζει όλους τους Έλληνες και μέσα από το βιβλίο ο αναγνώστης ανακαλύπτει τον συγγραφέα… Το βιβλίο των 400 σελίδων είναι χωρισμένο σε 26 κεφάλαια, με ιστορικές αναφορές από το 1875 έως και σήμερα. Το γλωσσάρι και οι χάρτες δίνουν τις απαραίτητες πληροφορίες στον αναγνώστη. Το βιβλίο αναφέρεται στις περιπέτειες των προγόνων μας, στην εξόντωση χιλιάδων Ποντίων, τον απίστευτο δυναμισμό, υπομονή και κουράγιο που επέδειξαν, την λαμπρή ζωή που δημιούργησαν στην Ελλάδα, τις αντίξοες συνθήκες που βίωσαν αλλά παρ’ όλα αυτά μεγαλούργησαν σε όλους τους τομείς… Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ζει ένα μοναδικό οδοιπορικό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου… Ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας (τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο είναι αληθινά) και χρησιμοποιεί τη μέθοδο της αναδρομικής αφήγησης. Το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως προσκύνημα στις πατρογονικές εστίες και ταξίδι μνήμης της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού», είπε μεταξύ άλλων ο κος Κουτσουπιάς.

Στο τέλος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου ο κος Αντώνης Παυλίδης. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι είπε για το πόνημά του και να ακούσετε ένα απόσπασμα από τον κο Κουμπουλίδη.

 

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό κι έπειτα ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Η «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια πρωτότυπη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση στον μυστηριακό κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων, των χρωμάτων, των αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.

Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα στην Τραπεζούντα και στη συνέχεια στη γη των προγόνων του, το Σταυρί, στην καρδιά των Κρυπτοχριστιανών της ποντιακής ενδοχώρας. Οι εμπειρίες αυτού του ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλή του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα.

Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια ζει τη φρίκη, τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο. Έρχεται στην Ελλάδα, παντρεύεται με μια Μικρασιάτισσα και τη δεκαετία του ’50 επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο, όπου βιώνει συναπαντήματα και συγκινήσεις πρωτόγνωρες.

Ο εγγονός του κεντρικού ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε όχι μόνο έντονες εικόνες της εμβληματικής πρωτεύουσας της Ρωμιοσύνης, της «ομορφότερης πόλης του κόσμου», αλλά και την πορεία της ομογένειας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς και άκρως ενδιαφέρουσες όψεις της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, που έχουν προέλευση από την ίδια την ιστορία της περιοχής.-