Παρουσιάστηκε η συλλογή διηγημάτων της Νανάς Παπαϊωάννου «Απ’ το παράθυρο του κόσμου» στην Βέροια (φωτογραφίες)

Την συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Απ’ το παράθυρο του κόσμου» παρουσίασε η φιλόλογος και λογοτέχνις Νανά Παπαϊωάννου, το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Ξεκινώντας η Νεκταρία Καραλή, προϊσταμένη Χειρουργείου Νοσοκομείου Βέροιας, αναφέρθηκε στο βιογραφικό της συγγραφέως, ενώ αμέσως μετά η Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας μίλησε για τη γνωριμία της με την συγγραφέα και το βιβλίο.

Η κα Μπεμπέτσου ήταν άμεση και μίλησε από καρδιάς. Αναφέρθηκε στα κομμάτια που την συγκίνησαν και διάβασε αποσπάσματα που την ‘άγγιξαν’. «Διαβάζοντας το ο αναγνώστης θα προβληματιστεί», είπε. «Πρόκειται για δυνατά κομμάτια που ο καθένας θα βρει μέσα πραγματικά γεγονότα, ιστορίες του οικογενειακού του περιβάλλοντος ή της διπλανής πόρτας. Οι θεματικοί άξονες του βιβλίου είναι κοινωνικού, εργασιακού, πνευματικού, συναισθηματικού περιεχομένου, με αναφορές στις οικογενειακές ρίζες, το κάθε διήγημα είναι τελείως διαφορετικό από το άλλο».

Η κα Μπεμπέτσου αναφέρθηκε σε διηγήματα της συγγραφέως στα οποία βρήκε πολλά κοινά σημεία με τις δικές τις προσωπικές εμπειρίες, καθώς το βιβλίο περιέχει βιωματικές εμπειρίες.

Η ίδια προβληματίστηκε διαβάζοντας το βιβλίο και συνέστησε οι αναγνώστες όταν το διαβάσουν να βάλουν στην θέση των ηρώων τον εαυτό τους. Με ειλικρίνεια και κριτική σκέψη ίσως δουν πιθανώς τα λάθη που έχουν κάνει και τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία, με σκοπό να γίνουν καλύτεροι.

Στη συνέχεια η κα Καραλή μοιράστηκε τις σκέψεις της για το βιβλίο, ενώ παράλληλα διάβασε αποσπάσματά του.

«Ο τίτλος του βιβλίου είναι εύστοχος και παράλληλα αποκαλυπτικός σχετικά με το τι πρόκειται ο αναγνώστης να συναντήσει παρακάτω. Τα διηγήματα είναι εμπνευσμένα μέσα από ιστορίες της καθημερινής ζωής. Η συγγραφέας παρατηρεί σαν μέσα από παράθυρο τον κόσμο που την περιβάλει και μας μεταφέρει με τη δική της οπτική στην πραγματικότητα των ηρώων της. Παρουσιάζει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του χαρακτήρα τους, τα προβλήματά τους, τη στάση ζωής τους και ψυχογραφεί τα συναισθήματά τους.

Ο λόγος της συγγραφέως είναι γλαφυρός και η ποίησή της παραλληλίστηκε στο παρελθόν με την τέχνη της ζωγραφικής. Στο βιβλίο χρησιμοποιεί ξανά τον ζωγραφικό τρόπο για να απεικονίσει τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα των ηρώων της, τα συναισθήματα και τον ψυχικό τους κόσμο… Οι ήρωες του βιβλίου είναι απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, του μόχθου και της βιοπάλης. Άνθρωποι που βασανίζονται μέσα στην ανέχεια και τη φτώχεια. Άνθρωποι με ειδικά χαρίσματα… Οι ιστορίες που ξεδιπλώνονται πραγματεύονται καίρια θέματα της σύγχρονης ζωής, όπως οι σχέσεις στην οικογένεια, ο αντίκτυπος της κρίσης στην σημερινή κοινωνία και τις εργασιακές σχέσεις, το πονεμένο ζήτημα της ξενιτιάς, η ξενομανία, ο έρωτα, η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό.

Μέσα από τα διηγήματα παρουσιάζονται σε αντιπαράθεση η υλιστική πλευρά της σύγχρονης ζωής, που λειτουργεί με βάση τη σκοπιμότητα και το συμφέρον, και η πνευματική πλευρά που διαπνέεται από αξίες και ιδανικά. Έννοιες όπως η ανειλικρίνεια, η αδιαφορία και το βόλεμα, το εύκολο κέρδος, η προσβολή της πίστης και της παράδοσης αποτελούν κομμάτια της ζωής του νεοέλληνα που δεν τον τιμούν καθόλου. Απέναντι σε όλο αυτό η συγγραφέας αντιτάσσει την πλευρά της συνέπειας, της προσπάθειας, των υψηλών στόχων, της ποιότητας και του ήθους και παράλληλα ονειρεύεται έναν κόσμο δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Η συγγραφέας προσεγγίζει με ευαισθησία και ανθρωπιά το ζήτημα της ανισότητας, της εκμετάλλευσης και της αδιαφορίας προς τον συνάνθρωπο… Η αγάπη της συγγραφέως για την πατρίδα και την οικογένεια φαίνεται στα διηγήματά της… Διακρίνεται για τον πλούσιο συναισθηματικό της κόσμο και για τη θερμότητα των αισθημάτων της. Είναι ρομαντική, και ταυτόχρονα ρεαλίστρια και αισιόδοξη… Η βαθιά της πίστη διαφαίνεται μέσα από τα διηγήματά της… Η συγγραφέας μέσα από τα διηγήματά της μιλά με γλώσσα ξεκάθαρη και παρουσιάζει την αλήθεια όπως είναι, χωρίς περιτυλίγματα. Μιλά για την σύγχρονη ελληνική κοινωνία, την κρίση και κατονομάζει ανοιχτά τις αιτίες… Ο άνθρωπος παρουσιάζεται με τα λάθη και τις αδυναμίες του… Η συγγραφέας εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις σχέσεις των ανθρώπων…

Τα διηγήματά της μιλούν για την οικογένεια, τη ζωή στην πόλη, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη σχέση του με το Θεό, την εργασία, τη ζωή που περνάει και τις ευκαιρίες που χάνονται.

Προβάλλεται ο αυθεντικός άνθρωπος, ο άνθρωπος που πέφτει και σηκώνεται, ο άνθρωπος που δεν είναι αλάθητος, αλλά αληθινός. Ο άνθρωπος που βλέπει τα λάθη του, τα αναγνωρίζει και προσπαθεί να επανορθώσει. Που διακατέχεται από αξίες και αρχές…».

Στο τέλος τον λόγο πήρε η ίδια η συγγραφέας, η οποία παρομοίασε ένα ανοιχτό ή κλειστό παράθυρο με τα αντίστοιχα παραθυρόφυλλα της ψυχής. Αφήνοντας και η ίδια τα παραθυρόφυλλα της ψυχής της ανοιχτά, παρατηρώντας καθημερινά στιγμιότυπα και συμβάντα, συμπεριφορές και αντιδράσεις των συνανθρώπων της, προβληματίστηκε, αναρωτήθηκε, στοχάστηκε και κατέθεσε τη δική της θέση, τη δική της στάση ζωής. Απλά, ρεαλιστικά, χωρίς ωραιοποιήσεις και κομφορμισμούς, πλέκοντάς τα με το ανάλογο λογοτεχνικό υφάδι…. Συνέχισε με το τι οφείλουμε να κάνουμε, ο καθένας από το μετερίζι του, με τις δυνατότητες που διαθέτει, με τον τρόπο του, να βάλει ένα λιθαράκι στο θεμελίωμα, τη νέα γέννα, για ένα νέο κοινωνικό ιδεώδες….

Κλείνοντας η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Νανά Στ. Παπαϊωάννου είναι φιλόλογος, λογοτέχνις και μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος. Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, μία συλλογή διηγημάτων και ένα παιδικό παραμύθι, με την παρακάτω χρονολογική σειρά: «Αμαρυλλίδος αστροφεγγιά» το 2007, «Η καρδιά μου σου ανήκει» το 2008, «Στα ρείθρα του χρόνου» το 2009, «μνήμης Πλεύσεις» το 2011, «ριπές Μελίρρυτες» το 2013, «πετροβολώντας Ανεμοθύελλες» το 2016, το «Άταχτο χελιδονάκι» το 2016 και «Απ’ το παράθυρο του κόσμου» συλλογή διηγημάτων, το 2019.
Ποιήματα, διηγήματα, δοκίμια και άρθρα της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως το «μουσών Μέλαθρον», την «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ» και τον ημερήσιο Τύπο. Επίσης, ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε Ανθολογίες Ποίησης της Ένωσης Συγγραφέων Λογοτεχνών Ευρώπης, της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος και του Ποιητικού Ημερολογίου των εκδόσεων «ΙΩΛΚΟΣ». Για το λογοτεχνικό της έργο έχει βραβευθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, Πανελλήνιους και Παγκόσμιους.
Στα πλαίσια της κοινωνικής της προσφοράς, παρέδιδε, επί μια 10ετία μαθήματα, ως εθελόντρια, στο σύλλογο «Πρωτοβουλία για το παιδί». Έχει ένα γιο, τον Δημήτρη.

View this gallery on Flickr