Πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Επετειακή εκδήλωση για τα 120 χρόνια (19 Μαρτίου 1897) από την ίδρυση της 1ης Μεραρχίας Πεζικού «Σμύρνη» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Μαΐου, στον Χώρο Τεχνών Βέροιας.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να θαυμάσουν μοναδικά εκθέματα πολεμικού υλικού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διοικητής της Μεραρχίας Πεζικού, ο Υποστράτηγος Γιώργος Βίνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο κι επικίνδυνο έργο της Μεραρχίας. «Ο λόγος που τιμούμε σήμερα πανηγυρικά έναν αιώνα της 1ης Μεραρχίας Πεζικού του Ελληνικού Στρατού είναι γιατί νιώθουμε υπερήφανοι κι ευλογημένοι. Γιατί φέρουμε όνομα βαρύ, μοναδική ιστορία και πολύτιμη κληρονομιά των προγόνων μας» , συμπλήρωσε.

Ακολούθησε η ομιλία του αναγνωρισμένου διεθνολόγου καθηγητή Δρ. Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτο, με θέμα «Η ιστορία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από συγκροτήσεώς της μέχρι το 1950», με ιστορικές αναφορές στις μάχες που έλαβε μέρος η Μεραρχία Πεζικού από το 1897 έως το 1950.

Συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική του Γ΄ Σώματος Στρατού ερμήνευσε στρατιωτικά εμβατήρια, κι ακολούθησαν ιστορικές αφηγήσεις.

Στη συνέχεια, ο Ταγματάρχης Πεζικού κος Κωνσταντίνος Τσάγκας παρουσίασε την ιστορία της 1ης Μεραρχίας Πεζικού από το 1950 μέχρι σήμερα. Παράλληλα έγινε προβολή βίντεο με τις αποστολές που αναλαμβάνει η Μεραρχία, με έμβλημα το τσαρούχι των θρυλικών Ευζώνων, την λόγχη και την πολεμική ιαχή «ΑΕΡΑ».

Τέλος απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους συντελεστές της εκδήλωσης. Την πλακέτα της Μεραρχίας παρέλαβαν οι: Δρ. Ιωάννης Παπαφλωράτος, Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης (ο οποίος με τη σειρά του δώρισε στον Διοικητή το βιβλίο της ιστορίας της πόλης),  Αρχιστράτηγος - Επιτελάρχης Αντώνης Νομικός, Επίτιμος Διοικητής 1ης Μεραρχίας Αντιστράτηγος Ιωάννης Κεχαγιάς, Υπολοχαγός Καραμήχος.

Την παρουσίαση του προγράμματος είχαν ο Ταγματάρχης Αεροπορίας Στρατού Γιώργος Χριστογιάννης και το πολιτικό προσωπικό Ευγενία Δουλδούρα.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η Ιη Μεραρχία Πεζικού συγκροτήθηκε κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο τη 19η Μαρτίου 1897 στη Λάρισα, με διοικητή τον Υποστράτηγο Μακρή Νικόλαο. Το έτος 1954 απενεργοποιήθηκε στην Κατερίνη, μεταστάθμευσε σαν πυρήνας στη Λάρισα και στη συνέχεια στο Βόλο. Από το 1955 μέχρι το Φεβρουάριο 1975 ήταν μη ενεργός Μεραρχία. Κατά την επιστράτευση τον Ιούλιο 1974 και για διάστημα τριών μηνών, επανεργοποιήθηκε λόγω της επικείμενης σύρραξης με την Τουρκία.

Το 1975 ενεργοποιήθηκε και μεταστάθμευσε από το Βόλο στα Γιαννιτσά όπου και ανέλαβε τον τομέα της ΙΙ Μ/Κ ΜΠ στον πεδινό διάδρομο Αξιού ποταμού. Την 1η Απριλίου 1998, στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, ανασυγκροτήθηκε και μετέπεσε σε επιχειρησιακό Στρατηγείο υπό το ΣΔΑΕΕ (Β' Σώμα Στρατού).

Τον Ιούνιο 2003 με διαταγή του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, μεταστάθμευσε στο χ. Αγ. Βαρβάρα Βέροιας, στο Στρατόπεδο «ΑΡΜΑΤΟΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ». Την 26η Σεπτεμβρίου 2005 ανέλαβε υπό διοικητική διοίκηση τις 71 Α/Μ ΤΑΞ, 1η ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ και 32 ΤΑΞ ΠΖΝ.

Από τις 15 Νοεμβρίου του 2013 υπήχθει στο ΓΕΣ με έδρα στο Στρατόπεδο «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΜΥΝΤΑ», στη Βέροια.

Έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους της νεότερης Ελλάδος:

Ελληνοτουρκικό Πόλεμο1897

Α' Βαλκανικό Πόλεμο 1912

Β' Βαλκανικό Πόλεμο1913

Α' Παγκόσμιο Πόλεμο1918

Εκστρατεία Μικράς Ασίας1919-22

Ελληνοϊταλικό Πόλεμο1940-41

Επιχειρήσεις1946-49

Φέρει το όνομα «ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ» ή «ΣΙΔΗΡΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ» από τις ικανότητες που επέδειξε το προσωπικό της, που αποτελείτο κυρίως από Θεσσαλούς, στο πεδίο της Μάχης. Μάλλιστα λέγεται ότι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος κατά τις επιχειρήσεις 1912-13 στην Ήπειρο και στην Μακεδονία απαίτησε η Μεραρχία να είναι μαζί του για τις ικανότητες της.

"Ηταν ο πρώτος Σχηματισμός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος στις 02 Μαΐου 1919 αποβιβάσθηκε στη Σμύρνη και για το. λόγο αυτό έλαβε την επωνυμία I ΜΠ «ΣΜΥΡΝΗ».

Φέρει σαν έμβλημα το «Ευζωνικό τσαρούχι και λόγχη επί όπλου», που σε συνδιασμό με την ιαχή «ΑΕΡΑ», συμβολίζουν την ορμή του Έλληνα στρατιώτη.

{jlex}flickr:72157683809126926{/jlex}